Την ημέρα που ακούστηκε το όνομα της Σακελλαροπούλου, με μια ανάρτησή μου στο Φ/Μ πήρα θέση υπέρ αυτής της υποψηφιότητας. Αυτό έγινε λίγο πριν γίνει επίσημη πρόταση από την ΝΔ αλλά όταν πια διαφαινόταν ότι εκεί πήγαινε το πράγμα. Δυο τρία βιογραφικά στοιχεία που διέρρευσαν, μού έδειχναν ότι επρόκειτο για καλή περίπτωση. Επί πλέον ήταν γυναίκα.
Στον λογαριασμό μου στο Φ/Μ (στα σχόλια) διάβασα πολλές απόψεις που εξέφραζαν επιφύλαξη και κάποιες πλήρη άρνηση. Ακόμα δεν είχαν πάρει θέση τα κόμματα, ούτε ο Σύριζα, για την υποψηφιότητά της. Υπήρχε μόνο η πρόταση για Παυλόπουλο. Δεν έχω αρνητική γνώμη για τον Παυλόπουλο, ούτε όμως και τον θεωρώ καλύτερη περίπτωση από την Σακελλαροπούλου. Απάντησα στα σχόλια τα οποία, όμως, συνεχίστηκαν. Δεν έχει σημασία, ελεύθερο διάλογο κάνουμε και στο κάτω-κάτω πολιτισμένο.
Τώρα που ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία κι έχουμε εκλογή με 261 ψήφους από τον πρώτο γύρο, ας κάνω δύο ακόμη σχόλια.
1.- Η νέα πρόεδρος (αναλαμβάνει 14/3) έχει δείξει κάποιες ευαισθησίες αλλά και αναλγησίες σε κάποια θέματα, όπως σχεδόν όλοι οι δικαστές. Δεν θα την κρίνω από αυτά. Επίσης έχει διατελέσει στο παρελθόν φίλη ή θαυμάστρια του Κύρκου, του Βενιζέλου και ίσως τώρα του Μητσοτάκη. Όλα αυτά θα ήταν σημαντικά αν είχε να παίξει έναν οποιοδήποτε ρόλο (όχι σπουδαίο, έστω κι απλά έναν οποιονδήποτε) στην πολιτική ζωή. Όμως δεν έχει. Ούτε αρμοδιότητες έχει ούτε μπορεί η προσωπική της πορεία να επηρεάσει τις καθημερινές πολιτικές των πολιτών. Σαν πρόεδρος του ΣτΕ μπορούσε περισσότερα.
2.- Η εκλογή έχει παράλληλα και ένα συμβολικό χαρακτήρα. Τίθεται επικεφαλής του κράτους ένα πρόσωπο που δεν είναι βγαλμένο από την ναφθαλίνη και το οποίο είναι γυναίκα. Υπερψηφίζεται από ΝΔ, Σύριζα και Κινάλ, που θα πει ότι έχει ευρύτερη αποδοχή. Το ΚΚΕ παραδοσιακά δεν ψηφίζει προέδρους που δεν έχει προτείνει εκείνο, ο Βελλόπουλος δεν την έχει για αρκετά θρήσκα και δεν την ψηφίζει ενώ ο Βαρουφάκης -δεν ξέρω γιατί, αλλά- αποφάσισε να πει όχι. Μικρό το κακό από τις αρνήσεις, σπουδαιότερο είναι που υπερψηφίστηκε από την μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου. Από πλευράς συμβολισμών επομένως, ήταν μια καλή κίνηση η εκλογή της.
Αυτά και αναμένουμε την συνέχεια. Ελπίζουμε όλοι να μην έχει καθόλου δουλειά γιατί δουλειά για τον-την Πρόεδρο/ίνα σημαίνει συνήθως κρίση στην κοινωνία. Τότε μόνο τον-την θυμούνται. Και ένα τελευταίο. Θα είναι «η Πρόεδρος» ή «η Προεδρίνα». Αν κρίνω από το δικαστικό της παρελθόν θα λέγεται «η Πρόεδρος» όπως ήταν και στο ΣτΕ. Αν αφήσω την φαντασία μου να την σκεφτεί ρηξικέλευθη, ίσως προτιμήσει το «η Προεδρίνα». Χλωμό το βλέπω.