Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας

 Αφού δώσαμε προχτές το διάγραμμα Ε-Κ-Η-Α (εξυπνάδας, κακοποιότητας, ηλιθιότητας, αδυναμίας) θα συνεχίσουμε σήμερα με τους βασικούς νόμους της ηλιθιότητας του Κάρλο Τσιπόλα*. Μετά, θα σχολιάσουμε τους νόμους, την βασιμότητά τους και πιθανώς τη χρησιμότητά τους.

Πρώτος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας:
"Πάντα και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλιθίων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία"

Δεύτερος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας:
"Η πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο είναι ανεξάρτηρτη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου"

Τρίτος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας:
"Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημιές σε ένα άλλο άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά υφίσταται ακόμη και ζημιές"

Τέταρτος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας:
"Οι μη ηλίθιοι άνθρωποι πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλιθίων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνέχεια παραβλέπουν πως η συναναστροφή και/ή ο συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα απαρέγκλιτα αποδεικνύεται μοιραίο λάθος, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή, την τοποθεσία και τις συνθήκες"

Πέμπτος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας:
"Ο ηλίθιος άνθρωπος είναι πιο επικίνδυνος από τον κακοποιό"

Για την κατανόηση των νόμων Νο 3 και Νο 6 είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι Ηλίθιος είναι το άτομο Χ που οι πράξεις του καταλήγουν σχεδόν πάντα στο τεταρτημόριο Η όπου και το Χ και το Υ βρίσκονται στο (-), ενώ Κακοποιό είναι το άτομο Χ που οι πράξεις του οδηγούν στο τεταρτημόριο Κ όπου το μεν Χ έχει θετικό πρόσημο (+) άρα κέρδη ενώ όλοι οι άλλοι, οι Υ, έχουν ζημιές (-).

Οι νόμοι αυτοί λένε ότι οι ηλίθιοι είναι πάρα πολλοί και ότι ο αριθμός τους συστηματικά υποτιμάται και ότι η ηλιθιότητα δεν εξαρτάται από άλλες ιδιότητες του ατόμου, που θα πει πως είτε πάρεις επιστήμονες, είτε μεταλλωρύχους, είτε συνταξιούχους, είτε φοιτητές των ΤΕΙ, όποια ομάδα ανθρώπων κι αν πάρουμε, το ποσοστό των ηλιθίων μέσα της είναι σταθερό και βεβαίως μεγάλο. Κανείς δεν μένει έξω από την πιθανότητα να είναι ηλίθιος επειδή ανήκει σε μια ομάδα. Άσπροι ή Μαύροι ή Κίτρινοι, Άντρες ή Γυναίκες, ή Παιδιά, όλες οι κατηγορίες έχουν μέσα τους το ίδιο ποσοστό ηλιθίων.
Λένε επίσης οι νόμοι αυτοί ότι καλύτερα να έχεις απέναντί σου κακοποιό άτομο που σε ζημιώνει για να κερδίσει κάτι, παρά ηλίθιο που σε ζημιώνει ακόμα κι αν ζημιώνεται κι εκείνο. Επίσης λένε ότι ο συγχρωτισμός με ηλιθίους είναι ένα μοιραίο λάθος που όπως φαίνεται καθίσταται αναπόφευκτο λόγω του πλήθους των και της υποτίμησης αυτού του πλήθους.
Αυτά προκύπτουν κατ' αρχάς σαν επεξήγηση των πέντε βασικών νόμων της ανθρώπινης ηλιθιότητας. Αργότερα θα κάνουμε σχόλια επ' αυτών, αν υπάρξει, βέβαια, ανάλογο ενδιαφέρον από τους θεατές των αναρτήσεων αυτού του μπλογκ. 

[*Κάρλο Τσίπολα (1922-2000) Ιταλός από την Πάντοβα, ιστορικός της οικονομίας. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ιταλίας και στις ΗΠΑ.]