Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Είναι ο θάνατος βέβαιη κατάληξη; -μέρος 2ο

ΠΕΡΙ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑΣ

Καμιά τριανταριά λαίκ σε μια μέρα δεν είναι πολλά, είναι όμως αρκετά για να πεισθώ πως υπάρχουν κάποιοι (ίσως και πολλοί περισσότεροι) που ενδιαφέρονται για το θέμα που έθιξα προχθές. Ήταν το ζήτημα της αναζήτησης της Αθανασίας μέσω της Μακροζωίας.
Είδαμε πως υπάρχουν κάποιοι πάμπλουτοι (μέσα στους 10-20 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου) που το επιδιώκουν με διάφορους τρόπους, με κλειστά κλαμπ, φαρμακευτικές εταιρείες και πειραματισμούς σε ιδιωτικά εργαστήρια. Αναφέραμε και τα ονόματά τους. Ας δούμε σήμερα πού έχει φτάσει η επιστήμη, όχι η ιδιωτική που αναζητά shortcuts -συντομεύσεις- αλλά εκείνη των πανεπιστημίων και των εργαστηρίων. Όπως ανέφερα και προχτές, τρεις είναι οι δρόμοι που τρέχουν σήμερα και για τους οποίους γίνονται πειράματα σε ζώα (ίσως και σε ανθρώπους αλλά αυτό δεν το ξέρουμε). Ο ένας δρόμος είναι ο θερμιδικός περιορισμός κι οι άλλοι δύο είναι η ρεσβερατρόλη και η τελομεράση (χημικοί παράγοντες). Υπάρχει φυσικά και η γονιδιακή διαδρομή που ακολουθούν όσοι ψάχνουν συντομεύσεις.
ΘΕΡΜΙΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ
Είναι μέχρι στιγμής η μόνη μέθοδος που αποδεδειγμένα παρατείνει την ζωή. Πρόκειται για σημαντική μείωση της πρόσληψης θερμίδων στην διατροφή του ζώου. Κατά μέσον όρο τα ζώα που καταναλώνουν 30% λιγότερες θερμίδες ζουν κατά 30% περισσότερο. Αυτό έχει τεκμηριωθεί σε κύτταρα ζυμομύκητα, σε σκουλήκια, έντομα, ποντίκια, αρουραίους, σκύλους και γάτες και προσφάτως με θηλαστικά. Είναι μέχρι στιγμής η ΜΟΝΗ παγκοσμίως επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος μεταβολής του προσδόκιμου ζωής ΟΛΩΝ των ζώων που έχουν μέχρι σήμερα ελεγχθεί. Φυσικά το μόνο ζώο στο οποίο δεν έχει δοκιμαστεί (ή δεν ανακοινώθηκε) είναι ο άνθρωπος.
Η βασιμότητα της θεωρίας αποδεικνύεται φυσικά με το πείραμα (κι έχουν γίνει άπειρα τέτοια) και στηρίζεται στις παρατηρήσεις ότι τα ζώα στην φύση ζουν σε κατάσταση σχεδόν ασιτίας και χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους για την αναπαραγωγή σε καιρούς αφθονίας. Κάποια μάλιστα πέφτουν και σε χειμερία νάρκη. Η εκτροφή των ζώων σε περιβάλλον ασιτίας κι όχι αφθονίας, έχει ως βιολογική απόκριση την μακροζωία. Θα θυσίαζε κανείς την καλοζωία για την μακροζωία; Αμφίβολο!
Κι ένα κακό (αλλά μπορείς να το πεις και απελευθερωτικό) νέο. Με τον θερμιδικό περιορισμό τα ζώα γίνονται ληθαργικά, νωθρά, και χάνουν το ενδιαφέρον τους για σεξ.
Όπως καταλαβαίνετε είναι εντελώς αδύνατο στον σημερινό άνθρωπο να υποβληθεί σε θερμιδικό περιορισμό 30% για μια χειρότερη ζωή έστω και μεγαλύτερη κατά 30%. Γι αυτό οι επιστήμονες και κυρίως οι φαρμακευτικές βιομηχανίες αναζητούν χημικά που να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα θετικά του θερμιδικού περιορισμού χωρίς να πυροδοτήσουν τις ολοφάνερα αρνητικές παρενέργειές του.
ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ
Παρεμφερής με το παραπάνω (του θερμιδικού περιορισμού) είναι και η θεραπεία της γήρανσης (και του θανάτου) μέσω της ρεσβερατρόλης, ενός χημικού που ενεργοποιεί ένα μόριο που λέγεται σιρτουίνη και το οποίο επιβραδύνει αποδεδειγμένα την διαδικασία οξείδωσης. Η οξείδωση είναι η βασική αιτία της γήρανσης κι επομένως η ρεσβερατρόλη μπορεί να συμβάλλει στην προστασία ενός οργανισμού από την μοριακή βλάβη που σχετίζεται με το γήρας.
Ένας από τους πρώτους ερευνητές που κατέδειξαν την σύνδεση ανάμεσα σε χημικά όπως η ρεσβερατρόλη και την γήρανση είναι ο Λέοναρντ Γκουαρέντε του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ (Leonard P. Guarente - MIT Department of Biology) που ανήκει και στην γνωστή μας NOVARTIS. Έκανε διατροφική μόδα τα χημικά όπως την ρεσβερατρόλη με μεγάλη επιτυχία σε πελάτες. Μάλιστα ίδρυσε μαζί με άλλους την εταιρεία Elysium Health για να ερευνήσει τις πιθανότητες σύνδεσης των χημικών με την αντιγήρανση.
Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρασί, στα μούρα, στα φιστίκια στο κακάο και σε φλούδες καρπών. Το κόκκινο κρασί περιέχει 2 mg/L ενώ το λευκό κρασί περίπου 0,5 mg/L..
Μια και αναφερθήκαμε σε αυτό το χημικό προϊόν που βρίσκεται σε γνωστές τροφές, να πούμε ότι η αντιγηραντική του δράση έγκειται στο ότι επεκτείνει τη διάρκεια ζωής ενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια που αποτρέπουν τις ασθένειες της γήρανσης. Στην ουσία θεωρείται πως η χορήγηση ρεσβερατρόλης λειτουργεί όπως ο περιορισμός των θερμίδων. Επ' ευκαιρία να πούμε πως προστατεύει και τον εγκέφαλο από την γνωστική μείωση που συνοδεύει την ηλικία, κι αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ρεσβερατρόλης.
Συμπέρασμα. Ζήστε την ζωή σας και όταν τύχει να πιείτε κόκκινο κρασί ή να φάτε αράπικο φιστίκι νιώστε καλύτερα γιατί παίρνετε φυσική ρεσβερατρόλη που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συνεισφέρουν στην αντιγήρανση και την καλύτερη μνήμη.
Στο επόμενο θα πούμε για την τελομεράση και θα δούμε τι κάνει η επιστήμη με αυτήν.
[Για το άρθρο πολλά ευχαριστώ στον Michio Kaku (Μίκιο Κάκου) και την Google με την δυνατότητα να μάς συνδέει με πανεπιστήμια και εταιρείες.]