Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025

ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΡΑΓΜΑ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ


Έχετε δει τον "Άνθρωπο της βροχής" με τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Τομ Κρουζ; Τον προβληματικό αδελφό που είναι περίπου αυτιστικός αλλά σε ένα καζίνο δείχνει κάποιες εξαιρετικές ικανότητες;

Πρόκειται για μια βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ και δύο Χρυσές Σφαίρες ταινία, σοβαρή με αριστοτεχνικό σενάριο που συνδυάζει το χιούμορ με τη συγκίνηση, ανατροπές και εκπλήξεις, ίση κατανομή των ρόλων ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές – αν και ο Ντάστιν Χόφμαν εύκολα κλέβει την παράσταση με τον αβανταδόρικο ρόλο του αυτιστικού με τις εξαιρετικές ικανότητες. Λοιπόν, πίσω από το σενάριο υπάρχει μια πραγματική ιστορία που αξίζει να την μάθετε (όσοι δεν την γνωρίζετε ήδη).
Ο πραγματικός “Άνθρωπος της Βροχής” λέγεται Κιμ Πικ και δεν μπορούσε να κουμπώσει το πουκάμισό του, αλλά αποστήθισε 12 χιλιάδες βιβλία, σκανάροντας τη μία σελίδα με το δεξί μάτι και την άλλη με το αριστερό!

O Κιμ Πικ θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς αυτιστικούς, οι οποίοι ενώ έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από το μέσο όρο, εμφανίζουν πολύ υψηλές δυνατότητες σε άλλους τομείς.... Η ζωή του ξεκίνησε με δυσκολίες. Γεννήθηκε, χωρίς τον ιστό του εγκεφάλου που συνδέει το αριστερό με το δεξί ημισφαίριο.... Ωστόσο μπορεί να διαβάσει μια σελίδα κειμένου σε δέκα δευτερόλεπτα ή ένα ολόκληρο βιβλίο σε μια ώρα. Έχει κι άλλες δεξιότητες από την μουσική μέχρι αριθμητικές πράξεις.
Ο Κιμ είναι ικανός για υπεράνθρωπα επιτεύγματα (νοητικά) αν και δυσκολεύεται με τις αφηρημένες έννοιες, τις ανθρώπινες σχέσεις και με ό,τι αποκαλούμε καθημερινότητα.
Η συνάντησή του με τον συγγραφέα Μπάρυ Μόροου αποτέλεσε την έμπνευση για τον Ραίη, τον ήρωα της ταινίας "ο άνθρωπος της βροχής".
Γνωρίζουμε ότι μια μικρή (ελάχιστη) αλλαγή σε λίγα γονίδια μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση τέτοιων υπεράνθρωπων δυνάμεων σε κάποια άτομα. Ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων διαφέρει ελάχιστα από τον δικό μας, ωστόσο αυτές οι μικροδιαφορές μπορούν να αποκαλύψουν καταπληκτικές ικανότητες όπως και να δώσουν εμφανείς αδυναμίες. Ο εγκέφαλος αλλάζει κάπως την συνδεσμολογία κάποιων εγκεφαλικών οδών (συνάψεις λέγονται) κι ενεργοποιεί αυτές τις διαφορές.