Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Ένα νέο βιβλίο για τον 16ο αι μ.Χ.

Δον Χουάν, Ντόρια και Βενιέρι. Οι τρεις νικητές της ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Καθώς έχουμε ακόμη μπροστά μας ένα μήνα περίπου καθαρό χειμώνα (ως την ισημερία της 20ης Μαρτίου) κι άλλο ενάμιση ώσπου να φανεί η άνοιξη και το Πάσχα (2 Μαΐου), λέω να δημοσιεύσω ένα ακόμη ιστορικό μυθιστόρημά μου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που πιστεύω ότι θα προσφέρει πολλές νέες (με την έννοια ότι είναι σχεδόν άγνωστες) πληροφορίες  για τον ελληνικό μεσαίωνα. Η δράση του τοποθετείται στον 16ο αι. μΧ. σε πολλές από τις βασιλικές αυλές της Ευρώπης και σε περιοχές της Ελλάδας, είτε τουρκοκρατούμενες, είτε βενετοκρατούμενες. Υπάρχει κι ένα πρωτότυπο σενάριο γύρω από το οποίο περιπλέκεται όλη η ιστορία. Ας γίνω, όμως, πιο συγκεκομμένος. 

Το βιβλίο έχει τον τίτλο "ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ" και το έγραψα το 2011. Το κεντρικό του αφήγημα είναι για μια "Εθνική Εταιρεία" (στο πρότυπο της κατοπινής "Φιλικής Εταιρείας") με στόχο (τον ίδιο με της Φιλικής), την απελευθέρωση του έθνους από τον Οθωμανό. 

Τον 16ο αι. υπήρχε μεγάλη κινητικότητα και αναβρασμός στις ελληνικές χώρες. Οι Τούρκοι ήταν στην καλύτερή τους στιγμή, με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή σουλτάνο και την δύναμή του στο απόγειο. Μεγάλος αντίπαλός του ήταν ο Κάρλ Σενκ (Κάρολος ο Πέμπτος) που ήταν ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την Γερμανία, Ισπανία, Βόρεια Ιταλία υπό το σκήπτρο του και κτήσεις στην Αμερική και τον νέο κόσμο. Η Βενετία ήταν επίσης μια μεγάλη δύναμη και ο Πάπας αντίπαλος του Σουλτάνου. Υπήρξαν πολλές εξεγέρσεις στην Ελλάδα που όλες υποδαυλίζονταν από την δύση, αλλά, τελικά πνίγονταν στο αίμα. Μέσα στο βιβλίο βάζω (φανταστικά) τους Έλληνες να οργανώνονται μέσα από μια εθνική εταιρεία και να προσπαθούν να ελέγξουν το διεθνές διπλωματικό παιχνίδι έτσι ώστε να καταφέρουν να ελευθερωθούν.

Μέσα από το βιβλίο ταξιδεύει κανείς στην Κερασούντα του Πόντου, στην Χίο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στο Ναύπλιο, στην Κέρκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πηγαίνει και στη Μαδρίτη, στην Κύπρο, στην Μάλτα, στην Βενετία, στο Τορίνο, στην Ρώμη, στο Ιάσιο, στο Άουγκσμπουργκ, στη Βυρτεμβέργη και αλλού. Ζει τον επαναστατικό παλμό εκείνης της εποχής και τον πόθο των Ελλήνων για απελευθέρωση. Πρόκειται για μιαν εποχή για την οποία υπάρχει ένα κενό εθνικής ιστορικής μνήμης. Διαβάζοντάς το κανείς ζει γεγονότα όπως ακριβώς αυτά εκτυλίχθηκαν σε επικές μάχες (π.χ. Ναυμαχία Ναυπάκτου, μάχη του Ίνσμπουργκ) και σε τρομερές πολιορκίες (π.χ. Λευκωσίας, Μάλτας, Κορώνης, Ηρακλείου κτλ).

Κεντρικοί ήρωες είναι δυο υπαρκτά πρόσωπα της ιστορίας. Ο Ιάκωβος Ηρακλείδης, ένας Έλληνας από τον Πόντο που έφτασε να γίνει Ηγεμών της Μολδαβίας και ο Δον Χουάν ο Αυστριακός, ο νικητής της ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Πολλά ιστορικά πρόσωπα συνοδευόμενα και από πρόσωπα του μύθου, συνθέτουν ένα σκηνικό που διατρέχει τον 16ο μ.Χ. αι. από το 1520 ως το 1580 μ.Χ..

Ελπίζω πως όσοι το παρακολουθήσετε θα το ευχαριστηθείτε όσο κι εγώ που το απόλαυσα όταν το έγραφα κι έμαθα πράγματα που άνοιξαν τους ορίζοντές μου.