Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

2 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τη γέννηση του Κωνσταντίνου Κανάρη, του μπουρλοτιέρη!


Στις 2 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε (κατά Καργάκο) την γέννηση του μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνου Κανάρη. Τον ύμνησαν ιστορικοί και ποιητές, τον ύμνησαν και τα ... κλασσικά εικονογραφημένα, ίσως με τον καλύτερο τρόπο (σε κείμενα Βασίλη Ρώτα)


Τον ύμνησε και η Βουλή
Τοιχογραφία στη Βουλή, πυρπόληση τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη
Σαν ένα σύντομο βιογραφικό του Κωνσταντίνου Κανάρη αντιγράφουμε εδώ το εισαγωγικό της Βικιπέδιας στο σχετικό λήμμα

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης (Ψαρά, 2 Σεπτεμβρίου 1793 ή 1795 - Αθήνα 1877) ήταν σημαντική μορφή του ναυτικού αγώνα κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 και μετέπειτα ναύαρχος και πολιτικός ο οποίος διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος σε ένα διάστημα 33,5 ετών (1844, 1848-49, 1864, 1864-65 και 1877) για 2 χρόνια και 3 μήνες συνολικά.
Δύο γεγονότα καταδεικνύουν τη συμβολή του Κανάρη ως πολιτικού άνδρα στη Νεώτερη Ελληνική Ιστορία: γίνεται ο πρώτος που συμπληρώνει 4 πρωθυπουργίες (1864) από την πλήρη εφαρμογή Συντάγματος στη χώρα το 1844 (όπως και ο Αλ. Μαυροκορδάτος 10 χρόνια νωρίτερα, με τις δύο όμως πρώτες κατά την Απόλυτη Μοναρχία του Όθωνα) και βασικά ο μόνος πρωθυπουργός που επί των ημερών του η Βουλή ψηφίζει ή αναθεωρεί το Σύνταγμα της Ελλάδας δυο φορές,το 1844 και το 1864


Νικηφ. ΛύτραςΗ πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη (π. 1866-1870). Λάδι σε μουσαμά, 143 εκ. x 109 εκ. Πινακοθήκη Αβέρωφ, Μέτσοβο.
Χίος 6 Ιουνίου 1822. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης εκδικείται τη σφαγή της Χίου. Πυρπολεί στο λιμάνι του νησιού τη ν αυαρχίδα του τουρκικού στόλου, προκαλώντας το θάνατο του ίδιου του ναυάρχου Καρά Αλή και 2.000 άλλων Τούρκων. Στην επιχείρηση μετέχει και ο Ανδρέας Πιπίνος
Ο Κανάρης συμμετείχε στην επανάσταση των Ελλήνων που ξεκίνησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στη Μολδαβία μπαίνοντας με το πλοίο του στον ελληνικό στόλο που είχε συγκροτήσει ο Ν.Αποστόλης για να βοηθήσει την προέλαση του Υψηλάντη από τη στεριά.
           Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο
Όταν αργότερα η επανάσταση επεκτάθηκε και στην κυρίως Ελλάδα με την έκρηξή της στην Καλαμάτα στις 20 Μαρτίου, ο Κανάρης εντάχθηκε σε αυτήν και ειδικεύτηκε στα πυρπολικά που ήταν και ο πιο δύσκολος αλλά ασφαλής τρόπος για να αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τα μεγάλα τουρκικά πολεμικά πλοία. 

Η ασημένια λήκυθος όπου φυλάσσεται η καρδιά του Κανάρη με επιγραφή "Χαίρε καρδία Ναυάρχου Κανάρη. Εθνικό ιστορικό μουσείο Αθήνα
ΣΗΜ. Πολλές φωτογραφίες πήρα από το μπλογκ της Αναστασίας Ανθουλάκη
Περισσότερα στις ιστοσελίδες