Την τελευταία εβδομάδα παρακολουθούμε (όσοι και εάν παρακολουθούμε) "με κομμένη την ανάσα" το θρίλερ της διαπραγμάτευσης σε όλο του το μεγαλείο. Το ξέραμε, το είχαμε πει ότι τον Μάϊο θα παιχτούν όλα. Περιθώριο τυπικά υπάρχει μέχρι τις 19 Ιουλίου και θεωρητικό dead line υπάρχει στις 30 Ιουνίου, όμως ο Μάϊος θα είναι ο καθοριστικός μήνας.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες και πως αλλάζουν ακόμα και μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο οι τακτικές και οι στρατηγικές. Όλα τα όπλα έχουν βγει και η σέντρα έχει γίνει. Το ματς όμως είναι κεκλεισμένων των θυρών. Αλίμονο κι αν ήταν αλλιώς.
Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες που γράφουν κάθε τόσο τα δελτία, οι εφημερίδες, οι ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Γράφουν ό,τι τους λένε, ό,τι διαβάζουν και ότι ψυχανεμίζονται. Αν θέλεις να γράψεις αυτή τη στιγμή κάτι δεν έχεις άλλο δρόμο από την "οσμή" και την "πληροφορία", από ότι μυρίζεσαι και από ότι σου σφυρίζουν στο αυτί. Γι αυτό δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα θυμίσω όμως τις αδρές γραμμές αυτής της σύγκρουσης.
Η Ελλάδα κραδαίνει το γεωπολιτικό επιχείρημα. Το είχαν κάνει με δηλώσεις τους ο Καμμένος, ο Κοτζιάς, ο Λαφαζάνης και άλλοι, το σχηματοποιεί τώρα ο Τσίπρας με την απειλή δημοψηφίσματος που θα λύσει τα χέρια της αριστερής κυβέρνησης σωτηρίας να αλλάξει προσανατολισμούς και να φύγει έξω από το ευρώ ή να δει άλλες στρατηγικές συμμαχίες, καθώς σήμερα δεν έχει τέτοια εντολή.
Η Δύση γενικώς (ΗΠΑ και ΕΕ) έχουν λάβει το μήνυμα και αποφάσισαν να διατηρήσουν την Ελλάδα πάσει θυσία στο ευρώ και στον δυτικό της προσανατολισμό. Μαλώνουν στο πως θα γίνει αυτό.
Ο Σόιμπλε (και η Μέρκελ αν και αυτή μοιάζει λίγο διστακτική) θέλουν απόβαση.
Θέλουν να γίνει το ίδιο που έκαναν στις 13 Μαΐου 1854 όταν οι Αγγλο-Γάλλοι αποβιβάστηκαν στον Πειραιά και έτσι ο Γαλλικός (και Αγγλικός) στόλος κατέλαβε την πρωτεύουσα. Η Δύση επέβαλε την Ελλάδα την πολιτική της που τότε ήταν ουδετερότητα στον κριμαϊκό πόλεμο.
Το ίδιο έκαναν τον Σεπτέμβριο του 1915 όταν αποβιβάστηκαν στην συμπρωτεύουσα (με την επίκληση του Βενιζέλου τότε) και τον Νοέμβριο του 1916 όταν και πάλι ο Γαλλικός (και Αγγλικός) στόλος αποβιβάστηκε στον Πειραιά και κατέλαβε την πρωτεύουσα. Τότε επέβαλαν στην Ελλάδα την πολιτική της δύσης που ήταν όχι η ουδετερότητα αλλά η συμμετοχή της στον μεγάλο πόλεμο.
Βεβαίως και τον Οκτώβριο του 1944 οι Άγγλοι (έχοντας το ελεύθερο από τη συμφωνία τη Γιάλτας) αποβιβάστηκαν στον Πειραιά και καθάρισαν την πρωτεύουσα τον Δεκέμβρη του 1944 από τα μιάσματα επιβάλλοντας την πολιτική της Δύσης που ήταν συμμετοχή της Ελλάδας στον ψυχρό πόλεμο.
Μια απόβαση θέλουν και πάλι, μόνο που τώρα δεν θα έρθει ο στόλος αλλά θα κλείσει την στρόφιγγα η ΕΚΤ και ο Ντράγκι. Αντί για να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες και να κάμψουν την αντίστασή τους με τα κανόνια και τις Ναπάλμ, θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη φορά τα ΑΤΜ. Αυτό υπόσχεται ο Σόιμπλε και το θεωρεί πως θα αποδώσει στη Δύση το μέγιστο όφελος. Γιατί έτσι θα αποφύγει τον ενοχλητικό Σύριζα και θα σπρώξει την αριστερά και τις λαϊκές αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη στο περιθώριο.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ βλέπουν και άλλη λύση πλην της απόβασης που μπορεί να επιφέρει ατύχημα και απώλεια της Ελλάδας από το στρατόπεδο της Δύσης. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών θα ήταν πρόθυμη να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα ακόμα και χωρίς κανένα προαπαιτούμενο προκειμένου να εξασφαλιστεί η ηρεμία της ευρωζώνης, όμως η φωνή τους δεν είναι πολύ δυνατή. Παιχνίδια πολέμου δεν θέλουν και οι ΗΠΑ που όμως θα υποχωρήσουν αν οι διαβεβαιώσεις του Σόιμπλε πείσουν ότι η δυναμική μέθοδος θα είναι αποτελεσματικότερη.
Μόνη αντίδραση του ελληνικού λαού είναι η ομοψυχία του. Αυτή η ομοψυχία βάλλεται καθημερινά αλλά ακόμα αντέχει. Μάλιστα το ποσοστό όσων προτιμούν τη δραχμή ανεβαίνει ακόμα και στα γκάλοπ των καναλιών που το δίνουν γύρω στο 40%. Το ποσοστό αυτό στο ευρωβαρόμετρο (της δημοσκόπησης που κάνει η ΕΕ) ήταν 52% υπέρ της δραχμής. Όμως σημασία δεν έχουν τα ποσοστά, σημασία έχει η διορατικότητα των διαπραγματευτών μας (Τσίπρας, Βαρουφάκης κλπ.) και η αντοχή του κόσμου. Που όσο δείχνει να αψηφά τον φόβο της δραχμής τόσο πιο δυνατός σύμμαχος της κυβέρνησης γίνεται ... και επομένως τόσο πιο θετικά συμβάλει στο ενδεχόμενο μιας λύσης θετικής για την Ελλάδα. Αντέχει ο κόσμος αλλά να δούμε για πόσο ακόμα...