Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Θεμιστόκλειο [Δημοσίευση Νο 8]

Το γλυπτό (στήλη και στοιχεία πλοίου) που έστησε ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας για να αναδείξει το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή (έργο του θαυμάσιου γλύπτη Πέτρου Γεωργαρίου)


 
2014 ΕΝΑ ΓΛΥΠΤΟ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

  Το 2014 στήθηκε εκεί μια αναμνηστική στήλη που εν μέρει μόνο ικανοποιεί την επιθυμία του Ιάκωβου Δραγάτση και όλων των κατοίκων της περιοχής. Έστω κι έτσι όμως, υπάρχει εκεί μια στήλη που θυμίζει στους προσερχόμενους ότι εδώ βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου ανδρός. Πάνω στη στήλη αναγράφονται τα εξής:

 ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

480 πΧ   ΝΑΥΜΑΧΙΑ

 1827      ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ

1944      ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ

ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ 

ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗ ΜΑΝΑ ΓΗ

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ


2018 Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Με έργο του δήμου από τον κάβο Κράκαρη ως το Θεμιστόκλειο αποδόθηκε στους πολίτες η λωρίδα της παραθαλάσσιας ζώνης και το μνημείο


 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο Δήμος κινείται -μαζί με την Περιφέρεια- για την αγορά ή απαλλοτρίωση ολόκληρου του εργοστασίου Λιπασμάτων που ανήκει στην Εθνική τράπεζα. Η αλλαγή ιδιοκτησίας θα σημάνει νέα εποχή για το μνημείο και όλη την περιοχή.

Προς το παρόν, έχουν υλοποιηθεί παλιές σκέψεις για την ανάδειξη του Θεμιστόκλειου με κατασκευή δρόμου από τον Κράκαρη ως το μνημείο, πλακόστρωση, φωτισμό, πράσινο, παιδικές χαρές κλπ., Τα σχέδια αυτά ήταν κάποτε μακρινά όνειρα. Το σχέδιο του δήμου είναι ευρύτερο. Περιλαμβάνει όλη την έκταση της τέως βιομηχανική ζώνης. Ήδη έχει γίνει από την Περιφέρεια κι ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών. Μειονέκτημα των νέων σχεδίων είναι ότι δεν προβλέπουν καμιά ανάδειξη του Θεμιστόκλειου ως μνημείου αλλά μόνο ως ιστορικού, γενικά, χώρου.

Ο τύμβος, η σύγχρονη τιμητική στήλη και το κουφάρι του υαλουργείου με το φουγάρο των λιπασμάτων κάτω από βαριά σύννεφα. Αυτό είναι το τοπίο σήμερα στο Θεμιστόκλειο, όσο η αρχαιολογική υπηρεσία δεν το υιοθετεί σαν χώρο αρχαιολογικό όπου πρέπει να γίνουν ανασκαφές. .

ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΣ

Μια και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς δημόσιος φορέας, η αναγκαία αίτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού (ώστε να γίνει και η σχετική ανασκαφή) έγινε από ιδιώτες. Η απάντηση του ΚΑΣ ήταν “ήξεις αφίξεις ουκ, εν πολέμω θνήξεις” με το κόμμα μετά το “ουκ”. Το ΚΑΣ θεωρεί ότι είναι μεν μνημείο αλλά ... μάλλον είναι φάρος και ... βλέπουμε. Κάποτε στο μέλλον θα το δει. Τα τα επιχειρήματα που συνόδευσαν την αίτηση ούτε καν τα είδε ή τα εξέτασε. Το ΚΑΣ έχει άλλα πράγματα πιο ενδιαφέροντα να δει, καθώς φαίνεται. Έχει να στρώσει τσιμέντο στην Ακρόπολη και να θάψει τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη, με εμάς θα ασχολείται;  ... Κι ο δήμος δεν γίνεται ο επισπεύδων όπως θα όφειλε απέναντι στην πόλη και την ιστορία.

Γενικά, η πόλη μας πρέπει να αναδείξει το μνημείο ανασύροντάς το από τον βούρκο στον οποίο το τοποθέτησαν άνθρωποι που τους ένοιαζε η παραγωγή λιπάσματος και το κέρδος και δεν έδιναν δεκαράκι για την ιστορία του τόπου. Σημερινό μόλις νέο (στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) είναι η πληροφορία ότι η Περιφέρεια, που πήρε την αρμοδιότητα να ασχολείται και με αρχαιολογικούς χώρους, σκοπεύει να αναδείξει το Θεμιστόκλειο. 

ΣΗΜ.: με αυτή την 8η δημοσίευση ολοκληρώνουμε την παρουσίαση του Θεμιστόκλειου. Θα ακολουθήσουν κάποια στιγμή δημοσιεύσεις για το Αφροδίσιο, για τον Ταινιόδρομο Κράκαρη και την Ηετιώνεια Πύλη.