ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2023
Για φέτος ετοίμασα και σκόπευα να παρουσιάσω κάποια βιβλία μου. Με τις συνεχείς εκλογές (Μάϊο και Ιούνιο έγιναν οι βουλευτικές, Οκτώβρη γίνονται οι δημοτικές και περιφερειακές) έχασα την περίοδο της Άνοιξης ή την αρχή του καλοκαιριού και θα χάσω και το φθινόπωρο. Αναγκαστικά λοιπόν η παρουσίαση θα γίνει τον Νοέμβρη του 2023 και δεν θα είναι για ένα μόνο βιβλίο, αλλά, για περισσότερα.
Θα γράψω μερικά πράγματα για δύο από αυτά τα βιβλία που μού αρέσουν κι ελπίζω να αρέσουν και σε εσάς που με διαβάζετε.
Α.
ΗΕΤΙΩΝ Ο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ
Πρόκειται για τον Ήρωα από την Πέτρα της Κορίνθου που ήρθε στον Πειραιά τον 8ο-7ο αι. π.Χ (γύρω στο 700 π.Χ.) κι έφτιαξε την Ηετιώνεια Άκρα που την γνωρίζουμε σήμερα σαν την Ηετιώνεια Πύλη των Μακρών τειχών του Πειραιά.
Υπόψη ότι το Η στο όνομά του είναι ιωνικό. Στην δωρική διάλεκτο το Η είναι Α και ο Ηετίων γίνεται Αετίων που σημαίνει Αετός.
Όταν ήρθε ο ΗΕΤΙΩΝ εδώ, ο Πειραιάς δεν ήταν επίνειο των Αθηνών ούτε καν λιμάνι. Ο Θεμιστοκλής τον έκανε λιμάνι το 480 π.Χ. διακόσια χρόνια μετά. Ο Ηετίων διαμόρφωσε τον χώρο σαν εγκατάσταση προφανώς για λόγους εμπορικούς.
Γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τον Ηετίωνα από τον Ηρόδοτο, τον Σουίδα, τον Στέφανο Βυζάντιο και τον Αρποκρατίωνα, ενώ γνωρίζουμε αρκετά για την σύζυγό του Λάβδα και κυρίως τον γιο του Κύψελο. Ο τελευταίος έγινε τύραννος της Κορίνθου απαλλάσσοντάς την από την φρατρία των Δωριέων Βακχιαδών που είχε επιβάλλει ένα αυταρχικό αριστοκρατικό καθεστώς.
Η μυθοπλασία κινείται στην αρχαϊκή εποχή και μπλέκει τον μύθο της βασισμένη στις ανταγωνιστικές σχέσεις Αχαιών και Δωριέων, στα φοβερά γεγονότα του πρώτου μεσσηνιακού πολέμου μεταξύ Σπαρτιατών και Μεσσηνίων, στο ανθηρό εμπόριο της Κορίνθου και στην περιοχή του Πειραιά.
Τότε ο Πειραιάς ήταν μέρος της πόλης των Αθηναίων κι είχε τους δήμους των Πειραιέων, των Ξυπετών, των Φαληρέων και των Θυμοιτάδων και λεγόταν Τετράκωμο Ηράκλειο.
Β.
ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ
Ο Ερρίκος Σλήμαν ήρθε στην Αθήνα το 1871 με στόχο να αποδείξει ότι η Ιλιάδα δεν ήταν ένα παραμύθι αλλά μια αληθινή ιστορία. Παντρεύτηκε μιαν Ελληνίδα, την Σοφία, και πήγε στην περιοχή του Ισαρλίκ όπου ανακάλυψε την Τροία και τον θησαυρό του Πριάμου το 1873. Ξαναγύρισε το 1876 χωρίς να βρει κάτι πιο σπουδαίο, έτσι κι αλλιώς είχε συγκλονίσει τον κόσμο με τα ευρήματά του.
Η δική μας ιστορία εκτυλίσσεται στα χρόνια 1872-1874. Ένας αγρότης, ο Έκτωρ (Τορής), από την Προύσα και μια νεαρή αστή, η Ανδρομάχη, από την Κωνσταντινούπολη, μπλέκονται σε ιστορίες που περιλαμβάνουν θησαυρούς σαν εκείνους του Σλήμαν αλλά και διαφορετικούς και δέχονται κυνηγητό από επιτήδειους Γάλλους κι από ανίδεους ληστές της περιοχής.
Έρωτες, γάμοι, υποσχέσεις πίστης και πράξεις απιστίας, συμπλέκονται με ανασκαφές στην Τροία κι επιχειρηματικές κόντρες. Οι χώροι όπου εκτυλίσσονται όλα αυτά είναι το Ισαρλίκ (η Τροία), η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη, η Προύσα, η Μασσαλία, ακόμα κι η Τένεδος.
Ποιός θησαυρός αξίζει πιο πολύ, τα αρχαία πετράδια ή τα αρχαία έγγραφα; Κι ο έρωτας πόσο αξίζει μπροστά σε αυτούς τους θησαυρούς; Με αυτά τα ερωτήματα ασχολείται το διήγημα μιας αλλοτινής και αρκετά άγνωστης εποχής.