Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Περί Αργοναυτών

Μια και από Δευτέρα θα δημοσιεύω σε συνέχειες το «ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» και δεν θα μπορώ να μιλώ για άλλα βιβλία μου, ας το κάνω σήμερα.

Τις μέρες αυτές ξεκίνησα να γράφω ένα βιβλίο με περιεχόμενο από την Μυθολογία, όπως μου αρέσει να κάνω τελευταία. Το βιβλίο αυτό είναι, ουσιαστικά, μια περιγραφή της Αργοναυτικής Εκστρατείας με ανασκευή του ψυχολογικού και μυθολογικού της υπόβαθρου. Μέχρι στιγμής ο τίτλος που του έχω δώσει είναι: «Αργοναυτική εκστρατεία, θεοί και τιτάνες». Παίρνω στοιχεία από όλες τις αρχαίες και νεότερες Μυθολογίες (από Απολλόδωρο και Απολλώνιο, Ησίοδο, Όμηρο και Ευριπίδη, μέχρι Ντεσάρμ, Κελένυι, Γκρέιβς κ.α.) και ανασυνθέτω τον μύθο μέσα από μια νέα (πιστεύω) οπτική γωνία. Αυτή η "νέα οπτική γωνία" αξιοποιεί και όσα γνωρίζουμε σήμερα περί του φυσικού κόσμου στον οποίο πιστεύουμε ότι ζούμε. 

Είναι το τρίτο καθαρά μυθολογικό βιβλίο μου μετά το «Μελέαγρος και Αταλάντη, ήρωες κι ημίθεοι στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου» (του 2018) και το «Διόνυσος, ο αιώνιος έφηβος και το λυκόφως των θεών» (του 2019). Οι χρονολογίες, φυσικά, δείχνουν χρόνο συγγραφής κι όχι έκδοσης καθώς πρόκειται για ανέκδοτα βιβλία.

Θα δημοσιεύσω σήμερα έναν σύντομο πρόλογο που έγραψα γι αυτό το βιβλίο περί της Αργοναυτικής Εκστρατείας και ίσως αύριο-μεθαύριο δώσω ενδεικτικά τα δυο πρώτα κεφάλαιά του, αυτά που έχω ολοκληρώσει. Φυσικά κι αυτά θα υποστούν πολλές αλλαγές ως το τέλος καθώς η ίδια η συγγραφή είναι μια περιπέτεια με συνεχείς αναθεωρήσεις και εκπλήξεις.

Ο πρόλογος, που εξηγεί γιατί γράφω αυτό το νέο βιλίο για την Αργοναυτική Εκστρατεία είναι ο εξής:

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Τα γεγονότα της αργοναυτικής εκστρατείας έχουν γραφτεί πολλές φορές, από αρχαίους κι από συγχρόνους συγγραφείς. Έχουν δημοσιευτεί με κάθε είδους μορφή, έχουν γίνει παραμύθι, κινούμενα σκίτσα, εικονογραφημένα διηγήματα ή κόμικς. Έχουν γραφτεί βιβλία, πραγματείες και δοκίμια. Έχουν γίνει ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Έχουν σχολιαστεί, έχουν αναλυθεί και, τελικά, έχουν πια περάσει κι αυτά στην κατηγορία του κλασικού.

Προς τι, λοιπόν, ένα ακόμη βιβλίο για τους Αργοναύτες και την εκστρατεία τους; Υπάρχει κι άλλη οπτική γωνία για να τους δούμε, πέρα από όσες φωτίστηκαν ως σήμερα;

Η φαντασία των τραγωδών έδωσε στην εκστρατεία και τους ήρωές της ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αυτό ενδιέφερε τις κοινωνίες μέσα στις οποίες έζησαν κι έγραψαν εκείνοι. Ακόμη κι οι ποιητές της αρχαϊκής εποχής συνέθεσαν έπη, για τους συγχρόνους τους. Όμως οι ιστορίες των θεών, των ηρώων, των τιτάνων και των πρωταρχικών πλασμάτων της Γης πάνε πολύ παλιότερα. Τότε, οι ιστορίες αυτές, χωρίς την σκοπιμότητα των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, είχαν ένα άλλο νόημα πιο αληθινό και πιο απόμακρο. Μπορεί αυτό το νόημα να ανασυντεθεί σήμερα; Είναι αυτή μια οπτική γωνία που αξίζει να γίνει κατανοητή και να αποκαλυφθεί;

Όταν, κάποτε, απάντησα θετικά στο συγκεκριμένο ερώτημα, Αργοναυτική εκστρατείατότε άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο.

Γιώργος Τσιρίδης