Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Η Ελλάδα σε κίνδυνο ... ως συνήθως!

Τα νέα είναι άσχημα από παντού. Κυρίως το ασφαλιστικό και το μεταναστευτικό μας πολιορκούν με ασυνήθιστη ένταση τον τελευταίο καιρό.

Στο ασφαλιστικό οι δανειστές επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ το οποίο έχει γνωστοποιήσει σε πολλούς τόνους την απόφασή του να θέσει θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων κατά 15% και θέμα εκμηδένισης ή μείωσης κατά 70% των επικουρικών (με τον όρο του μηδενικού ελλείμματος). Η κυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο της μη μείωσης των κύριων συντάξεων και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν μόνο μια λογική μείωση των επικουρικών. Αυτή η ανελαστική διαφωνία θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης και αυτό, κατά τις δηλώσεις της ίδιας της κυβέρνησης, θα σπρώξει τον οικονομικό κύκλο στην δυσάρεστη εξέλιξη ύφεσης, αποεπένδυσης, νέων ελλειμμάτων και ανάγκης επιπρόσθετων μέτρων. Ό,τι χειρότερο δηλαδή.

Στο μεταναστευτικό η προειδοποίηση για την έξωση της Ελλάδας από την συνθήκη Σέγκεν ήρθε να διαλύσει με τον χειρότερο τρόπο τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Δεν γνώριζε την κρισιμότητα του ζητήματος ή υποβάθμιζε συνειδητά το θέμα μήπως και το ξεπεράσει χωρίς να υποστεί δημόσια κριτική; Τώρα θα πρέπει να τρέξει για τα χοτσπότ στα νησιά αλλά και για τους χώρους υποδοχής των 50.000 μεταναστών που έχουμε αποδεχθεί ως χώρα ότι θα κρατήσουμε εδώ. Που θα γίνουν τα κέντρα φιλοξενίας που προβλέπονται για Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Λένε πως προορίζουν το Σχιστό ή την περιοχή των Λιπασμάτων. Φαντάζομαι πως η δεύτερη περίπτωση θα αποκλειστεί αμέσως αλλιώς οι εξαγγελίες για την εξαίρεση του θαλασσίου μετώπου από την εκχώρηση στον αγοραστή του ΟΛΠ θα μοιάζουν με ανέκδοτο.

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι η Ελλάδα δέχεται με μεγάλη ευκολία τους πρόσφυγες, ζητά και νόμπελ για την φιλοξενία που τους προσφέρει και στη συνέχεια τους διώχνει από την χώρα και τους στέλνει στα σύνορα για να μπουν στις χώρες τελικού προορισμού και κυρίως την Γερμανία. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και ζητούν από εμάς να εφαρμόσουμε τους κανόνες. Πιστεύουν πως έτσι θα μπει ένα φρένο ήδη από εδώ, στην χώρα υποδοχής, και όχι στα σύνορα με την ΠΓΔ Μακεδονία ή στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία όταν πια είναι αργά για επιστροφή. Θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι "εκτός κλίματος" και ότι σπρώχνει τους πρόσφυγες προς τον βορά χωρίς να παίρνει έστω τα ελλιπή μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει. Έτσι από εκεί που είχαμε δίκιο να βρίζουμε τους άκαρδους Ετυρωπαίους, τώρα είμαστε κατηγορούμενοι γιατί για μια ακόμα φορά αθετούμε αυτά που υποσχεθήκαμε να κάνουμε. Τα μέτρα που μας ζητούν δεν θα γλιτώσουν την Ευρώπη από το πρόβλημα όμως αυτό είναι μια απλή εκτίμηση τώρα που δεν τα έχουμε πάρει. Τώρα ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει πως εμείς φταίμε για το μεταναστευτικό αφού δεν πήραμε τα σοφά μέτρα των Ευρωπαίων που δήθεν θα έλυναν το πρόβλημα. Υποσχεθήκαμε να τα πάρουμε, αθετήσαμε την υπόσχεσή μας, παίξαμε με τα συναισθήματα όλων και βρισκόμαστε κατηγορούμενοι.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να βγει από την Ευρωζώνη όσο η αξιολόγηση παραμένει σε εκκρεμότητα και η προοπτική μιας νέας σύγκρουσης δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να βγει από τη συνθήκη Σέγκεν όσο δεν εφαρμόζονται οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους λοιπούς Ευρωπαίους της ζώνης.

Δεν θέλω να συμβουλεύω την κυβέρνηση εκ του μακρόθεν στο στυλ του "δεξιότερα Κουροπάτκιν". Ελπίζω μόνο να ξέρουν τι κάνουν.