Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

25 Δεκεμβρίου, ημέρα Χριστουγέννων,

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

Στις 25 Δεκεμβρίου που γεννήθηκε ο Κρόνος, γεννήθηκε κι ο Μίθρας, γεννήθηκε κι ο Χριστός. Όλοι Μεσσίες (δηλαδή Χριστοί) ήταν για την εποχή τους και για την χώρα τους. Ο Ιησούς όμως έγινε παγκόσμιος.


Πόσες είναι οι πιθανότητες να γεννήθηκε ο Χριστός στις 25 Δεκεμβρίου; Είναι ακριβώς 1 προς 365 (περίπου 0,3%). Κανείς δεν γνωρίζει ποια μέρα του χρόνου γεννήθηκε το ιστορικό πρόσωπο που πήρε το εβραϊκό όνομα Γιεσούα (Ιησούς) και αργότερα αποκλήθηκε Χριστός με την ελληνική ονομασία, ως μετάφραση του εβραϊκού "Μεσσίας" (αυτός που έχει το χρίσμα). Κανείς δεν ξέρει ούτε και την ακριβή χρονολογία, το έτος γέννησης. Η ημέρα γέννησης θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου και η χρονολογία ποικίλει από το 7 ή το 4 π.Χ. έως το 1μ.Χ. Πιθανότατα γεννήθηκε πριν το 4 π.Χ. που είναι και το έτος που πέθανε ο Ηρώδης ο Α'.

Οι πληροφορίες μας για τον Χριστό, τον Ιησού γιο της Μαρίας και του Ιωσήφ, έρχονται όλες από τα ευαγγέλια (επίσημα και ανεπίσημα) και έχουν γραφτεί πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του. κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για τα παιδικά του χρόνια, πόσο μάλλον για την ημερομηνία της γέννησής του. Ωστόσο γιορτάζουμε μια μέρα, την 25η Δεκεμβρίου, σαν την γενέθλια ημέρα του Ιησού-Χριστού. Η μέρα αυτή καθορίστηκε από την ορθόδοξη εκκλησία σε συνόδους. Όπως γράφει η Βικιπέδα (και το σχετικό λήμμα της Britanicca):

«Μετά τον 4ο μ.Χ. αιώνα, όλες οι πιθανές ημερομηνίες γέννησης του Ιησού που είχαν διατυπωθεί καταργήθηκαν, και ως τελική ημερομηνία εορτασμού των Χριστουγέννων καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου, ημερομηνία που συνέπιπτε με την ειδωλολατρική γιορτή των Σατουρναλίων προς τιμήν του θεού Κρόνου, με τα γενέθλια του Μίθρα, και με τα Μπρουμάλια τον εορτασμό της μικρότερης μέρας του έτους. Αυτό ήταν κάτι που κατά την άποψη των χριστιανών, έδινε την ιδέα της αναγέννησης του κόσμου μέσω του χριστιανισμού, που ήθελε να δώσει μια νέα διάσταση στα πράγματα ξεπερνώντας τις αρχαίες θρησκείες.»

Καθιερώθηκε λοιπόν (μάλλον το 335 μ.Χ. από την εκκλησία της Ρώμης) η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα των Χριστουγέννων. Γιορτάζεται από την εκκλησία από το 376 μ.Χ. και πέρα. Για την χρονολογία της γέννησης του Ιησού-Χριστού υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση όλων των ημερομηνιών καθώς τα αστρολογικά δεδομένα (άστρο της Βηθλεέμ από σύνοδο πλανητών) βγάζει το 7π.Χ., ο Λουκάς που αναφέρει τον Ηρώδη μας πάει στο 4 π.Χ. και ο Διονύσιος ο μικρός που (αυθαίρετα) όρισε το έτος 754 από κτίσεως Ρώμης σαν έτος γέννησης του Χριστού, τον τοποθετεί στο έτος 1 μ.Χ. 

Ασχέτως όμως ιστορικών γεγονότων, το πιο πραγματικό που μένει στην κοινωνία μας είναι η 25η Δεκεμβρίου του έτους 1μ.Χ. Γιατί στις 25 Δεκεμβρίου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σε όλη την οικουμένη με τον χριστιανισμό να είναι το επικρατούν πληθυσμιακά δόγμα της και γιατί οι χρονολογίες μας όλες ξεκινούν από το έτος 1μ.Χ. θεωρώντας το έτος γέννησης του Χριστού. Κι αφού έτσι είναι τα πράγματα, η ιστορία πια δεν παίζει κανένα ρόλο. Μόνο από περιέργεια την αγγίζουμε.