Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές έγιναν Μάιο - Ιούνιο του 2019 και το νέο δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβρη του 2019. Ούτε καν τεχνικό πρόγραμμα ή προϋπολογισμό δεν έφτιαξε αφού ίσχυαν ακόμη τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς που είχαν ψηφιστεί το 2018. Πριν προλάβει να ξεκινήσει το ίδιο, με την ψήφιση των νέων προγραμμάτων (τεχνικό, τέλη, προϋπολογισμός) τον Φεβρουάριο έσκασε η απειλή του Covid και τον Μάρτιο μπήκαμε σε καραντίνα. Με το ζόρι πρόλαβαν οι συνδυασμοί να κάνουν ένα μάζεμα για να συγκροτηθούν, με το ζόρι πρόλαβαν οι παρατάξεις να θέσουν τα θέματα στην ημερήσια διάταξη του δήμου, κι ο δήμος έκλεισε! Εντάξει, δεν έβαλε λουκέτο αλλά όλα έγιναν δύσκολα και δυσπρόσιτα. Συνεδριάσεις δεν γίνονταν ή γίνονταν κουτσουρεμένες μέχρι να αρχίσει η τηλεδιάσκεψη, η πληροφόρηση άρχισε να διαδίδεται από στενούς δρόμους, οι επαφές εκμηδενίστηκαν και οι δημότες κλείστηκαν στα σπίτια τους.
Ο δήμος υπολειτουργεί όπως κι όλο το κράτος υπολειτουργεί. Κοινή παραδοχή αυτό κι από την διοίκηση και την αντιπολίτευση κι από τους δημότες. Πρακτικά, δεν γίνεται σχεδόν τίποτε. Ακόμη και στην αντίδραση για το Σχιστό, όπου χρειάζονται άμεσες κινητοποιήσεις, αυτές γίνονται συμβολικά. Κλείνουμε το Σχιστό για τα απορριμματοφόρα μερικοί σύμβουλοι και κάποιοι ελάχιστοι ακόμα για να τηρούμε τα μέτρα. Και στις επίσημες εκδηλώσεις (ΔΕΗ, εθνικές γιορτές, Παύλος Φύσας κτλ) πάμε και πάλι οι επικεφαλής των παρατάξεων για να δείξουμε (να θυμίσουμε) ότι ο δήμος είναι εδώ.
Όταν θα λήξει αυτή η κατάσταση, ας υποθέσουμε το καλοκαίρι, θα αρχίσουν οι σχεδιασμοί για τις εθνικές εκλογές. Και μέχρι να κοπάσει αυτή η μπόρα (με την απλή αναλογική που ισχύει και με το σημερινό σκηνικό ίσως χρειαστούν και δεύτερες εκλογές) θα τελειώσουμε με το 2022. Η επόμενη χρονιά, το 2023, είναι χρονιά δημοτικών εκλογών. Δηλαδή αυτή η τετραετία θα περάσει σχεδόν χωρίς να αγγίξει.
Γι αυτό τουλάχιστον ας κάνουμε κάποια βήματα όσο είναι καιρός. Κι ας είναι αυτά τα βήματα κοινά, ώστε να μην ξαναρχίσουμε το 2023-26 από την αρχή ξανά.
- Βρήκαμε κοινές θέσεις και τρόπο να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα που λέγεται διαχείριση απορριμμάτων. Κάναμε κινητοποιήσεις στο τέλος του 2020 και τις ξαναρχίσαμε τώρα στην αρχή του 2021. Κλιμακώνουμε την δράση μας.
- Ξεκινήσαμε μια πολεοδομική μελέτη για την τέως βιομηχανική ζώνη. Με καθυστέρηση πέντε χρόνων αλλά ξεκίνησε. Είναι το μακράν πιο σπουδαίο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας, ζήτημα περιβαλλοντικής και οικονομικής αναβάθμισης του δήμου μας. Πράσινο, πολιτισμός και ανάπτυξη εξαρτώνται από αυτό. Είναι το αύριο του Πειραιά. Επιτέλους, ας την χαρακτηρίσουμε "περιοχή ανάπλασης" κι ας πάρει κι αυτή τον δρόμο της.
- Συμφωνήσαμε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της Όιλ Ουάν. Και δεν υπάρχει πια η αμφιβολία για το "ποιος μυρίζει" και ποιος ρυπαίνει. Ας θέσουμε το ζήτημα της απομάκρυνσης στα κόμματα (σε όλα τα κόμματα) προεκλογικά ώστε να έχουμε κάποιες δεσμεύσεις τους. Οι κυβερνητικές θέσεις και πράξεις είναι πολύ ουσιαστικές στην πορεία αυτού του ζητήματος.
- Συμφωνήσαμε να αγωνιστούμε για την Κόσκο. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να γίνουμε αποτελεσματικοί σε ένα θέμα που έχει μεγάλες διαστάσεις, ακόμα και γεωπολιτικές, όμως κι αυτή η συμφωνία προς το παρόν είναι σημαντική για την στιγμή της κρίσης.
- Θέσαμε αλλά δεν προχωρήσαμε το θέμα του νεκροταφείου της Ανάστασης. Επίσης τέθηκε με θετικό τρόπο και το θέμα της ΔΕΗ. Ας συμπληρώσουμε τις κοινές μας θέσεις και για τα υπόλοιπα θέματα, της συγκοινωνιακής μελέτης (μια ανάθεση πρέπει να γίνει), της αξιοποίησης της ΝΑΦΘΑ, των πολυκατοικιών του Αγίου Διονυσίου, των ιστορικών χώρων (Καστράκι, Θεμιστόκλειο, Αφροδίσιο, Σχιστό) και όλων των άλλων ανοιχτών θεμάτων.
Ας προσπαθήσουμε να κατεβούμε οι παρατάξεις στις επόμενες εκλογές με όσο γίνεται πιο πολλές κοινές θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα του δήμου. Ας έχουμε κοντινά προεκλογικά προγράμματα, δεν είναι κακό. Αυτό θα είναι ένα κέρδος για τον δήμο που εν μέρει θα αναπληρώσει την αδράνεια στην οποία μας υποχρέωσε ο κορωνοϊός και ο τρόπος διαχείρισής του. Έτσι ώστε κανένα κακό να μην μείνει αμιγές καλού.