Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Αμερικανικές εκλογές και νοθεία

Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και θα είναι ο υποψήφιός τους στις εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Αντίπαλός του ο Τζο Μπάιντεν των Δημοκρατικών, μια περίπτωση λούζερ που ωστόσο έχει ελπίδες γιατί αντίπαλός του είναι ο Τραμπ.
Στον χάρτη, τα ανοιχτόχρωμα μπλε είναι οι γερμανικής καταγωγής Αμερικάνοι. Καλύπτουν πάνω από το μισό της έκτασης των ΗΠΑ , όλες τις μέσες και βόρειες Πολιτείες.

Ο Τραμπ είναι αγαπητός όσο κανείς άλλος σε ένα γερμανικής καταγωγής και ακροδεξιάς ιδεολογίας ακροατήριο, που είναι πλειοψηφικό στις ΗΠΑ. Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά είναι αληθινό ότι η γερμανική εθνοτική ομάδα είναι η μεγαλύτερη μακράν στις ΗΠΑ. Ακόμα κι η γερμανική γλώσσα παραμένει η πέμπτη ομιλούμενη γλώσσα παρά την απόλυτη κυριαρχία των αγγλικών. Οι γερμανικής καταγωγής Αμερικάνοι, καταλαμβάνουν τις μέσες και βόρειες Πολιτείες και ψηφίζουν μαζικά Τραμπ. Με τη βοήθειά τους ο Τραμπ κέρδισε το 2016 και θα ήταν πάλι το φαβορί αν δεν του τύχαινε ο κορωνοϊός. Από εκεί ξεκινούν κι εκεί τελειώνουν οι ελπίδες του Μπάιντεν που υπόσχεται δημοκρατία ενώ ο Τραμπ υπόσχεται τον νόμο και την τάξη

Για την Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέλουμε (σαν χώρα, όχι σαν πολίτες ο καθένας ξεχωριστά) τον Μπάιντεν. Κατά πρώτον, γιατί έχει από πίσω του τους Δημοκρατικούς, τον Ομπάμα και μια Αμερική της συνεννόησης με τον υπόλοιπο κόσμο κι όχι της σύγκρουσης. Κατά δεύτερον και ίσως σπουδαιότερο, γιατί ο Τραμπ είναι όχι μόνο προσωπικός φίλος με τον Ερντογάν αλλά και συνεταίρος. Ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη και αλλού) και πιθανά τα μελλοντικά πετρέλαια της ανατολικής Μεσογείου. Κατά τρίτον γιατί ο Τραμπ είναι αλλοπρόσαλλος, δεν θα κάνει το παραμικρό για την κλιματική αλλαγή και δεν θα διστάσει να κάνει τον κόσμο άνω-κάτω για να εξυπηρετήσει το προσωπικό του συμφέρον που το ταυτίζει με το συμφέρον της Αμερικής.

Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ο Τραμπ υποστήριξε ότι μόνο με νοθεία θα τον ρίξουν. Έτσι κι αλλιώς η υποψία είναι διάχυτη ότι με νοθεία κέρδισε, με την συμβολή των Ρώσων που πείραξαν τις ηλεκτρονικές καταγραφές. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία της Αμερικής, κάποτε υποδειγματική, έχει γίνει αμφισβητούμενη σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα μετά την "νίκη" του Μπους νεότερου επί του Αλ Γκορ. Τότε το αποτέλεσμα κρίθηκε από την Πολιτεία της Φλόριντα όπου κυβερνήτης ήταν ο αδελφός του Μπους. Το αποτέλεσμα (που βεβαίως ήταν υπέρ του Γκορ) αργούσε τόσες μέρες να βγει που το Ανώτατο δικαστήριο διέκοψε την καταμέτρηση και ανακήρυξε τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ Πρόεδρο. Τα μηχανήματα καταμέτρησης ήταν όλα πειραγμένα. Ο Αλ Γκορ αρχικά αμφισβήτησε το αποτέλεσμα και ζήτησε επανακαταμέτρηση. Προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά, κάποιοι του εξήγησαν ότι δεν έπρεπε να συνεχίσει κι εκείνος σταμάτησε. Όπως η Χίλαρυ κατηγόρησε τον Τραμπ για νοθεία, έτσι κι ο Τραμπ τώρα προειδοποιεί για νοθεία. Οι εκλογές στις ΗΠΑ κουρελιάστηκαν. 
Όπως και να έχει, όμως, αυτές οι εκλογές θα βγάλουν τον επόμενο πλανητάρχη. και δυστυχώς, από τα κέφια του τύπου που θα εκλεγεί θα εξαρτηθούν αρκετά πράγματα για τα εθνικά μας συμφέροντα και πάρα πολλά πράγματα της καθημερινής μας ζωής.