Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Θα μάθουμε να ζούμε με τους πρόσφυγες!


Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα απασχολεί τα ΜΜΕ, την κοινωνία, την Ελλάδα, την ΕΕ τον ΟΗΕ κλπ. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της δίνης. 
Έφταιξε η κυρία Τασία που έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι κάτι σαν ταξιδιωτικό πρακτορείο προώθησης προσφύγων προς βορά; Την κατηγορούν γι αυτό από την μια μεριά η εντόπια αντιπολίτευση και από την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους. Μήπως όμως η κυρία Τασία αποτελεί ένα απλό πρόσχημα για να έχουν επιχειρήματα οι πολιτικάντηδες που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν κατάφατσα την σκληρή πραγματικότητα; Μήπως η αλήθεια είναι ότι οι ροές των εκπατρισμένων, μεταναστών και προσφύγων, θα ήταν αδύνατο να ελεγχθούν όσο οι πόλεις τους ισοπεδώνονται και η ζωή στη Συρία ή το βόρειο Ιράκ γίνεται πλέον αδύνατη; 
Η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι πρόσφυγες έφυγαν από τις πόλεις και τα χωριά τους γιατί πίσω τους δεν έχει μείνει παρά ο πόλεμος και η καταστροφή. Το ταξίδι προς τη Γερμανία έγινε όνειρο ζωής ανεξάρτητα από την αλληλέγγυα κυρά Τασία ή τον οποιονδήποτε πρώην κομμουνιστοφάγο και νυν προσφυγοφάγο Ελληναρά. Ίσως η απόφαση για μετακίνηση να ελήφθη πιο εύκολα ή πιο γρήγορα όταν διαφάνηκε ότι από την Ελλάδα η δίοδος προς την ελευθερία ήταν ανοιχτή. Αυτό όμως όχι μόνο κακό δεν ήταν, αντιθέτως ήταν μια σωτήρια ενέργεια για έναν λαό παγιδευμένο ανάμεσα στη συμφορά και τον θάνατο. 

Ας αφήσουμε όμως το παρελθόν, όσο πρόσφατο κι αν είναι, κι ας πάμε στην κατάσταση όπως έχει ήδη διαμορφωθεί στην χώρα μας και στην Ευρώπη. Από ό,τι φαίνεται, τα σύνορα κλείνουν για την αποδοχή του μεγάλου όγκου των προσφύγων από τις χώρες του βορά. Αυτό πιθανότατα γίνεται με την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης που δεν έχει και πολλά περιθώρια να διαφωνήσει και ίσως μάλιστα χρησιμοποιήσει το θέμα για να χαλαρώσουν απέναντί της το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε. Ποια μπορεί να είναι η κατάσταση στη χώρα μας αύριο; Κάνω μιαν υπόθεση:

Η Ελλάδα συμφωνεί με την Ευρώπη (και άλλες χώρες του ΟΗΕ ενδεχομένως) να κλείσει ουσιαστικά την ελληνική δίοδο προς την γη της επαγγελίας και να γίνει η ίδια αποδέκτης του μεγαλύτερου μέρους των προσφυγικών ροών. Τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες τον πρώτο μήνα, πενήντα τον επόμενο, εβδομήντα τον μεθεπόμενο και κάποια στιγμή φτάνει να φιλοξενεί διακόσιες ή τετρακόσιες χιλιάδες εκπατρισμένων. Το νούμερο (τετρακόσιες χιλιάδες) μας το είπε ο ίδιος ο Μουζάλας ότι ήταν η πρόταση του Βέλγου συναδέλφου του. Είχε πει στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του Δημ. Καμένου: "Νομίζω ότι αν πάει να γίνει αυτό που πρότεινε ο Βέλγος συνάδελφός μου για στρατόπεδα 400.000 προσφύγων δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να μας δώσουν λεφτά"
Για να δούμε τώρα για ποια "λεφτά" μιλάμε. Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει δεσμευτεί για 400 εκ. ευρώ και η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι το κόστος του προσφυγικού θα ανέλθει στο 1 δις ευρώ. Μιλάνε όμως για το κόστος διαχείρισης της μετακίνησης κι όχι για μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων εδώ. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δούμε τι κόστη υπολογίζουν άλλες χώρες για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον κ. Μιχ. Έρνεστ, διδάκτορα πολιτικής κοινωνιολογίας, η αυστραλιανή κυβέρνηση που θα δεχτεί 12.000 Σύριους, έχει εκτιμήσει το κόστος σε δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ ετησίως ανά πρόσφυγα για μια τετραετία, δηλαδή εξήντα χιλιάδες για τον καθένα και κόστος 720 εκ. ευρώ για την τετραετία. Το αντίστοιχο κόστος για τις ΗΠΑ έχει μετρηθεί στις 15.700 δολάρια, δηλαδή γύρω στα 14.400 ευρώ ανά άτομο ετησίως.
Με βάση τα παραπάνω αν υπολογίσουμε ότι ο Βέλγος έχει δίκιο για τις τετρακόσιες χιλιάδες, ότι η τετραετία είναι ο πραγματικός χρονικός ορίζοντας και ότι το κόστος αγγίζει περίπου τις 10.000 ευρώ ετησίως ανά πρόσφυγα, τότε για τους εκπατρισμένους που θα μείνουν στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει μια "αποζημίωση" από την ΕΕ (ίσως και από τον ΟΗΕ σε συντονισμό) ενός ποσού 4 δις περίπου για ολόκληρη την τετραετία. Δεν πρόκειται για μεγάλο ποσό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υπολογισμοί στη Γερμανία κάνουν λόγο για 21 δις κόστος διαχείρισης του προσφυγικού εκεί (πηγή ο Μιχ. Έρνεστ κι εδώ).

Για να μην μπερδευτεί κανείς πρέπει να δούμε τι σημαίνουν αυτά τα χρήματα. Κατ' αρχήν, ΟΧΙ, δεν θα πάνε για τα ελλείμματα των ταμείων, ούτε θα γίνουν επιδόματα στρατιωτικών και δικαστικών, επικουρικά και συντάξεις ή ΕΚΑΣ. Θα πάνε ΟΛΑ στους πρόσφυγες. Θα πρέπει το κράτος να νοικιάσει άδεια σήμερα διαμερίσματα και να τα παραχωρήσει στις οικογένειες των προσφύγων. Θα πρέπει και να τους επιδοτεί για τέσσερα χρόνια με ένα ελάχιστο ποσό για τη διαβίωσή τους. Υπολογίστε 430 ευρώ ανά άτομο ή 908 ευρώ ανά μια τετραμελή οικογένεια (που είναι το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα με βάση την ΕΛΣΤΑΤ) συν ένα σπίτι με νοίκι περίπου 300 ευρώ μηνιαίως (συν ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ και τέλη) βάλτε και τα χρήματα που θα δαπανά το δημόσιο για κοινωνική πρόνοια (παιδικοί σταθμοί, άλλες υποδομές), για την υγεία και για λοιπά φτάνουμε στα 800 περίπου ευρώ μηνιαίως ανά πρόσφυγα. Έτσι προκύπτει το ποσό των 9.600 ευρώ ετησίως που μας δίνει περίπου 1 δις τον χρόνο ως την αναγκαία επιδότηση για την φιλοξενία των τετρακοσίων χιλιάδων προσφύγων με σχετικά αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στο όριο της δικής μας φτώχειας. 

Βεβαίως αυτά τα χρήματα θα πέσουν ΟΛΑ στην πραγματική οικονομία, σε εκείνον που έχει σήμερα ανοίκιαστο το σπίτι του και θα αποκτήσει πρόσθετο εισόδημα, στον μπακάλη της γειτονιάς ή στο σούπερ μάρκετ, στον περιπτερά, στο εμπορικό, στις συγκοινωνίες, παντού. Θα γίνουν κάποιες προσλήψεις για τις κοινωνικές δομές πρόνοιας και τις δομές υγείας κι ένα μέρος πάνω από 1,5 δις θα μπει στα ταμεία του κράτους υπό μορφή ΦΠΑ και άλλων φόρων. Θα πρόκειται για μια πραγματική τονωτική ένεση για την ελληνική οικονομία στο χαμηλό επίπεδο, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Δεν μιλάω βέβαια για το επίπεδο αυτών των ανθρώπων που οι περισσότεροι είναι μορφωμένοι, νέοι με όρεξη για ζωή, ευγενείς (έχετε μιλήσει με Ιρανό;) και πρόθυμοι να βοηθήσουν τον τόπο που θα τους έχει βοηθήσει.

Τι φοβόμαστε, το Ισλάμ; Μόνο κάποιοι λίγοι τυφλοί φανατικοί και κάποιοι πολλοί φοβισμένοι άνθρωποι μπορεί να βλέπουν στο Ισλάμ απειλή. Πρόκειται για μια θρησκεία προορισμένη κι αυτή να δημιουργεί ανθρώπους υποτακτικούς και τρομαγμένους, υποχείρια των δυνατών, όπως ακριβώς κάνουν ο Χριστιανισμός, ο Βουδισμός και όλες οι θρησκείες του κόσμου. Ούτε χειρότερη ούτε καλύτερη είναι σαν θρησκεία το Ισλάμ από την περίφημη "δική" μας θρησκεία που μας την επέβαλαν σε εμάς οι Ρωμαίοι όπως ακριβώς επέβαλαν και σε εκείνους την δική τους οι Άραβες. Βλέπει κανείς να είναι πιο τρομακτικό το Ισλάμ από την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό; Ας διαβάσει ιστορία! Οι φανατικοί κάθε πλευράς είναι επικίνδυνοι και αντιανθρωπιστές. Αυτούς ας κυνηγήσει ο "πολιτισμένος" κόσμος κι ας αφήσει τα θύματα (με πρώτες τις γυναίκες) στην ησυχία τους, αν δεν μπορεί να βοηθήσει. Και εν πάσει περιπτώσει, οι τζιχαντιστές δεν είναι μεταξύ των προσφύγων (αν και κάποιοι θα έχουν χωθεί κι εκεί). Οι πρόσφυγες είναι τα πραγματικά ΘΥΜΑΤΑ των τζιχαντιστών. Όχι τα εικαζόμενα θύματα (θα μας κάνουν αυτό, θα μας δείξουν το άλλο ...) αλλά οι πραγματικοί άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους, είδαν τα σπίτια τους να καίγονται και ένιωσαν στο πετσί τους τη φρίκη του πολέμου. 

Αρκετά για σήμερα.