Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Μετά το δημοψήφισμα, τι;


Τι έδειξε η χτεσινή νύχτα;
Η ολοκληρωτική παράδοση της Μέρκελ στον Σόιμπλε ("θα αποφασίσει οριστικά και για όλα το Γιούρογκρουπ", είπε) όπως και η προ ημερών μη αναμενόμενη και απροκάλυπτη επίθεση-πρόταση του ΔΝΤ μετά την εύρεση συμφωνίας (με τις ελληνικές προτάσεις) που ήταν κι αυτή του κλίματος Σόιμπλε, δείχνουν ότι έτσι κι αλλιώς τα ψωμιά μας ήταν μετρημένα.
Κατά τη γνώμη μου, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κερδίσει ένα μεγάλο ΝΑΙ στα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως την χώρα μας, είχε ένα τελευταίο μεγάλο χαρτί να παίξει: Μπορούσε να πει ένα τεράστιο ΟΧΙ και να σηκωθεί από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 
Δεν θα χαλούσε μια συμφωνία για την οποία όλοι αγωνιούν (γεωπολιτικοί κυρίως οι λόγοι) από μια σχετικά μικρή διαφορά σε κάποιες προτάσεις και κάποιες ευχές που θα έπρεπε να τις συνοδεύουν. Τα ουσιαστικά θέματα ήταν η ρύθμιση του ΧΡΕΟΥΣ, για να μπορεί η Ελλάδα να ανασάνει, και η εξασφάλιση ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ για να μπορέσει η Ελλάδα να αναπτυχθεί. Το δυνατό ΟΧΙ θα μπορούσε να στρέψει την διαπραγμάτευση στην ουσία και εκεί να κερδίσουμε ένα μεγάλο ΝΑΙ. 
Η κυβέρνηση είπε το ΟΧΙ, σηκώθηκε από το τραπέζι, αλλά πριν παίξει το τελευταίο της χαρτί (εκτός κι αν δεν γνωρίζω κάτι) προχώρησε κι όλας στο βήμα από το οποίο δεν έχει επιστροφή. Αποφάσισε να πει το "όχι" παρέα με εμάς, τους ψηφοφόρους της, κι έτσι το συνοδεύει με μια ενέργεια που δημιουργεί νέες καταστάσεις που φοβάμαι πως είναι ανελαστικές.

Το δημοψήφισμα έχει κάποιες σοβαρές επιπλοκές:
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ πολύ τη ζωή μας από σήμερα Σάββατο 27 Ιουνίου μέχρι την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου 2015
ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ όλα τα βήματα από τις 6 Ιουλίου και μετά.

Ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα ΝΑΙ θα είναι μια παλινόρθωση. Θα λέει ότι δεχόμαστε την υποταγή και παρακαλάμε την Ευρώπη να μην μας διώξει. Ο μόνος που μπορεί να θέλει αυτό το "ναι" είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Αν του προκύψει, τότε από παρίας της πολιτικής θα ξαναγίνει κυρίαρχος, Χωρίς να το έχει καν φανταστεί, θα πραγματοποιηθεί το σχέδιο της "αριστερής παρένθεσης".
Ένα αποτέλεσμα ΟΧΙ, που μου φαίνεται σαν το πιο πιθανό, θα λέει ότι απορρίπτουμε την Ευρώπη. Δεν έχει σημασία ποια ακριβώς διατύπωση θα χρησιμοποιηθεί. Ο Σόιμπλε -και όποιος άλλος μας θέλει εκτός- θα λέει ότι Ευρώπη είναι αυτό το πράγμα που εμείς αρνηθήκαμε, επομένως αρνηθήκαμε την Ευρώπη! Θα ξεκινήσουμε με παράλληλο νόμισμα και θα πρέπει να σχεδιάσουμε με τους Ευρωπαίους μια πολιτισμένη έξοδο, πράγμα που είναι αμφίβολο αν θα μας δώσουν.

Πλανάται το ερώτημα: Τα σπάσαμε για τον ΦΠΑ στα νησιά και για τις πρόωρες συντάξεις; Όχι φυσικά, αφού ακόμα εκεί υπήρχε περιθώριο συμβιβασμού. Για ποιον πραγματικό λόγο τα σπάσαμε; Μήπως γιατί δεν μας έδιναν α) την ανακούφιση που χρειαζόμαστε για το χρέος και β) την απαλλαγή από την θηλιά ώστε να μετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση; Πότε θα μάθουμε τι ακριβώς έγινε εκεί πέρα στις Βρυξέλλες;

Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσουν οι πολιτικές γραμματείες όλων των κομμάτων και σε 3-4 ώρες η Βουλή για να αποφασίσει. Ελπίζω ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα μπει το ερώτημα του δημοψηφίσματος στη σωστή βάση. Η κυβέρνηση προτείνει απόρριψη της πρότασης των δανειστών γιατί αυτή δεν προβλέπει ρύθμιση του χρέους και γιατί η Ευρώπη διαλέγει να υποτάσσεται στο ΔΝΤ. Αυτά πρέπει να είναι τα αιτούμενα, η αιτιολογία της ψήφου που θα συνοδεύει το τυπικό "απορρίπτουμε το τάδε έγραφο", ώστε το αποτέλεσμα να μας επιτρέπει να δούμε και πέρα από τις 5 Ιουλίου.
Αν επανέλθει ο Σαμαράς (με αναγκαστική πτώση της κυβέρνησης σε περίπτωση αποδοκιμασίας και με νέες εκλογές) τότε ξέρουμε τι θα συμβεί. "Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου ..." θα τραγουδήσουμε όλοι στα πόδια του Σόιμπλε.
Αν επικρατήσει το ΟΧΙ στην Ευρώπη (έτσι θα ακουστεί έξω) τουλάχιστον ας προβληθούν οι ΣΩΣΤΟΙ λόγοι, εκείνοι που θα μας δίνουν το δικαίωμα να ενεργήσουμε με λαϊκή έγκριση στα επόμενα βήματα που πρέπει να είναι η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ προς το ΔΝΤ και την ΕΕ (κυρίως αυτήν) και η ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ του "επονείδιστου και λοιπά" χρέους. Γιατί πριν έρθει το παράλληλο νόμισμα και η δραχμή θα προηγούνται κάποια άλλα (γεωπολιτικά) ζητήματα.

Μην ξεχνάμε ότι όλο σχεδόν το χρέος μας (τα 280 περίπου από τα 320 δισ) έχει περάσει στο αγγλικό δίκαιο και οι "εταίροι" μας μπορούν ακόμα και στρατιωτική επέμβαση να δικαιολογήσουν και να επιχειρήσουν. Το έχουν ξανακάνει τον 19ο και τον 20ο αιώνα, Τι θα τους εμπόδιζε να το επαναλάβουν τον 21ο; Ειδικά σε μια χώρα που ανήκει παραδοσιακά στη σφαίρα επιρροής τους ...; ... και η οποία χώρα διαθέτει θαλάσσια οικόπεδα με μαύρο χρυσό στο υπέδαφός της;

Κατά την γνώμη μου, πρέπει το ερώτημα του δημοψηφίσματος να επιτρέπει στην Ελλάδα τουλάχιστον τα εξής:
1) να μπορεί η κυβέρνηση να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αιτήματα για το Χρέος (κούρεμα-ρύθμιση) και την απαλλαγή μας από το ΔΝΤ
2) να μπορεί η Ελλάδα, στην περίπτωση που η Ευρώπη μας αρνηθεί, να προχωρήσει τον δικό της δρόμο χωρίς προβλήματα στρατιωτικού τύπου.
Όμως δεν περνάει τίποτε από το χέρι μου και η Βουλή θα αποφασίσει σε λίγο. Ας δούμε τι θα βγάλει και τα ξαναλέμε.