Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Περί του Ηετίωνα και της Πύλης του

Στη χτεσινή ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης στη Δραπετσώνα στον Πειραιά (Καστράκι), ακούστηκαν και κάποιες δήθεν πληροφορίες για την ονομασία του χώρου. Στο φυλλάδιο που εξέδωσαν η Αρχαιολογική Υπηρεσία κι η Περιφέρεια, αναφέρεται επί λέξει (και το ίδιο έλεγε η ξεναγός):
Η Ηετιώνεια Πύλη, της οποίας το όνομα οφείλεται στον άγνωστο από αλλού ήρωα Ηετίωνα, είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος ...κτλ. (χωρίς ούτε καν κόμμα στην έκφραση "άγνωστο από αλλού"). Για τον Ηετίωνα το μόνο που ξέρει η αρχαιολογία είναι ότι είναι «άγνωστος από αλλού»!!! Όπως δεν ξέρει για το Θεμιστόκλειο! Τι να πεις για τους ανθρώπους... Κρίμα για τον χώρο, για την Δραπετσώνα, για την ιστορία ... κρίμα για όλα.
Να αναφέρω εγώ εδώ για τους αναγνώστες αυτής της σελίδας ότι για την Ηετιώνεια Πύλη και το όνομά της μίλησαν από την αρχαιότητα ο Στέφανος Βυζάντιος και ο Αρποκρατίων. Για τον Ηετίωνα πολύ περισσότεροι με κορυφαίο τον Ηρόδοτο (και Πάριο χρονικό και Λεξικό Σούδα). 
Όσο για τον Ηετίωνα, δεν είναι κάποιος "άγνωστος από αλλού" αλλά ένας Αχαιός Κορίνθιος (από την Πέτρα της Κορινθίας) και μάλιστα Λαπίθης. Ήρθε στην περιοχή του Πειραιά κι έφτιαξε την Ηετιώνεια Άκρα τον 8ο-7ο π.Χ. αι.. Αργότερα, όταν λιμάνι της Αθήνας έγινε ο Κάνθαρος αντί του Φαλήρου, η περιοχή οχυρώθηκε από τον Θεμιστοκλή και η Πύλη εδώ ονομάστηκε Ηετιώνεια από το όνομα της περιοχής. Όλη η Δραπετσώνα ονομαζόταν Ηετιώνεια ακριβώς από την εγκατάσταση του Ηετίωνα που στην δωρική γλώσσα της Κορίνθου ονομαζόταν Αετίων. 
Υπάρχουν πολλά κι ενδιαφέροντα να πούμε για τον Ηετίωνα, τον γιο του Εχεκράτη, και την Ηετιώνεια Πύλη. Για την γυναίκα του Λάβδα, τον γιο του Κύψελο και τον εγγονό του Περίανδρο. Υπ' όψιν ότι Ηετίων είναι η ιωνική απόδοση του Αετίων, δηλαδή του μικρού Αετού. Απλά το δωρικό Α οι Αχαιοί το έκαναν Η.
Για τον Ηετίωνα έχω γράψει μια τριλογία. Ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Ηετίων ο Πειραιεύς», ένα ιστορικό με τίτλο «Με ξεναγό τον Ηετίωνα» κι ένα θεατρικό με τίτλο «Ο τύραννος της Κορίνθου». Είναι πιθανό το ένα εξ αυτών, το μυθιστόρημα, να είναι το ένα από τα τέσσερα βιβλία που σκοπεύω να εκδώσω το Φθινόπωρο (αντί για το μυθιστόρημα «Στα Άκρα»).