Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Αισιόδοξο είδος ο άνθρωπος

Σημερινό ρεπορτάζ σχετικά με την χτεσινή "Ημέρα του Περιβάλλοντος" και την μαζική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα. Το αντιγράφω και το σχολιάζω:

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020. Είναι η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της δεκαετίας του 2020. Βρίσκει τον πλανήτη εν μέσω πανδημίας και το περιβάλλον να βάλλεται από την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν σε συγκεντρώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, στην Πλατεία Συντάγματος στις 18.00 και σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μία ημέρα με ισχυρό συμβολισμό αλλά τι σηματοδοτεί φέτος; Σύμφωνα με τα όσα λέει στο tvxs.gr, ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τομέα ενέργειας και κλίματος του WWF, σηματοδοτεί κατά κάποιο τρόπο την τελευταία μας ευκαιρία. «Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία δεκαετία που μπορούμε να κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή». 
«Οι δυο περασμένες δεκαετίες ήταν δυο δεκαετίες που χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Πολλοί λένε ότι ήταν δυο χαμένες δεκαετίες. Αυτή είναι η τελευταία που έστω και μαθηματικά μπορούμε να αποτρέψουμε μία ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και οικολογική κρίση. Την κλιματική κρίση και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας», σημειώνει χαρακτηριστικά. Φυσικά τα δυο είναι αλληλένδετα. Πέρσι δημοσιεύτηκε μία μελέτη της Παγκόσμιας Έκθεσης Αξιολόγησης για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES). Αυτό που δείχνει είναι αποκαρδιωτικό. Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται από εξαφάνιση. «Είναι εκπληκτικά σημαντική έκθεση. Η πιο συστηματική που έχει γίνει», τονίζει ο κ. Ιμπραήμ και προσθέτει «χρειάζεται μία συστημικού χαρακτήρα αλλαγή για να αποτρέψουμε μία οικολογική καταστροφή που όμοια της η ανθρωπότητα δεν θα έχει δει».
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
Αισιόδοξο είδος ο άνθρωπος!
Ακόμα και όταν εξερράγη ο Βεζούβιος, κάποιοι έκαναν τις καθημερινές δουλειές ελπίζοντας πως η λάβα θα περάσει έξω από την Πομπηία.
Η τύχη αυτού του ανθρωποκόσμου έχει κριθεί από πολύ παλιά, κυρίως από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, όταν απελευθέρωσε δυνάμεις που τον ξεπερνούσαν. Υπερπληθυσμός, τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική αλλαγή και ατομική βόμβα είναι οι εμφανείς πιθανοί καταστροφείς. Υπάρχουν και αφανείς, αυτοί που λειτουργούν καθημερινά όπου υπάρχουν άνθρωποι, πολιτισμός, μεταποίηση.
Αφήνω το σχόλιό μου χωρίς τεκμηρίωση. Σαν προφητική κραυγή. Με άρθρα και επισημάνσεις έχω καταγράψει κατά καιρούς διάφορες τεκμηριώσεις, αλλά, αυτό δεν λέει τίποτε. Σημασία έχει το ολιστικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς βλέποντας το είδος μας να καταστρέφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε. Να ψάχνει μάλιστα και για μετοικεσία σε άλλο παρόμοιο περιβάλλον. Για να το καταστρέψει κι εκείνο;
Σταματάω εδώ. Κάποτε θα εκδώσω και θα δημοσιεύσω το βιβλίο μου (που ολοκλήρωσα φέτος) "Διόνυσος, ο αιώνιος έφηβος και το λυκόφως των θεών". Εκεί εκθέτω και την πιο πρόσφατη άποψή μου για την κατάληξη αυτού του ανθρώπινοι γένους. Ας το αφήσω όμως για λίγο ακόμα στο μυστήριο ...