Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ο κυνισμός της πολιτικής


ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΛΙΓΟ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΩΔΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝ
Χτες στην Ουκρανία είχαμε εκλογές. Μοιάζανε αυτές οι εκλογές λίγο με εκείνες της χούντας καθώς διεξήχθησαν σε συνθήκες εντελώς ανώμαλες.
Ανωμαλία είχαμε γιατί:
  • Η βία εξασκείται κατά των διαφωνούντων (της μιας ή της άλλης πλευράς) καθημερινά,
  • Η χώρα ολόκληρη βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με τις επαρχίες των φιλορώσων ανταρτών εντελώς εκτός της εκλογικής μάχης (λέγεται ότι θα γίνουν και εκεί εκλογές μάλλον σε ένα μήνα από σήμερα) 
  • Ο φόβος του κάθε εκλογέα για αντίποινα από τους αντιπάλους του είναι επαρκώς δικαιολογημένος
  • Στην χώρα εδώ και πολύ καιρό ο νόμος και η τάξη λειτουργούν μονομερώς
Μετά από όλα αυτά ήταν φυσικό το αποτέλεσμα να ευνοεί τις δυνάμεις της καθεστηκυίας τάξης.
Στη χτεσινή εκλογή μετείχε το 52% μόνο των ψηφοφόρων. Η συμμετοχή στις δυτικόφιλες περιοχές ήταν 70% ενώ στις ρωσόφιλες 30% μόνο και στις αντάρτικες 0%. Όπως ήταν φυσικό, λοιπόν, κέρδισαν οι δυτικόφιλες δεξιόστροφες πολιτικές δυνάμεις.
Τα κόμματα του Προέδρου και του Πρωθυπουργού πήραν περίπου από 21% κι ένα τρίτο φιλοδυτικό (η “αυτοάμυνα”) πήρε 13%. Το φιλορωσικό κόμμα έπεσε από το 50% που είχε το 2010 στο 10%! Το μόνο θετικό είναι ότι οι ακροδεξιοί κρατήθηκαν σε χαμηλά ποσοστά. Είναι μια εξέλιξη αυτή που δίνει τη δυνατότητα για ειρήνευση. Βεβαίως θα πρέπει η κυβέρνηση να θελήσει να μαζέψει τους φασίστες και να πάψει να είναι υποχείριό τους.
Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος Ποροσένκο και ο Πρωθυπουργός Γιατσένιουκ έχουν πλέον την πολιτική δύναμη, και επομένως τη δυνατότητα, να προωθήσουν μια γραμμή συνεννόησης με την Ρωσία, ειρήνευσης με τους αντάρτες και ομαλοποίησης της ζωής στο εσωτερικό της χώρας.
Για μας τους Έλληνες είναι σημαντικό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς
  • έχουμε μια ελληνική ομογένεια που υποφέρει από τον σημερινό εμφύλιο, 
  • έχουμε προβλήματα από τα εμπάργκο που αποφασίζονται κατά της Ρωσίας λόγω του εμφυλίου,
  • έχει προβλήματα ο τουρισμός μας που χάνει δεξαμενές τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία ενώ
  • προβλήματα δημιουργούνται και στον ευρωπαϊκό χάρτη ενέργειας που μας επηρεάζει σαν χώρα.
Να σημειώσουμε με την ευκαιρία κάτι σημαντικό που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο: Η ΕΕ, προκειμένου για μια χώρα που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μέλος της (την Ουκρανία) παίρνει καθαρή θέση ενάντια στη Ρωσία και επιβάλλει ακόμα και εμπάργκο, προκειμένου όμως για μια χώρα ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ μέλος της (την Κύπρο) κάνει την πάπια και αρκείται σε δυο τρεις σχεδόν ουδέτερες φράσεις όταν οι Τούρκοι παραβιάζουν εμφανώς τις διεθνείς συνθήκες και την κυριαρχία της Κύπρου στη θάλασσα. Δυο μέτρα και δυο σταθμά, ή ο κυνισμός της πολιτικής στο απόγειό του!
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΟΙΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ