Πρωτομαγιά σήμερα και Πάσχα:
Σαν σήμερα βάφτηκε στο αίμα μια μεγάλη εργατική διαδήλωση πριν από πολλά χρόνια (1876 στο Σικάγο) από εργάτες που διεκδικούσαν το οχτάωρο. Από τότε βάφτηκαν στο αίμα πολλές πρωτομαγιές με κορυφαία για μας στην Ελλάδα την πρωτομαγιά του 1944 όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές στην Καισαριανή.
Σαν σήμερα αναστήθηκε ο Χριστός από τον τάφο όπου τον είχαν βάλει μετά την σταύρωση και την ταφή του. Εδώ δεν έχουμε ιστορία καθώς δεν μνημονεύει το γεγονός κανείς ιστορικός, όμως μια σταύρωση δεν ήταν αξιοσημείωτο γεγονός την εποχή εκείνη. Την αναφέρουν τα θρησκευτικά βιβλία (ευαγγέλια) τα οποία όμως κι αυτά ιστορικά γεγονότα πραγματεύονται βλέποντάς τα, φυσικά, από τη δική τους οπτική γωνία.
Η πρωτομαγιά έγινε καθεστώς όταν τα σοδιαλδημοκρατικά ή κομμουνιστικά κόμματα πήραν την εξουσία. Έκαναν την απεργία αργία κι από τότε υψώνονται λάβαρα και σημαίες και διαβάζονται επετειακοί λόγοι. Στην Σοβιετία παλιότερα και το αντολικό μπλοκ, στην Κίνα ακόμη σήμερα στο Βόρεια Κορέα κλπ. γίνονται παρελάσεις και βγαίνουν άρματα στους δρόμους για να θυμίσουν και να πείσουν ότι οι εργάτες νίκησαν.
Το (χριστιανικό) Πάσχα έγινε καθεστώς όταν οι αυτοκράτορες της Ρώμης, και αργότερα της λοιπής δύσης, έγιναν χριστιανοί γιατί ο τιμωρός, παντοδύναμος και μοναδικός θεός των Εβραίων τους ήταν πιο βολικός από τους πολλούς και λίγο δημοκρατικούς και ανθρώπινους θεούς των Ελλήνων. Αφ' ότου το Πάσχα έγινε καθεστώς γιορτάζεται με λάβαρα και σημαίες και το άγιο φως που βγαίνει μυστηριωδώς από μια κρύπτη στην εβραϊκή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ έρχεται αεροπορικώς με τιμές αρχηγού κράτους.
Γιορτάστε ό,τι θέλετε αγαπητοί αναγνώστες. Πιείτε κρασί, φάτε κοψίδια (τα καημένα τα αρνιά την πληρώνουν κάθε φορά) βάλτε κι ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο πέτο στο μέρος της καρδιάς και δηλώστε τις γήινες και υπεργήινες προτιμήσεις σας. Αυτός ο κόσμος είναι που μας έτυχε σε μας τους ταξιδευτές του 2016, είτε μικρούς είτε μεγάλους. Δυστυχώς χωρίς δημοκρατία (όπου δημοκρατία = όλοι περνούν από τις θέσεις ευθύνης με κλήρωση), ευτυχώς με πολλά καταναλωτικά αγαθά για όλους.
Σε ατομικό επίπεδο τις ευχές μου για μια ζωή ήρεμη, όσο πιο επικούρεια είναι δυνατό μέσα σε αυτόν τον αυταρχικό κόσμο της ισχύος και της επιβολής. Ευχές για καλό παράδεισο σε όσους αισιόδοξους, τυχερούς ή τυφλούς τον αναμένουν. Ευχές για γενναία και αξιοπρεπή αντιμετώπιση της μηδαμινότητάς μας σε όσους δεν τρέφουν τέτοιες ελπίδες.
Και για τον κόσμο μας, ευχές για μια εντελώς διαφορετική μελλοντική πορεία, με σεβασμό στη φύση και προ παντός με δημοκρατία για όλους.