Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ρεπορτάζ κι οι θέσεις μου

[Ας με συγχωρήσουν οι φίλοι εκτός Αθηνών και δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αλλά η σημερινή ανάρτησή μου αφορά στον δήμο αυτόν.]

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

Χτες έγινε η σύσκεψη του δημάρχου με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Ήταν όλοι εκεί.
Όλοι είπαν ενδιαφέροντα πράγματα. Δεν θα κάνω πλήρη αναμετάδοση, θα επισημάνω μόνο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Π.Διαλινάκη για την Όιλ Ουάν, του ΚΚΕ για τα σχολεία και τα βάρη των δημοτών και του Π.Καμά για το θέμα της δημοσιότητας των συνεδριάσεων του ΔΣ. Η Βάνα έκανε σχόλια σε όλες τις παρεμβάσεις, η Δαβγιωτη μίλησε πρακτικά για την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχουμε κι ο Φ.Καμπουρης έθεσε τους προβληματισμούς του για τις σχέσεις με τον Πειραιά. Όλοι βεβαίως μίλησαν για τα σκουπίδια, την διαμάχη με τον Πειραιά, την ΚΟΣΚΟ, το νεκροταφείο, τα δημοτικά τέλη κτλ.
Εγώ στάθηκα στα δύο κύρια σημεία που έθιξε εισαγωγικά ο δήμαρχος. Είπε ότι:
1) η πόλη πρέπει να αποκτήσει όραμα 25-ετιας και
2) ότι πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή πλεύσης.
Συμφωνώ απόλυτα πως αυτές οι δύο είναι οι μεγάλες μας προτεραιότητες από τις οποίες εξαρτώνται και όλα τα επιμέρους υπόλοιπα. Εξειδίκευσα τη σκέψη μου επ' αυτών ως εξής:


1. ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΛΕΥΣΗΣ.

Για να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης (όχι απλά των παρατάξεων αλλά της κοινωνίας ολόκληρης) ο δήμος έχει κυρίως δύο εργαλεία, τις Επιτροπές και τον Δημοτικό Έλεγχο.

Α.- ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Πρότεινα τρία είδη επιτροπών.
Α1.- Ας γίνει μια επιτροπή (προτάθηκε πριν από εμένα από άλλους διαδικτυακά) σπουδαίων ονομάτων, δηλαδή πρώην δημάρχων, βουλευτών κτλ που να τονίσουν με την παρουσία και την υπογραφή τους την ανάγκη της πόλης να ξεφύγει από την υποβάθμιση στην οποία την οδηγούν γενικότερες επιλογές (σκουπίδια, ΚΟΣΚΟ, όιλ Ουάν, Ψυττάλεια, λαφαρτζ, νεκροταφεία κτλ)
Μια συνυπογραφη Φωτίου, Σαραφογλου, Μελά, Χάσκα, Χρυσού, Χρονόπουλου, Μπεαζογλου, Λάλου, Διαμαντίδη, Νιώτη, Γαλανού, Νεράτζη και άλλων που θα δεχτούν να μετάσχουν σε μια τέτοια επιτροπή, θα προσέθετε σημαντικό βάρος σε όσα λέμε. Άλλο να τα λέει ένας δήμαρχος που φημίζεται για τις αρνήσεις του σε όλα ή παρατάξεις που έχουν στο μυαλό τους τις επόμενες εκλογές κι άλλο να τα λένε άνθρωποι που χειρίστηκαν τα θέματα από θέση ευθύνης και μιλούν χωρίς σκοπιμότητα μόνο για το καλό της πόλης.
Α2.- Ας γίνει μια επιτροπή από μαζικούς φορείς που να συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα για τα θέματα του δήμου. Σύλλογοι όπως ο Τερψηχώρος, τα πολλά σωματεία του Κερατσινίου, οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γονέων κτλ. μπορούν να είναι επίσημα σύμβουλοι του δημάρχου και του ΔΣ προκειμένου να κινητοποιείται ολόκληρη η πόλη όταν χρειάζεται, και δυστυχώς, θα μάς χρειάζεται όλο και πιο συχνά.
Α3.- Μια επιτροπή για την ανάπλαση είναι αναγκαία. Όχι μόνο για να μετέχουν άνθρωποι που γνωρίζουν κι ενδιαφέρονται αλλά και για να συνηθίσουν σε αυτή τη συμμετοχική διαδικασία και πολίτες που ως τώρα έχουν μείνει αναξιοποίητοι.


Β.- ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Πρότεινα (για πολλοστή φορά) να γίνεται κάθε μήνα ένα συμβούλιο με τίτλο δημοτικός έλεγχος όπου να συζητούνται όχι τα τυπικά ζητήματα του δήμου αλλά τα προβλήματα της πόλης, από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πλατείες, καθαριότητα, μπορούν να μπαίνουν κι από την αντιπολίτευση αλλά και τα σπουδαία θέματα της πόλης όπως τα εργοστάσια, το λιμάνι, η διαχείριση αποβλήτων κτλ.
Αυτό το συμβούλιο θα το παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι πολίτες και θα έχει σημασία να αναμεταδίδεται, ζωντανά.


2. ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ

 Για να υπάρξει μια περιγραφή των μακροπρόθεσμων επιδιώξεων της πόλης για τα επόμενα 20-25 χρόνια, χρειαζόμαστε δύο μελέτες, όχι από αυτεςυπου κατά κόρον αναθέτουν οι φορείς σε εταιρείες για να πάρουν εκθέσεις ιδεών, αλλά τις μελέτες εκείνες που προβλέπουν οι νόμοι περί αστικών αναπλάσεων, ο Ν.1337/83, ο Ν.2508/97 και ο Ν.4539/18. Αυτοί οι νόμοι προβλέπουν μια Προκαταρκτική Μελέτη Ανάπλασης, ένα συγκεκριμένο τρόπο διαβούλευσης και κατόπιν Πολεοδομική Μελέτη και Μελέτη αλλαγής Γ.Π.Σ
Αυτές οι συγκεκριμένες μελέτες μοιάζουν με Μάστερ Πλαν αλλά τα ξεπερνούν κατά πολύ καθώς παράγουν αποτελέσματα.
Πρέπει να γίνουν δύο τουλαχιστον τέτοιες μελέτες.


Α.- ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ.
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Από την περιοχή ανάπλασης Δραπετσώνας μέχρι το Ικόνιο, πρέπει ο δήμος να καθορίσει τι θέλει να κάνει λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα σημερινά (κι αυριανά ως πρόβλεψη) δεδομένα. Αυτό θα είναι το εφικτό όραμα της 25-ετιας. Συντελεστές δόμησης, χρήσεις γης, επιθυμητές δράσεις, περιβαλλοντικοί όροι, οικονομική ανασυγκρότηση όλης της πόλης και του ευρύτερου Πειραιά.


Β.- ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΉ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΉ ΜΕΛΕΤΗ
Όλη η πόλη πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο. Δρόμοι και κατευθύνσεις που θα συμμαζέψουν το σημερινό μπαχαλο. Νέες πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις, έργα σημειακά και κυρίως Χρήσεις Γης. Περιοχή αμιγούς κατοικίας, δρόμοι εμπορικοί όπου επιτρέπονται αυτά ή εκείνα, νέοι χαμηλότεροι συντελεστές δόμησης, πράσινο αστικό, κοινόχρηστοι χώροι, υποδομές αναγκαίες με προβλέψεις για τις μελλοντικές ανάγκες, επίλυση προβλημάτων ιδιαίτερων περιοχών όπως Κοκκινόβραχος κτλ.


 Η κατ αρχήν ανταπόκριση από πλευράς δημάρχου υπήρξε θετική. Για κάποια από αυτά κινούνται, όπως είπε, ήδη οι υπηρεσίες αναζητώντας χρηματοδότηση. Μακάρι να είναι έτσι. Εγώ νομίζω πως πρέπει ο δήμος να τα δει όλα αυτά με ανοιχτό μυαλό και βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Αυτό έχει ανάγκη αυτή η πόλη που δέχεται σήμερα πολλαπλές επιθέσεις από παντού.