Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Έτος εξελίξεων το 2019

Το νέο έτος 2019 θα είναι έτος εξελίξεων. Προφανές αυτό αφού είναι προγραμματισμένες εκλογές για την Ευρωβουλή, για τις Περιφέρειες, για τους Δήμους και για την Βουλή. 

Οι τρεις πρώτες είναι καθορισμένες. Στις 19 Μαΐου 2019 θα γίνουν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Στις 26 Μαΐου, μιαν εβδομάδα μετά, θα γίνουν οι Ευρωεκλογές. Μαζί με αυτές θα γίνει κι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ανάμεσα στους δυο πρώτους του α' γύρου.

Μέσα στο 2019 θα γίνουν κι οι βουλευτικές εκλογές. Αυτές δεν είναι καθορισμένες ακόμη ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής. Θα γίνουν όποτε το αποφασίσει η κυβέρνηση, κι όχι αργότερα από τον Οκτώβρη του 2019 μια κι η θητεία μιας κυβέρνησης δεν υπερβαίνει πότε τα τέσσερα χρόνια και είκοσι μέρες. Απώτατη ημερομηνία η 13η Οκτώβρη 2019.

Το 2019 λοιπόν είναι μια χρονιά όπου θα αλλάξει ο χάρτης της χώρας. Γνωστή είναι η προσωπική μου επιδίωξη να αποτελέσω κι εγώ μέρος αυτής της αλλαγής. Πέρα όμως από τα προσωπικά, η αλήθεια είναι ότι μετά το τέλος αυτής της χρονιάς, μπορεί ο πολιτικός χάρτης που γνωρίζουμε να έχει γνωρίσει τεκτονικές αλλαγές.

Στην Ευρώπη προβάλει απειλητική μια ξενοφοβική διάθεση που εκφράζεται με κόμματα που δηλώνουν αντισυστημικά. Είναι πολύ πιθανό πως αυτά τα κόμματα θα ενισχυθούν. Η Ευρώπη μπορεί να είναι διαφορετική μετά το 2019. Οι βασικές γραμμές θα παραμείνουν αλλά η τάση που θα ενισχυθεί θα είναι μάλλον η φυγόκεντρος.

Στην Ελλάδα το αντισύριζα ρεύμα και η φιλοσύριζα πλευρά θα συγκρουστούν μέχρις εσχάτων. Όσο παραμένει το εκλογικό σύστημα με το μπόνους των 50 εδρών, τα μικρότερα κόμματα του κέντρου θα υφίστανται πιέσεις αφόρητες. Λογικό, αφού η υπερψήφισή τους θα γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της μιας ή της άλλης εκ των δύο κύριων τάσεων, της ΝΔ ή του Συριζα. Μόνο αν τεθεί θέμα κατάργησης του μπόνους και υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές, θα υπάρξει αλλαγή σκηνικού. Αυτό μπορεί να γίνει κατά το καλοκαίρι μετά από την επίσημη καταγραφή των κομματικών δυνάμεων στις ευρωεκλογές. Ίσως, τότε, το κυβερνητικό κόμμα (αν είναι δεύτερο με διαφορά μεγαλύτερη του 3%) θέσει εκ νέου το θέμα στη Βουλή. Τα μικρότερα κόμματα που αρνήθηκαν την απλή αναλογική το 2015, θα δυσκολευτούν να το ξανακάνουν τώρα εν όψει μιας πιθανής εξαφάνισής τους. Θα δούμε.