Γράφτηκε χτες ένα άρθρο στο σάιτ Σταγόνα 4u. Το άρθρο αφορά τον τρόπο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Όιλ Ουάν. Ζητά να ψάξουν οι επίσημοι φορείς (Δήμος Περιφέρεια, Κράτος) να μάθουν τι γίνεται σε άλλες πόλεις και να εφαρμόσουμε τα ίδια κι εδώ. Στην ουσία ζητά να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει στο να φτιάξουμε ένα πλαν Β (λύση Β), περιορισμού της μυρωδιάς, της μόλυνσης, των κινδύνων κτλ. μέχρις ότου μπορέσουμε να βάλουμε επιτακτικά το θέμα της μετεγκατάστασης (λύση Α1) ή να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε να θέλει ο ίδιος ο Μελισσανίδης να φύγει (λύση Α2).
Είναι προφανές ότι η λύση Α1, δηλαδή της μετεγκατάστασης του εργοστασίου, αν και άριστη, είναι και ανέφικτη, αφού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3305/2005) για να μετεγκατασταθεί η βιομηχανία λόγω αλλαγής χρήσης γης πρέπει να έχει βρει ο Δήμος ή το κράτος άλλον χώρο στον ίδιο Δήμο (ή σε όμορο) για να εγκαταστήσουν εκεί την βιομηχανία και μάλιστα να της έχουν βγάλει και άδεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα φύγει ποτέ αν δεν το θέλει κι η ίδια η βιομηχανία, πράγμα που μάς πάει στην λύση Α2.
Από την πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκα την λάθος πορεία του δήμου να έχει περιοριστεί μόνο στο να ζητά την κατάργηση του άρθρου 70 (περιθώριο να μένει ανενόχλητη για 20 χρόνια αντί για 12 μετά την αλλαγή χρήσεων γης) ή να ζητά γενικώς απομάκρυνση της Όιλ Ουάν χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι αυτή θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από την εξεύρεση άλλου χώρου και μάλιστα θα συνοδεύεται και με την έκδοση νέας άδειας, στράφηκα στην αναζήτηση των λύσεων Β (πλαν Β) ή Α2 (να του δυσκολέψουμε την ζωή). Και για τις δύο περιπτώσεις ο δρόμος είναι ο ΕΛΕΓΧΟΣ των αδειών του σε δύο κατευθύνσεις
α) αν δικαιούται να έχει τις άδειες που έχει και
β) αν εφαρμόζει αυτά για τα οποία έχει άδειες, δηλαδή ΕΛΕΓΧΟΣ της δράσης του.
Στον δήμαρχο (από το 2017-18 που τον επισκέφτηκα με τον κοινό μας φίλο Ν.Α., πριν ακόμη διαπιστώσω ότι πρακτικά η μετεγκατάσταση είναι αδύνατη) πρότεινα να αναθέσει σε διεθνή οργανισμό των ΗΠΑ κατά προτίμηση (ή της ΕΕ έστω) να κάνει αυτούς τους δύο ελέγχους. Έχοντας την εντολή από το δημόσιο (τον Δήμο) θα ήταν σε θέση να κάνει την Όιλ Ουάν φύλλο και φτερό. Μάλιστα προτείναμε και λεπτομέρειες για πράγματα που έπρεπε να ελέγξει. Ο δήμαρχος μάς αγνόησε. Την πρόταση αυτή την επανέφερα κατά καιρούς συναντώντας, όμως, την άρνηση, αν και καλύτερα θα ήταν να πω την αδιαφορία ή την περιφρόνηση.
Φυσικά, στο θέμα της Όιλ Ουάν σημαντική είναι κι η πρόταση για την Πολεοδομική Μελέτη Ανάπλασης που, εκτός από το γεγονός ότι αναδεικνύει την αναγκαιότητα της απομάκρυνσης, δίνει επιπλέον και την δυνατότητα για ελέγχους των αδειών που υπάρχουν και για προτάσεις βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας, αφού, αυτή η βελτίωση είναι όρος αναγκαίος για να υπάρξει επένδυση είτε δημόσια είτε ιδιωτική. Φυσικά κι εδώ υπήρξε άρνηση από τον δήμαρχο και μάλιστα αδικαιολόγητη και με προφάσεις που δεν στέκουν ούτε σε μωρά παιδιά, αλλά, τις χρησιμοποιεί για να πείθει τους δημοτικούς του συμβούλους.
Δεν είναι κακό να ζητά ο Δήμος την άμεση απομάκρυνση της Όιλ Ουάν, αρκεί να μην μένει μόνο εκεί. Σε αυτό συμφωνώ με το σκεπτικό της ανάρτησης του σάιτ. Καλό είναι να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους να φέρουν πληροφόρηση για το πώς αντιμετωπίζεται η υπόθεση της συλλογής κι επεξεργασίας των σλοπς σε άλλες πόλεις, αλλά θεωρώ ότι είναι ένα ερώτημα που έχει προ πολλού απαντηθεί. Κι η απάντηση είναι η εξής:
Παντού επιβάλλεται να γίνεται συλλογή των σλοπς, να γίνεται και μια πρώτη απλή επεξεργασία (χωρισμός νερού και λιπαντικών) και μετά αναλαμβάνουν τα διυλιστήρια την περαιτέρω επεξεργασία.
Αυτήν την επιπλέον επεξεργασία η οιλ ουαν την κάνει εδώ ΚΑΚΩΣ είτε γιατί δεν έπρεπε να πάρει την άδεια για κάτι τέτοιο είτε γιατί κινείται στα όρια του νόμου. Δεν λέω ότι είναι παράνομη γιατί δεν έχω στοιχεία. Λέω, όμως, ότι δεν έχω στοιχεία γιατί δεν γίνεται έλεγχος. Δεν γίνεται έλεγχος γιατί κάποιοι δεν τον κάνουν, αρκούνται μόνο να βρίσκουν πού φυσάει ο άνεμος και τι είδους μυρωδιά είναι αυτή. Καλά είναι κι αυτά και χρήσιμα, δεν τα απορρίπτω, αλλά δεν είναι to the point για να το πω μάγκικα κι ακραιφνώς ελληνικά
Έγραψα αυτό το σημείωμα γιατί ενόψει δημοτικών εκλογών θα ακουστούν πολλά για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Όιλ Ουάν. Προτιμώ λοιπόν να υπενθυμίσω τα δεδομένα και τις προοπτικές που έχουμε για να παλέψουμε το θέμα. Ίσως με την γνώση να έρθει και η επίγνωση.