Πριν τέσσερις περίπου μήνες, τον Απρίλιο του 2020, η εταιρεία Όιλ Ουάν του Δημήτρη Μελισσανίδη, κατέθεσε ένα αίτημα προς την κυβέρνηση. Ζητά με αυτό να μπορεί σε «έκτακτες περιπτώσεις» να μην δίνει τα επεξεργασμένα απόβλητα στην ΕΥΔΑΠ -όπως κάνει τώρα κι όπου υφίστανται μια επιπλέον επεξεργασία- αλλά να τα ρίχνει στη θάλασσα. Λέει πως αν οι δυνατότητες αποθήκευσης που έχει η ίδια εξαντληθούν, τότε να μπορεί να διοχετεύει -με αγωγό δικό της- τα απόβλητα στο θαλάσσιο χώρο που είναι δίπλα της. Η Όιλ Ουάν, φυσικά, λέει πως αυτό το επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες κι η ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία. Σε αυτό στηρίχτηκε κι η αποκεντρωμένη διοίκηση και ενέκρινε τους όρους για να πάρει άδεια.
Ο πρώτος εύκολος αντίλογος είναι ότι τέτοιου είδους αιτήματα είναι παρωχημένα. Κάποτε, αυτό επιτρεπόταν από την ΕΕ και τους νόμους. Τότε, όμως, οι βιομηχανίες έριχναν τα απόβλητά τους στην θάλασσα έτσι κι αλλιώς. Με την νομοθεσία εκείνη έμπαιναν κάποιοι όροι και περιορισμοί. Τώρα πια, η νομοθεσία κι οι κανονισμοί έχουν αλλάξει προς το αυστηρότερο και αυτοί οι όροι είναι ξεπερασμένοι. Δεν μπορεί να δίνεται άδεια σήμερα με κριτήρια που ίσχυαν σε άλλες συνθήκες.
Με την σημερινή κατάσταση, ο Σαρωνικός είναι που θα κινδυνεύσει να κάνει βήματα πίσω αν εκδοθεί οριστικά η άδεια. Αν έχουμε μια σχετικά καθαρότερη θάλασσα τα τελευταία χρόνια αυτό το οφείλουμε στην ΕΥΔΑΠ που ελέγχει τι στέλνει στην θάλασσα. Αν ξεφύγει από τον έλεγχό της η απόρριψη αποβλήτων, ο Σαρωνικός θα βρεθεί και πάλι στο έλεος της κάθε συμφοράς.
Ο Στέλιος Λογοθέτης, πρώην δήμαρχος Νίκαιας και Πειραιά και Πρόεδρος του Συνδέσμου για το Περιβάλλον, χημικός μηχανικός ο ίδιος, λέει κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
- Λέει πως οι μονάδες που ρίχνουν επεξεργασμένα απόβλητα στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να έχουν άδεια. Αυτή η άδεια της Όιλ Ουάν έληξε τον Ιανουάριο του 2020. Συνεπώς όλα είναι στον αέρα.
- Λέει επιπλέον ότι για να στέλνει απόβλητα στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να έχει τεκμηριωμένες αναλύσεις με 42 παραμέτρους κι ότι αυτό δεν το έχει κάνει η εταιρεία.
- Λέει ο Στέλιος Λογοθέτης ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι τώρα χρειάζεται άδεια για την διοχέτευση των υγρών αποβλήτων σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ, ενώ αν τα απορρίπτει στην θάλασσα αυτό θα γίνεται ανεξέλεγκτα. Ούτε η ποσότητα ούτε κι η ποιότητα των απορριπτόμενων υγρών αποβλήτων θα ελέγχεται.
Όσα γράφει ο Στέλιος Λογοθέτης, όχι μόνο ως πρύτανης της
αυτοδιοίκησης αλλά και ως χημικός μηχανικός που γνωρίζει τα θέματα της
μόλυνσης και απορρύπανσης πολύ καλά, είναι άκρως ενδιαφέροντα. Δείχνουν κιόλας ότι το κεφάλαιο έχει αποθρασυνθεί και ζητά συνέχεια ακόμη περισσότερα. Για το σημερινό αίτημα υπεύθυνη είναι η σημερινή κυβέρνηση κι αυτή πρέπει να διαλέξει με ποιανού το μέρος θα πάει. Με τον λαό και το περιβάλλον ή με τον "επενδυτή" και την εταιρεία;
Οι επισημάνσεις του Στέλιου Λογοθέτη περί μη νομιμότητας της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης που ενέκρινε το αίτημα της Όιλ Ουάν είναι
πολλές και οι αναφορές του συγκεκριμένες. Είναι έτοιμη δουλειά για τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενστάσεις και προσφυγές. Δεν μπορεί να περάσει κι αυτό στα ψιλά των εφημερίδων. Ο Σαρωνικός έχει αρχίσει να καθαρίζει τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι ώρα για να γίνουν βήματα πίσω. Η απόρριψη αποβλήτων απ' ευθείας από την Όιλ Ουάν στην θάλασσα είναι σοβαρό πρόβλημα για όλους τους κατοίκους της Αττικής και της Κορινθίας. Ο Σαρωνικός κινδυνεύει για μια ακόμη φορά.