Πριν μερικές μέρες βρέθηκα στην Παλαιά Πεντέλη να ακούω μαζί με ακροατήριο τον Αλέξανδρο Κόντο σε μια από τις διαλέξεις του για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, το πολίτευμα στην αρχαία Αθήνα και γενικά στην αρχαία Ελλάδα.
Παραθέτω ένα μέρος από αυτά που λέει ο Αλέξανδρος και που -κατά τη γνώμη μου- κάποτε θα πρέπει να γίνουν οδηγός μας.
Πίνακας "Η σχολή των Αθηνών" του ΡΑΦΑΗΛ |
Κάποια στιγμή, πιστεύω πως θα πρέπει να αρχίσουμε να λέμε πως η Δημοκρατία, όπως την εφεύραν και τη βίωσαν οι πρόγονοι είχε απονείμει την εξουσία στο Δήμο, στο Λαό.
Αποτέλεσμα: Το Ελληνικό Θαύμα.
Κανένα άλλο πολίτευμα δεν έδωσε την εξουσία στο Δήμο, στο Λαό. Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε πως η λύση βρίσκεται στο πολίτευμα. Αυτό είναι η υποδομή.
Ο Μαρξ τα αναποδογύρισε, θεώρησε την Οικονομία υποδομή και έθεσε το Πολίτευμα στο εποικοδόμημα. Στη διατριβή του συνέκρινε τις φυσικές θεωρίες του Δημόκριτου και του Επίκουρου, μίλησε, έγραψε για την Ελληνιστική Εποχή, εποχή παρακμής, και δεν είπε τίποτε για το δημοκρατικό πολίτευμα, τον αίτιο του "Ελληνικού Θαύματος".
Το πολίτευμα όμως είναι το πρώτο πολιτιστικό δημιούργημα του ανθρώπου. Αυτό επηρεάζει κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό καθορίζει το ήθος, το ηθικό "είναι" του ανθρώπου, τη συμπεριφορά του, τον τρόπο δράσης. Είναι δηλαδή το πολίτευμα, το κάθε πολίτευμα, δράση, ενέργεια, διαδικασία, πράξη. Αυτό είναι τελείως ξεκάθαρο στη Δημοκρατίας.
Πράξη στη Δημοκρατία είναι να έχουν την ίδια πιθανότητα πρόσβασης στα πολιτειακά αξιώματα όλοι οι πολίτες. Κι αυτό είναι το ηθικό για τη Δημοκρατία. Γιατί για τη Δημοκρατία ο άνθρωπος είναι πολιτικό όν από τη φύση του και ηθικό είναι να έχει πολιτικά δικαιώματα. Και το πρωταρχικό πολιτικό δικαίωμα είναι η ισότητα στην πρόσβαση της εξουσίας.
Επαναλαμβάνω: ηθικό είναι να έχουν όλοι οι πολίτες ίση πρόσβαση στη διαχείριση, στην άσκηση της εξουσίας.
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ
Αλέξανδρος Κόντος