Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ο επικυρίαρχος και οι τρεις θεσμοί!


Από το μπλογκ "Άμενος Αντίστασης" πήρα το κείμενο Μοσκοβισί που ήταν η βάση της νέας συμφωνίας την οποία δέχτηκε και ο Βαρουφάκης. Το κοινοποπίησε ο Πωλ Μέησον. Το μετέφρασε στα ελληνικά ο Νίκος Σβέρκος.


Το κείμενο μιλά ταυτόχρονα και για παράταση προγράμματος (δανειακής σύμβασης, όχι μνημονίου) και για 4-μηνη γέφυρα. Χωρίς μνημόνιο (δηλαδή χωρίς τις προβλέψεις-ρυθμίσεις του 2012) και χωρίς τρόικα και αξιολόγηση. Ήταν ένας "έντιμος συμβιβασμός" που τρόμαξε τον Σόιμπλε. Σύμφωνα με τον Τσακαλώτο το κείμενο αυτό είχε την υποστήριξη Μοσκοβισί (ΕΕ), Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και Ντράγκι (ΕΚΤ) δηλαδή των τριών θεσμών. Δεν είχε την στήριξη, όμως, του Σόιμπλε, του επικυρίαρχου. Στα γουναράδικα λοιπόν, αυτό μας είπε η Γερμανία!
Ολοκληρο το κείμενο είναι το εξής:

«Σήμερα το Γιούρογκρουπ έκανε τον απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, βασισμένο στον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Οι Ελληνικές αρχές εξέφρασαν την δέσμευση τους για μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που στοχεύει στην σταθερή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ενα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση (εντελώς σε ελληνικό έδαφος). Θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα αναστρέφουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και πως θα είναι απολύτως χρηματοδοτημένα. Θα απέχει από μονομερείς δράσεις και θα συνεργαστεί στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για να διασφαλίσει σταθερές και βιώσιμες δημόσιες επενδύσεις, με το να φτάσει και να κρατήσει έπειτα ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα (δεν αναφέρετι ο μνημονιακός στόχος του 3%). Το πόσο εφικτό είναι να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2015 θα αναθεωρηθεί υπό το φως των εξελισσόμενων οικονομικών συγκυριών. Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας Χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστεί παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις τουν στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές τους.

Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

Όποτε κρίνεται σκόπιμο η Ευρωπαική Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Γιούρογκρουπ καλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, το πώς θα καλυφθούν και τις απαραίτητες προυποθέσεις. Οι Θεσμοί θα παραδώσουν αναφορά στο Γιούρογκρουπ μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου».