Έτυχε χτες να παρακολουθήσω σε απ' ευθείας μετάδοση από το BBC την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζον Κέρυ για το Παλαιστινιακό ζήτημα και τους εποικισμούς Ισραηλινών σε παλιστινιακά εδάφη. Δεν το κάνω συχνά, μην τρέξετε να με κακοχαρακτηρίσετε, απλά περιμένοντας το The Voice (τώρα πείτε ό,τι θέλετε) έκανα ζάπινγκ και βρέθηκα στο BBC. Από την πρώτη στιγμή είδα μια ομιλία με πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο κυρίως γιατί οι Αμερικάνοι σπάνια μιλούν έτσι επικριτικά για τις πράξεις του Ισραήλ και σπάνια το συμβουλεύουν τόσο καθαρά να αλλάξει τακτική.
Όλος ο λόγος του βέβαια ήταν μια απολογία προς την πανίσχυρη εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής που στην ουσία αποτελεί και το "βαθύ κράτος" των ΗΠΑ. Η Αμερική, για πρώτη φορά, δεν είχε προβάλει βέτο σε απόφαση του ΟΗΕ κατά των εποικισμών των παλαιστινιακών εδαφών από ισραηλινούς. Συνήθως όλα αυτά τα ψηφίσματα κι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έμεναν στα χαρτιά γιατί οι ΗΠΑ πρόβαλαν βέτο. Τώρα δεν το έκαναν. Ο Κέρυ εξήγησε το γιατί:
Με τον τρόπο που διασπείρονται αυτοί οι επικισμοί μέσα στο παλαιστινιακό έδαφος, είπε (και το επανέλαβε πολλές φορές και με πολλούς τρόπους), δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους. Όσοι το επιχειρούν, είπε κι έδειξε την άκρα δεξιά και τους θρησκόληπτους, προσπαθούν πραγματικά να ακυρώσουν την πολιτική των δύο ανεξάρτητων κρατών πάνω στην οποία βασίζεται η αποφυγή του πολέμου και η ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ. Οι Άραβες, ούτε κι οι καλύτεροι σύμμαχοι του Ισραήλ, η Αίγυπτος κι η Ιορδανία, δεν θα δεχτούν την ακύρωση αυτής της πολιτικής "στην πράξη" επομένως οι εποικισμοί στοχεύουν στην όξυνση των αντιθέσεων και στον διαρκή πόλεμο.
Ήταν ένας λόγος με συνοχή, γινόταν μάλιστα από τον εκπρόσωπο της δύναμης που αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή της ισχύος του Ισραήλ. Χωρίς τις ΗΠΑ εννοείται ότι αυτό το στρατοκρατικό αλλά και μοναδικό στην περιοχή δημοκρατικό (δυτικού τύπου αντιπροσωπευτικό) καθεστώς θα γίνει μια χαψιά από τους Άραβες. Ναι, υπάρχει η Μοσάντ, ναι, εκπαιδεύονται οι Ισραηλινοί, ναι έχουν όπλα αλλά χωρίς την Υπερδύναμη είναι θέμα χρόνου η αλλαγή των συσχετισμών. Κι όμως, απέναντι σε αυτή την λογική -αν και καθυστερημένη- στάση της κυβέρνησης Ομπάμα, ο Ντόναλντι Τραμπ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του και δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να αφήνουμε να αντιμετωπίζεται το Ισραήλ με πλήρη περιφρόνηση και ασέβεια". Που θα πεί ... τι;
Κάποιοι με την εκλογή του Τραμπ σκέφτηκαν ότι πλήττεται ένα ιερατείο που μέσω των ΗΠΑ κινεί τον κόσμο. Τελικά είναι έτσι; Ή απλά βιώνουμε μια νέα κατάσταση στα διεθνή πράγματα όπου τα λόμπυ θα είναι κυρίαρχα με έναν αρχιλομπίστα στο τιμόνι της πιο ισχυρής χώρας του κόσμου;