Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Με τον Κασσελάκη φάγαμε ένα μήνα τώρα και οι δημοτικές εκλογές πέρασαν σε δεύτερο πλάνο. Όμως σε μια εβδομάδα ακριβώς, ψηφίζουμε και εκλέγουμε δημοτικές αρχές για πέντε χρόνια. Θέση έχω πάρει, θεωρώ όμως ότι πρέπει να τον ξαναγράψω κι από αύριο θα πω περισσότερα για το θέμα αυτό.

Επανέρχομαι λοιπόν υπενθυμίζοντας την θέση που είχα πάρει πριν από ένα μήνα ακριβώς, στις 2/9/23.
**********
ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ
**********
Οι συνδυασμοί που θα κατέβουν στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι τέσσερις. Έχουν στήριξη από τα τέσσερα κύρια κόμματα του κοινοβουλίου.
* Ο Χρήστος Βρεττάκος έχει την στήριξη του Σύριζα
* Ο Τάσος Μύτογλου έχει την στήριξη της ΝΔ
* Ο Παντελής Καμάς έχει την στήριξη του ΠαΣοΚ
* Ο Γιώργος Καλαμαράς έχει την στήριξη του ΚΚΕ.
Στις προηγούμενες εκλογές έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής κι οι συνδυασμοί ήταν εννιά. Το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (που είναι το παλιότερο με την προσθήκη του 43% για την εκλογή από τον πρώτο γύρο) μείωσε τον αριθμό των συμμετεχόντων από εννιά σε τέσσερις.
Στο σκηνικό αυτό, η θέση μου είναι σαφής.
Υποστηρίζω τον Χρήστο Βρεττάκο.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κάνω και δεν νομίζω πως έχει κανείς την παραμικρή απορία για την θέση μου αυτή. Θα αναφέρω όμως μερικούς από αυτούς τους λόγους.
* Τον συνδυασμό του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ στηρίζει ο Σύριζα. Ο συνδυασμός της δημοτικής αρχής είναι η βασική και μόνη έκφραση της μη κομμουνιστικής αριστεράς στον δήμο μας. Δεν περιλαμβάνει μόνο αριστερούς, φυσικά, στο ψηφοδέλτιό του, αφού έτσι συμβαίνει στην αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στις μεγάλες παρατάξεις. Γεγονός όμως είναι ότι από τον Χρήστο Βρεττάκο εκφράστηκε η αριστερά στην διάρκεια της τετραετίας που πέρασε και θα συνεχίσει να εκφράζεται στην πόλη μας και τα προσεχή χρόνια.
* Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ έχει εκπληρώσει το όνειρο μιας ολόκληρης γενιάς με την ανάκτηση των ακτών της πόλης και την αξιοποίησή τους. Είναι το πιο εμβληματικό έργο, είναι η απόλυτη επιτυχία που αγγίζει τα όρια του ονείρου. Αποφασιστική εδώ ήταν, φυσικά, η συμβολή του Σύριζα, αλλά, η δημοτική αρχή αποδείχτηκε αντάξια της ευκαιρίας. Η παρουσία του Χρήστου Βρεττάκου στον δήμο είναι η εγγύηση ότι θα δοθούν και θα ενταθούν οι αγώνες κατά της μόλυνσης, της δυσοσμίας και για το περιβάλλον. Το κυνηγητό που υπέστη προσωπικά είναι η πιο απλή απόδειξη.
* Οι κύρια διαφωνία μου μαζί του, για το αν προηγείται η πολεοδόμηση της περιοχής της βιομηχανικής ζώνης ή η απαλλοτρίωση των Λιπασμάτων, λύθηκε στην πράξη με την ανάθεση έρευνας-μελέτης στο ΕΜΠ η οποία και την πολεοδόμηση προχωρά και την απαλλοτρίωση υποστηρίζει στο Σ.τ.Ε. όπου θα κριθεί το ζήτημα. ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΚΕΡΔΗΘΗΚΑΝ, Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ. Με προσπάθειες όλων των παρατάξεων και μια συνεπή στάση της δημοτικής αρχής, το ζήτημα της Ανάπλασης της πρώην βιομηχανικής ζώνης μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος της πόλης μας στο άμεσο μέλλον.
* Η σύνθεση απόψεων ώστε να συγχωνεύονται οι θέσεις της διοίκησης και οι θέσεις των άλλων φορέων ή παρατάξεων στην τελική θέση του δήμου, υπηρετήθηκε από τις ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ την τελευταία τετραετία. Ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ που με βρήκε θερμό υποστηρικτή. Τα αποτελέσματα αυτών των συσκέψεων είναι η ομοφωνία όλης της πόλης στα βασικά της ζητήματα. Αυτή η σύσκεψη, ή και όποιο άλλο θεσμικό όργανο την αντικαταστήσει, είναι η εγγύηση ότι κανένα θετικό μέτρο που προτείνουν οι εκτός διοίκησης φορείς ή παρατάξεις δεν θα πηγαίνει χαμένο.
* Για την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, τον πολιτισμό, το πράσινο και την καθαριότητα δεν βρήκα σοβαρές διαφωνίες στην θητεία μου και πιστεύω ότι ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ μπορεί να συνεχίσει να τα υπηρετεί και να βελτιώσει ακόμα τις επιδόσεις του. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι άλλοι συνδυασμοί δεν έχουν να προσφέρουν σε αυτούς τους τομείς. Όλες οι προτάσεις πρέπει να ακούγονται με προσοχή. Χρειάζονται ανοιχτά αυτιά και νομίζω ότι υπάρχουν.
Όλοι οι συνδυασμοί έχουν να προσφέρουν στην πόλη η οποία τους χρειάζεται. Κι υπάρχουν παντού άξιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Η πόλη μας έχει ανάγκη από έναν δήμαρχο όπως ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ, επί της θητείας του οποίου η περιοχή μας άλλαξε προς το καλύτερο τόσο ριζικά όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της. ΑΥΤΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΠΕΙ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΡΙΔΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου Δραπετσώνας
Επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ"