Καθηγητής Ιατρικής κι Επιδημιολογίας στο Στάνφορντ των ΗΠΑ κ. Ι.Ιωαννίδης μιλά για την πιθανότητα να έχουμε «ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ».
Για τα μέτρα που λαμβάνονται λέει πως:
«είναι σαν ένας ελέφαντας να δέχεται επίθεση από μια γάτα.Στην απόγνωση του και προσπαθώντας να αποφύγει τη γάτα, ο ελέφαντας πηδάει από ένα βράχο και πεθαίνει.»
*******************************************************************
Σε άρθρο της 20/03/20 (προχτεσινό) που δημοσιεύεται στο TVXS υπάρχει κι εκτίθεται ένας προβληματισμός από τον καθηγητή Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford, Γιάννη Ιωαννίδη.
Για όποιον θέλει να το διαβάσει, η τηλε-διεύθυνση είναι:
https://tvxs.gr/news/ygeia/kathigitis-epidimiologias-stanford-kindyno-na-briskomaste-mprosta-sto-fiasko-toy-aiona
Ο ανωτέρω καθηγητής είναι της επίσημης ιατρικής, ίσως ένας από αυτούς που έκαναν τον Τσιόρδα να κλάψει δημόσια. Μιλώ για την χτεσινή εμφάνισή του, όταν απάντησε σε διακεκριμένο καθηγητή που του είχε πει «τι κάνετε εκεί πέρα;»
'Όσα γράφω εγώ τον τελευταίο καιρό, τα στηρίζω στην λογική μου και μόνο (και σε κάποιες βασικές πληροφορίες κοινά αποδεκτές από γνωστές πηγές). Δεν έχω δίπλωμα ιατρικής ή επιδημιολογίας, έχω μόνο την απλή λογική ενός ανθρώπου.
Ο καθηγητής, όμως, μιλά από άλλη σκοπιά. Είναι κι αυτός μια "αυθεντία". Και μάλιστα στο πιο μεγάλο πανεπιστήμιο της Αμερικής (ή ένα από τα πιο μεγάλα), στο Στάνφορντ. Ας ακούσουμε ένα απόσπασμα αυτών που λέει.
Το άρθρο ξεκινάει με τον τίτλο-υπότιτλο:
------------------------------------------------------------------------------
«Ενώ βρισκόμαστε μπροστά στην πανδημία του αιώνα, ίσως ταυτόχρονα να αποτελέσει και το φιάσκο του αιώνα.»
------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 1ο:
«Το φιάσκο της έλλειψης δεδομένων δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα για τη θνητότητα από τον ιό. Τα επίσημα νούμερα είναι ανούσια μιας και οι διαγνωστικές αναλύσεις πραγματοποιούνται κυρίως σε αυτούς με σοβαρή νόσο και κακή πρόγνωση. Και αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί όσο εξελίσσεται η επιδημία.»
-----------------------------------------------------------------------------
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 2ο:
«Εάν δεν γνωρίζαμε για έναν νέο ιό εκεί έξω και δεν είχαμε ελέγξει τα άτομα με δοκιμές PCR, ο αριθμός των συνολικών θανάτων που οφείλονται σε «γριπώδη συνδρομή» δεν θα φαινόταν ασυνήθιστο φέτος. Το πολύ, ίσως να παρατηρούσαμε ότι η γρίπη αυτή τη σεζόν φαίνεται να είναι κάπως χειρότερη από το μέσο όρο. Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης θα ήταν μικρότερη από ό,τι για ένα παιχνίδι NBA μεταξύ των δύο πιο αδιάφορων ομάδων.»
----------------------------------------------------------------------------
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 3ο:
«Αυτό το τεράστιο εύρος στη θνητότητα επηρεάζει σημαντικά την εκτίμηση για το πόσο σοβαρή είναι η πανδημία και τι πρέπει να γίνει. Ποσοστό θνητότητας της τάξης του 0,05% είναι χαμηλότερο από την εποχική γρίπη. Εάν αυτό είναι πραγματικό ποσοστό, το lock-down σε όλο τον κόσμο, με ενδεχομένως τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι εντελώς παράλογο.
Είναι σαν ένας ελέφαντας να δέχεται επίθεση από μια γάτα. Στην απόγνωση του προσπαθώντας να αποφύγει τη γάτα, ο ελέφαντας πηδάει από ένα βράχο και πεθαίνει.»
---------------------------------------------------------------------------
Για την θέση και στάση μου:
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια "Μένουμε στο Σπίτι", κι επειδή οι καιροί είναι πονηροί, ας διατυπώσω για μια ακόμη φορά την θέση μου σε σχέση με την κινητοποίηση την οποία εγώ προσωπικά ακολουθώ ευλαβικά.
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια "Μένουμε στο Σπίτι", κι επειδή οι καιροί είναι πονηροί, ας διατυπώσω για μια ακόμη φορά την θέση μου σε σχέση με την κινητοποίηση την οποία εγώ προσωπικά ακολουθώ ευλαβικά.
Η ευθύνη του χειρισμού τέτοιων καταστάσεων πέφτει στα
αρμόδια όργανα της κοινωνίας, που εν προκειμένω είναι οι κυβερνήσεις, οι
επιστημονικές
οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης. Επομένως στηρίζω όλα τα μέτρα που
παίρνει η κυβέρνηση, που εισηγούνται οι επιστήμονες και που
προπαγανδίζουν τα μέσα ενημέρωσης και κάθομαι σπίτι μου. Παίρνω όλα τα
μέτρα που ανακοινώνονται και το
ίδιο συνιστώ στους αναγνώστες μου.
Τα κάνω όλα αυτά
πειθαρχώντας στην συλλογική προσπάθεια που είναι εθνική, αλλά, και
παγκόσμια. Ωστόσο, έστω και κλεισμένος στο σπίτι μου, όπως οφείλω, δεν
απεμπολώ το δικαίωμα μου να σκέφτομαι. Ελπίζω πως κανείς άλλος επίσης δεν το απεμπολεί. Και για να σκέφτεται κανείς, εκτός από ελευθερία, χρειάζεται και τον αντίλογο σε κάθε λόγο που εκπέμπουν οι εξουσίες (κυβέρνηση) οι αυθεντίες (επιστήμονες) και οι διακινητές (μέσα μαζικής ενημέρωσης).