Τα στοιχεία που έχει φέρει μαζί του ο Παλαιολόγος αποκαλύπτουν την συνωμοσία του Δον Κάρλος κατά του πατέρα του Φιλίππου. Η Αδελφότητα αποφασίζει να χειριστεί το σπουδαίο αυτό θέμα μέσω του Δον Χουάν.
***************************
κεφ. 6δ
.........
«Εμείς που εμπλεκόμαστε;» ρώτησε η Διονυσία.
«Τα σχέδια του Δον Κάρλος και του Ιωσήφ Νέζη δεν μας συμφέρουν» είπε ο Παλαιολόγος. «Αν πετύχουν, ο Νέζης θα γίνει πανίσχυρος. Ο Ισπανοεβραίος έχει τον Σελίμ στην Πόλη. Με τη βοήθεια που θα δώσει στον Δον Κάρλος θα αποκτήσει την ίδια σχέση και με τη Μαδρίτη. Θα πατάει στις πιο μεγάλες αυλές του κόσμου. Στη Μαδρίτη θα έχει υποχείριό του τον μισοπάλαβο νεαρό Δον Κάρλος. Στην Πόλη θα έχει υποχείριό του έναν άλλον μισοπάλαβο, μεθύστακα νεαρό, τον Σελίμ. Θα είναι ο κυρίαρχος του κόσμου!»
«Κι ο Σοκουλού τρέμει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ε;»
«Ακριβώς. Προτιμά τον Φίλιππο, που είναι πιο συνετός και δείχνει και μια έντονη αντιπάθεια προς τη Βενετία. Ο Σοκουλού δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει χριστιανικές χώρες. Θέλει να ικανοποιήσει την πείνα του Σελίμ για κατακτήσεις χωρίς να προκληθεί νέος πόλεμος, οικονομικά καταστρεπτικός. Προτιμά λοιπόν να μην έχει τον Δον Κάρλος απέναντί του. Και βέβαια δεν θέλει να έχει τον Ιωσήφ Νέζη, τον Ζοάο Μιγκέζ, πανίσχυρο δίπλα του και δίπλα στον σουλτάνο.»
«Όλα αυτά είναι σπουδαία, αλλά, πώς θα τα πούμε Φίλιππο;» απόρησε ο Ροντρίγκες.
«Έχω μια ιδιόγραφη επιστολή του Σοκουλού για τον Βασιλιά. Την γνησιότητά της μπορεί να την πιστοποιήσει ο Τούρκος πρεσβευτής εδώ» είπε ο Παλαιολόγος.
«Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Ο Βασιλιάς δεν πρόκειται να αγνοήσει κάτι τέτοιο.»
«Κι έχω και κάτι ακόμα πιο σοβαρό. Αυτό κόστισε στον Σοκουλού μια περιουσία για να το αποκτήσει και άλλη μια στον Καντακουζηνό για να του το πάρει.»
Τον κοιτάξαμε με απορία και ενδιαφέρον.
«Έχω μια επιστολή του ίδιου του Δον Κάρλος προς τον Νέζη, γραμμένη με τα ίδια του τα χέρια. Έχει τον γραφικό του χαρακτήρα και την σφραγίδα του στο τέλος. Είναι ατράνταχτες αποδείξεις γνησιότητας του εγγράφου.»
«Και τι λέει η επιστολή;»
«Γράφει για εμπόριο του Σουλτανάτου και των Κάτω Χωρών όταν αλλάξουν τα πράγματα στην Ισπανία. Μιλάει για ανταλλαγή της Κύπρου με το χρυσόμαλλο δέρας.»
«Αυτό πάλι τι νόημα έχει;» ρώτησε η Διονυσία.
«Λέει “χρυσόμαλλο δέρας”; Ο Φίλιππος θα καταλάβει αμέσως το νόημα» είπε ο Ροντρίγκες
«Εξηγήστε μας να καταλάβουμε;» τον ρωτήσαμε.
«Το απόσπασμα αυτό είναι μια άμεση προτροπή για τη δολοφονία του Φιλίππου. Υπάρχει ένα τάγμα, λέγεται “Τάγμα του Χρυσόμαλλου Δέρατος”» είπε ο Ροντρίγκες.
«Ήμουν παρών όταν ο Δον Χουάν χρίστηκε Ιππότης αυτού του τάγματος» είπα εγώ.
«Πολύ πιο πριν, Ιππότης του τάγματος είχε χριστεί κι ο Δον Κάρλος, σαν διάδοχος του θρόνου. Όλοι οι ευγενείς του βασιλικού οίκου των Αψβούργων γίνονται Ιππότες στο τάγμα» είπε ο Ροντρίγκες. «Αρχηγός είναι ο Φίλιππος. Ανταλλαγή του Χρυσόμαλλου Δέρατος με την Κύπρο σημαίνει ανταλλαγή του ισπανικού θρόνου με την Κύπρο. Ο Δον Κάρλος θα τους δώσει την Κύπρο, κι οι Τούρκοι θα του δώσουν το χρυσόμαλλο δέρας. Ο Δον Κάρλος θα γίνει βασιλιάς της Ισπανίας.»
«Για να γίνει βασιλιάς ο Δον Κάρλος πρέπει να εκλείψει ο Φίλιππος» είπε ο Παλαιολόγος.
«Άρα δολοφονία του Βασιλιά» είπε ο Ροντρίγκες.
Είχαμε μείνει με το στόμα ανοιχτό για την συμφωνία που έγραφε η επιστολή. Αποδείκνυε την συνωμοσία,
«Αυτή είναι μια μπομπάρδα ικανή να τινάξει στον αέρα τον βασιλικό οίκο!» είπα.
«Αν τιναχτεί αυτός ο βασιλικός οίκος» μου απάντησε ο Ροντρίγκες «θα τιναχτεί στον αέρα κι η Ισπανία. Μαζί της κι ολόκληρη η χριστιανοσύνη!»
«Αυτά τα έγγραφα πρέπει να τα δει οπωσδήποτε ο Βασιλιάς» είπε ο Παλαιολόγος.
«Δεν θα τα δώσουμε στον βασιλιά» πετάχτηκα εγώ «Θα τα δώσουμε στον Δον Χουάν. Θα του δώσουμε το σχέδιο των Τούρκων και του Νέζη με τον Δον Κάρλος. Ο Χουάν θα δώσει τα στοιχεία στον ίδιο τον Φίλιππο.»
«Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε» είπε ο Ροντρίγκες. «Έτσι θα κερδίσει ο Δον Χουάν την εμπιστοσύνη του Βασιλιά κι εμείς την δική του εμπιστοσύνη.»
«Θα μοιάζει, όμως, με προδοσία του φίλου του Κάρλος» παρατήρησε η Διονυσία. «Δεν θα αρέσει στον Εξοχότατο.»
«Δεν πρόκειται για μια νεανική τρέλα, σινιόρα Δονίζια» της είπε ο Ροντρίγκες. «Με αυτά που κάνει ο Κάρλος προσπαθεί να μπλέξει την Ισπανία σε ένα εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό της. Εκθέτει τα παράλιά της στους πειρατές. Χιλιάδες αθώα θύματα θα πληρώσουν. Είναι διάδοχος, μα βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από τη χώρα του, την εκθέτει σε κίνδυνο. Έχουμε χρέος να προστατέψουμε την Ισπανία και, πρώτος απ’ όλους, ένα τέτοιο χρέος το έχει ο Δον Χουάν!»
«Η αλήθεια είναι ότι το παράκανε» είπε η Διονυσία.
«Κι ο Δον Χουάν πρέπει να τα μάθει όλα και να δει τι θα κάνει» είπα εγώ ανυπόμονος.
«Τι θα κάνει ο Βασιλιάς;» αναρωτήθηκε Διονυσία
«Ο Φίλιππος θα τρελαθεί αν μάθει τι σχεδιάζει ο ίδιος του ο γιος πίσω από την πλάτη του. Γνωρίζει ότι είναι σχεδόν παλαβός, αλλά, όχι κι έτσι!» είπε ο Ροντρίγκες
«Η καημένη Ισαβέλλα» είπε η Διονυσία. «Βρέθηκε στο επίκεντρο της ερωτικής διαμάχης τους και τώρα θα ρίξει όλο το φταίξιμο στον εαυτό της. Θα τρελαθεί!»
«Ας πρόσεχε!» είπε ο Ροντρίγκες. «Αυτή τον άναψε τον νεαρό. Κι αυτός, τρελός όπως είναι και θεοπάλαβος, σκέφτηκε να σκοτώσει τον πατέρα του για να την κατακτήσει.»
«Δεν το χωνεύω ότι ο ισχυρότερος θρόνος του κόσμου, παίζεται με τέτοιους όρους» είπε ο Ιάκωβος.
«Κι όμως Ιάκωβε, όλα γίνονται για την καρδιά της Ελισάβετ των Βαλουά» του είπα. «Η ομορφιά της έχει κάνει τον πατέρα και τον γιο θηρία ανήμερα. Και να σκεφτείς ότι εκείνη λιώνει για τον Δον Χουάν. Τι ειρωνεία!»
«Μα ο Δον Κάρλος είχε πάντα μια ψυχή διαταραγμένη» είπε ο Ιάκωβος
«Στον περίγυρο της βασίλισσας λένε ότι ο ινφάντες είναι και νεκρόφιλος. Λατρεύει λείψανα, λένε, κι άλλα τέτοια τρομακτικά» είπε η Διονυσία.
«Τέλος πάντων» είπε ο Ροντρίγκες. «Το πιο σημαντικό τώρα είναι να μάθει τα καθέκαστα ο Δον Χουάν και να πάρει στα χέρια του τις επιστολές. Πρέπει να τις δείξει στον Βασιλιά αλλά, όπως και να το κάνουμε, την τελική απόφαση θα την πάρει εκείνος.»
«Να κάνουμε με την ευκαιρία και μια αναφορά στην Αδελφότητά μας» είπα.
«Θα υποχρεωθούμε, έτσι κι αλλιώς να εξηγήσουμε πώς πήραμε αυτά τα έγγραφα και γιατί τα έφερε εδώ ο Ιάκωβος. Δεν μπορεί όλα αυτά να έγιναν τυχαία. Ούτε πρέπει να νομίσει πως είναι δουλειά εχθρών μας για να αλληλοσκοτωθούν στον βασιλικό οίκο της Ισπανίας.»
Κανονίσαμε συνάντηση με τον Χουάν στου Ροντρίγκες. Ήταν ένας πύργος με ανέσεις και υπηρέτες, κατάλληλος για να υποδεχτεί έναν πρίγκιπας. Ο νεαρός, βέβαια, δεν νοιαζόταν για τα πρωτόκολλα. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε σε μια ταβέρνα στις φτωχογειτονιές της Μαδρίτης, αλλά εδώ θα είχαμε άνεση κι εχεμύθεια. Ο πρίγκιπας ήρθε τελευταίος και μας χαιρέτισε όλους εγκάρδια.
«Δάσκαλε» είπε ο Δον Χουάν στον Ιάκωβο «ο φίλος σου ο κύριος Χάρμο Χορχιάτε είναι υπασπιστής μου.»
«Τα έχω μάθει όλα, Υψηλότατε.»
«Και δεν σου είπε ακόμα ότι δεν είμαι “Υψηλότατος”; Ο αξιότιμος αδελφός μου δεν με έχει ορίσει ακόμα ως infante» είπε ο Δον Χουάν. «Κι ούτε πρόκειται.»
«Μέσα σε αυτά που θα συζητήσουμε είναι και το θέμα του διαδόχου, Εξοχότατε» είπε ο Παλαιολόγος. «Επιτρέψτε μου μόνο να το πω στην ώρα του.»
«Όπως θέλεις δάσκαλε, δεν θα σου στερήσω τη χαρά να μου κάνεις ένα ακόμη μάθημα με τον δικό σου τρόπο.»
«Τι σημαίνει αυτό Εξοχότατε;» τον ρώτησε ο Ροντρίγκες. «Μοιάζει με υπονοούμενο
«Σημαίνει ότι ο Γραικός δάσκαλος μου είχε πάντα ένα μαγικό τρόπο να ξεφεύγει από το κυρίως μάθημα. Κατάφερνε πάντα να αρχίζει ατελείωτες ιστορίες για θεούς και ήρωες.»
«Α, βέβαια, αλίμονο. Αυτοί οι Γραικοί από θεούς κι από ήρωες, άλλο τίποτα.»
«Αν και συχνά ασεβείς οι ιστορίες, ωστόσο ήταν πάντα συναρπαστικές. Με περίεργο τρόπο μάλιστα ήταν κι εξαιρετικά διδακτικές» είπε ο Δον Χουάν.
«Ιστορίες για ιππότες και πρίγκιπες είχατε κι από τη μητέρα σας» είπε η Διονυσία.
«Μα, βέβαια σινιόρα Δονίζια. Αυτές πλάθουν τα νεαρά μυαλά» είπε ο Δον Χουάν.
Το γεύμα ξεκίνησε με μια πρόποση από τον πρίγκιπα. Είπε ευχές για τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα κι έκανε μια σύντομη προσευχή στον Θεό και τον Άγιο Ιωάννη. Στη συνέχεια δοκιμάσαμε τα θεσπέσια φαγητά των σεφ του Ροντρίγκες και τις πίττες της Διονυσίας. Το κρασί της Ανδαλουσίας ήταν πολύ καλό κι ο Ροντρίγκες είχε ποσότητες ώστε να μας ικανοποιήσει πλήρως. Δεν ήπιαμε όμως πολύ, γιατί είχαμε σοβαρή κουβέντα να κάνουμε.
«Ο Ιάκωβος έχει στα χέρια, Εξοχότατε, μια μπομπάρδα. Είναι ικανή να βάλει φωτιά στο παλάτι αν σκάσει ανεξέλεγκτα» είπε σαν εισαγωγή ο Ροντρίγκες.
«Μπομπάρδα;» είπε ο Δον Χουάν χαμογελώντας. «Και πού βρέθηκε τόσο μπαρούτι;»
«Το μπαρούτι αυτής της μπομπάρδας είναι από μελάνι και χαρτί. Πρόκειται για δυο επιστολές που έφερε ο Ιάκωβος απ’ την Ισταμπούλ!»
«Επιστολές από ποιον προς ποιον;» ρώτησε ο Χουάν.
«Η πρώτη επιστολή προέρχεται από τον μεγάλο βεζίρη του Σουλτάνου, τον Σοκουλού Μεχμέτ. Απευθύνεται προς τον Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο!» είπε ο Ροντρίγκες.
«Γιατί δεν ήρθε φυσιολογικά δια μέσου του πρεσβευτή;» ρώτησε ο Δον Χουάν
«Γιατί είναι εμπιστευτική κι εκτός πρωτοκόλλου. Δεν είναι σε κλειστό φάκελο. Είναι σφραγισμένη έχει υπογραφή και γράφτηκε ιδιοχείρως από τον Μεγάλο Βεζίρη. Ο γραφικός του χαρακτήρας αποδεικνύει την γνησιότητά της.»
«Θα χρειαστεί ίσως να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά της» είπε ο Χουάν.
«Αυτό θέλει κι ο ίδιος ο Σοκουλού» είπε ο Παλαιολόγος.
«Μπορεί να πιστοποιήσει τις σφραγίδες ο Οθωμανός πρεσβευτής στη Μαδρίτη. Υπάρχουν και βασιλικοί σύμβουλοι. Μπορούν να κάνουν συγκρίσεις με άλλες αυθεντικές επιστολές του Σοκουλού» είπε ο Ροντρίγκες.
«Υπάρχει στο δικό μας αρχείο επιστολή του Σοκουλού. Μπορείτε να ελέγξετε, Εξοχότατε, την αυθεντικότητα πριν καν φτάσει στους βασιλικούς συμβούλους» του είπα εγώ. «Να είστε βέβαιος για την αυθεντικότητά της πριν την δει άλλος. Είναι πολύ σημαντικό το περιεχόμενό της.»
Ο Παλαιολόγος έδωσε την επιστολή στον Δον Χουάν. Ήταν ανοιχτή και μπορούσε να την διαβάσει αν ήθελε, αλλά, προτίμησε να ακούσει το περιεχόμενό της ζωντανά. Άκουσε μια περίληψη πρώτα.
«Ο Βεζίρης Σοκουλού προειδοποιεί τον Βασιλιά Φίλιππο για μια συνωμοσία. Την εξυφαίνει ο γιος και διάδοχός του Δον Κάρλος με τον Ζοάο Μιγκέζ. Είναι ο Ισπανοεβραίος που έφυγε απ’ τις Κάτω Χώρες πάμπλουτος κι εγκαταστάθηκε στην Πόλη. Τώρα λέγεται Ιωσήφ Νέζη.»
«Συνωμοσία εναντίον ποιανού;» ρώτησε ο Δον Χουάν.
«Εναντίον του βασιλιά» είπε σταθερά ο Παλαιολόγος.
«Αγαπητέ δάσκαλε, σε εκτιμώ. Το γνωρίζεις. Εκτιμώ και τον οικοδεσπότη μας. Καταλαβαίνεις, όμως, πόσο σοβαρά είναι αυτά που εκστομίζεις;»
«Σας είπα τι λέει η επιστολή κι ότι είναι αυθεντική» είπε ο Παλαιολόγος. «Γνωρίζω πως αστεία ή ψέματα με αυτά τα πράγματα δεν γίνονται κι ότι κοστίζουν το κεφάλι αυτού που τα λέει. Έχω πλήρη συνείδηση.»
«Και πως γνωρίζεις ότι δεν σε έχουν κοροϊδέψει; Ότι δεν σε εφοδίασαν με μια πλαστή επιστολή για να πλήξουν την βασιλική οικογένεια;»
«Την παρέλαβα εγώ ο ίδιος από τον Μεγάλο Βεζίρη!»
«Εσύ ο ίδιος;» έκανε εντυπωσιασμένος ο Δον Χουάν. «Τότε είναι οπωσδήποτε αυθεντική. Δεν αμφισβητώ επ’ ουδενί τον λόγο σου, δάσκαλε. Και πάλι όμως πώς ξέρουμε ότι αυτά εδώ στέκουν και δεν είναι παραμύθια του Βεζίρη; Ίσως έχει σκοπό να βλάψει πρόσωπα και την χώρα μας.»
«Υπάρχει η δεύτερη επιστολή που επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές» είπε ο Ιάκωβος.
Ο Δον Χουάν πήρε στα χέρια του το δεύτερο γράμμα. Αναγνώρισε αμέσως τον γραφικό χαρακτήρα του Δον Κάρλος. Ήταν άστατος όπως η προσωπικότητά του και τα λάθη του ήταν πιστοποιητικά αυθεντικότητας.
«Δείτε, Εξοχότατε» είπε ο Παλαιολόγος. «Η επιστολή απευθύνεται στον Νέζη Πασά.»
«Νέζη; Το δεξί χέρι του Σελίμ; Ο Ζοάο Μιγκέζ; Και τι δουλειά έχει ο Δον Κάρλος με τον Νέζη;»
«Θα το δείτε διαβάζοντας την επιστολή, Εξοχότατε» είπε ο Παλαιολόγος.
Καθώς διάβαζε το γράμμα, γραμμένο στα ισπανικά, τη μητρική γλώσσα του Νέζη και του Κάρλος, ο Χουάν πάγωνε. Έβλεπε την στενή συνεργασία τους. Αρχικά φαινόταν πως οι κοινοί στόχοι τους ήταν εμπορικοί, κι αυτό έμοιαζε εντελώς παράξενο στον Δον Χουάν.
«Διαβάστε εδώ Εξοχότατε» υπέδειξε ο Ροντρίγκες.
Του έδειξε εκεί που έγραφε για το χρυσόμαλλο δέρας.
«Μιλά σαν άρχοντας των Κάτω Χωρών για εμπόριο με τον Νέζη. Στη συνέχεια όμως του γράφει ότι θα ανταλλάξουν την Κύπρο με το Χρυσόμαλλο δέρας!»
Ο Δον Χουάν διάβασε φωναχτά την παράγραφο.
«Εμείς η Υψηλότητά μας Δον Κάρλος συμφωνούμε με τον Νέζη Αφέντη, εκπρόσωπο του Μεγάλου Σουλτάνου. Εσείς θα πάρετε την Κύπρο με τη βοήθειά μας. Εμείς θα πάρουμε το χρυσόμαλλο δέρας με τη βοήθειά σας!»
«Απίστευτο!» έκανε έκπληκτος ο Δον Χουάν κι έμεινε με το στόμα ανοιχτό.
Τον είδαμε να το διαβάζει ξανά και ξανά και να κοιτά τις προηγούμενες και τις επόμενες φράσεις. Όλες επιβεβαίωναν την επαίσχυντη συμφωνία.
«Πρόκειται για εσχάτη προδοσία!» είπε σοκαρισμένος.
Πήρε ξανά την επιστολή του Σοκουλού στα χέρια του. Ο μεγάλος Βεζίρης έγραφε στον Φίλιππο για συνωμότες μέσα στο παλάτι της Μαδρίτης. Θα τον σκότωναν για να αναλάβει ο Δον Κάρλος, αμέσως, βασιλιάς και να τους αμνηστεύσει.
«Όσα γράφει ο Σοκουλού είναι απίστευτα. Προειδοποιεί τον Φίλιππο ότι οι οχιές που θα τον δαγκώσουν κυκλοφορούν στο ίδιο του το σπίτι. Έχουν ανοιχτή επαφή με τον γιο του!»
«Κι έχουμε πληροφορίες για ολόκληρη την συμφωνία του διαδόχου με τον Νέζη.»
«Πείτε μου γι αυτές» ζήτησε ο Δον Χουάν.
«Θα γίνουν τρία χτυπήματα. Θα εξεγερθούν οι Μορίκος της Ανδαλουσίας. Θα επιτεθούν πειρατές απ’ την Μπαρμπαριά στις ισπανικές ακτές. Θα επαναστατήσουν κι οι Κάτω Χώρες ζητώντας να ανέλθει στον θρόνο ο Δον Κάρλος. Ο φόνος του Βασιλιά θα δικαιολογηθεί σαν ανώτερη ανάγκη για ειρήνευση» είπε ο Παλαιολόγος.
«Όσα ακούω με αφήνουν άφωνο» είπε ο Δον Χουάν.
«Είναι όμως τεκμηριωμένα, Εξοχότατε»
«Και γιατί γίνονται όλα αυτά; Ο Δον Κάρλος είναι ο διάδοχος. Γιατί βιάζεται; Γιατί δεν περιμένει; Κάποια στιγμή ο θρόνος θα γίνει δικός του.»
«Cherchez la femme, Εξοχότατε» είπε η Διονυσία.
Ο Δον Χουάν γύρισε απότομα προς το μέρος της σαν να τον τσίμπησε μύγα. Το βλέμμα του είχε θλίψη, όχι θυμό.
«Σενιόρα, ήσουν έμπιστη της Ισαβέλλας. Γνωρίζεις ότι πολλά που λέγονται δεν έχουν καμιάν αξία.»
«Ο απελπισμένος έρωτας του Δον Κάρλος για την Βασίλισσα ξεπερνά κατά πολύ τον δικό της για εσάς!» είπε η Διονυσία με περισσό θάρρος ή θράσος.
«Και φτάνει αυτή η απελπισία, όπως την λες, για να πετάξει τη ζωή του και τη ζωή του πατέρα του στα σκουπίδια; Μόνο σε αρχαιοελληνικές τραγωδίες έχω συναντήσει τέτοιες ιστορίες. Λες κι ήθελε ο αγαπητός μου δάσκαλος να ζωντανέψει τις δολοπλοκίες του Άργους και των Θηβών στη Μαδρίτη. Ο Αγαμέμνων κι η Κλυταιμνήστρα ωχριούν μπροστά σ’ αυτά που αποκαλύπτονται εδώ!»
«Στη χριστιανική και θεοσεβούμενη πόλη του Φιλίππου» συμπλήρωσε σαρκάζοντας ο Ροντρίγκες.
«Θα ήθελα τώρα να μάθω πώς έγινες κάτοχος αυτών των επιστολών, ιδιαίτερα του Κάρλος. Ποιος σε έστειλε εδώ, αγαπητέ μου δάσκαλε;» είπε ο Δον Χουάν.
«Οι επιστολές βρέθηκαν στην Ισταμπούλ! Αγοράσαμε την επιστολή του Δον Κάρλος. Την άλλη μας την έδωσε ο ίδιος ο Σοκουλού Αφέντης. Ήρθαν στα χέρια μας και παραδίνονται σε εσάς από μια οργάνωση ελεύθερων Ελλήνων.»
«Έχουν οι Γραικοί οργανώσεις;» έκανε ο Δον Χουάν.
.......(συνεχίζεται).....
***************************
Αύριο η συνέχεια με το 6ε που ολοκληρώνει το έκτο κεφάλαιο. Στην Ισπανία τα γεγονότα είναι κοσμοϊστορικά.