Σαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου, έσβησε ένας ήρωας, διαλέγοντας με τον θάνατό του να πολεμήσει την χούντα. Ήταν ο Κώστας Γεωργάκης από την Κέρκυρα.
Το άγαλμα του Κώστα Γεωργάκη στην Κέρκυρα |
Το 1970 ο Γεωργάκης σπούδαζε στην Ιταλία (Γένοβα). Στην Ελλάδα υπήρχε η χούντα η οποία προσπαθούσε να διεισδύσει με χαφιέδες στις οργανώσεις των φοιτητών στην Ιταλία. Με τις πληροφορίες που αποσπούσε και τις κατηγορίες που κατασκεύαζε η Χούντα έκανε εκβιασμούς στα συγγενικά των φοιτητών πρόσωπα που βρίσκονταν στην Ελλάδα.
Ο Κώστας Γεωργάκης διαπίστωσε τη διείσδυση και φοβήθηκε τους εκβιασμούς στους δικούς του. Διάλεξε λοιπόν ένα τρόπο διαμαρτυρίας που θα γινόταν με βεβαιότητα γνωστός παντού και που θα άφηνε τους συγγενείς του ανέγγιχτους. ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΕ τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου μπροστά στο δικαστικό μέγαρο της Γένοβας στην πλατεία Ματεότι. Καθώς καιγόταν φώναζε "Το έκανα για χάρη της Ελλάδας, ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Ελεύθερη Ελλάδα"
Στην Κέρκυρα υπάρχει ένα άγαλμα του ήρωα της δημοκρατίας Κώστα Γεωργάκη.
Στη Γένοβα στο σημείο της αυτοθυσίας υπάρχει μια πλακέτα που γράφει για το γεγονός και γράφει μεταξύ άλλων "Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σκιρτούν μπροστά στην ηρωική του χειρονομία"
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος έγραψε γι αυτόν το παρακάτω ποίημα:
Στον φοιτητή που αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα το 1970
Ντύθηκες γαμπρός
φωταγωγήθηκες σαν έθνος.
Έγινες ένα θέαμα ψυχής
ξεδιπλωμένης στον ορίζοντα.
Είσαι η φωτεινή
περίληψη του δράματος μας,
τα χέρια μας προς την Ανατολή
και τα χέρια μας προς τη Δύση.
Είσαι στην ίδια λαμπάδα τη μια
τ’ αναστάσιμο φως
κι ο επιτάφιος θρήνος μας.
συλλογή: “η θέα του κόσμου”