Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ο αδιέξοδος κόσμος


Ασύμμετρος πόλεμος είναι ο πόλεμος όπου ένας Μπιν Λάντεν ρίχνει τους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη σε απάντηση της εισβολής των Αμερικανών στα αραβικά εδάφη. Ασύμμετρη απειλή που πραγματώνεται είναι κι αυτή η χτεσινή επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (καθ' όλες τις ενδείξεις)  που αιματοκύλησε το Παρίσι. Η απάντηση στις προσβολές που δέχεται ο Μωάμεθ δίνεται με την εκτέλεση δημοσιογράφων σατυρικού περιοδικού και η απάντηση στα βασανιστήρια που υφίστανται οι μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο δίνεται με βομβιστικές τυφλές επιθέσεις. Μα τι κόσμος είναι τέλος πάντων αυτός που ζούμε; Άνθρωποι τρελαμένοι από την ΕΞΟΥΣΙΑ διατάζουν πολέμους και άνθρωποι τρελαμένοι από την ΘΡΗΣΚΕΙΑ διατάζουν εκτελέσεις.
Νομίζω πως ο εικοστός πρώτος αιώνας δεν προμηνύει τίποτε καλό. Ίσως θα είναι χειρότερος κι από τον εικοστό που κληροδότησε την ανθρωπότητα με δυο παγκόσμιους πολέμους, φασισμούς και δικτατορίες.

Ζούμε σε ένα κόσμο πολύ δικαιότερο από εκείνον του Μεσαίωνα, πολύ παραγωγικότερο από εκείνον όλων των προηγούμενων εποχών, πολύ ανώτερο τεχνολογικά από κάθε άλλο αιώνα της παρουσίας μας στην Γη, φτάσαμε όμως σε ένα όριο. Πέρα από αυτό το όριο, η διαχείρηση του κόσμου μας φαίνεται πως γίνεται όλο και δυσκολώτερη. Ίσως για να πιστέψουμε κάποια στιγμή πως η παγκόσμια κυβέρνηση είναι αναγκαία!
Στον Μεσαίωνα δεν ήξερε κανείς στο ένα χωριό τι γίνεται στο άλλο και πολύ περισσότερο σε μια γειτονική του χώρα, πόσο μάλλον μακρινή... Σήμερα η πληροφορία ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός. Στις πιο παλιές εποχές οι άνθρωποι πεινούσαν αλλά δεν ένιωθαν την ίδια στέρηση αγαθών με αυτή που νιώθουν οι σημερινοί. Γιατί εκείνοι τρέφονταν από τη γη τους και καμιά βιομηχανική επανάσταση και κανείς καπιταλισμός δεν τους είχαν μετατρέψει ακόμα σε καταναλωτές, που βασική τους ιδιότητα είναι η ανακάλυψη νέων στερήσεων. Ναι, η τεχνολογία ήταν χαμηλή αλλά έτσι δεν επέτρεπε ούτε την απειλή πυρηνικής καταστροφής να υπάρχει ούτε την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής σε μικρές ομάδες να προκαλεί τρομοκρατικές ενέργειες όπως η χτεσινή. Ο κόσμος ήταν "χειρότερος" από τεχνολογική και παραγωγική άποψη αλλά πολύ ασφαλέστερος. Ακόμη και τα δεσμά της θρησκείας ή η άγνοια της κοσμολογίας και της ιστορίας επέτρεπαν να υπάρχει ένα ατομικό πέπλο προστασίας, αυτό που έφτιαχνε η εκάστοτε κρατούσα ιδεολογία (βλέπε θρησκεία). Σήμερα ο υπαρκτός έστω κι αν είναι μη αναγνωρίσιμος αγνωστικισμός και η συνακόλουθη ψυχοπάθεια (από την έλειψη νοήματος για τη ζωή) θερίζουν.

Η απελευθέρωση του ανθρώπου, μερική και ατελής έστω, δια του διαφωτισμού δεν συνοδεύτηκε και από τις αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας. Ο άνθρωπος της δύσης με τη γνώση και την ελευθερία κινήσεων που του προσέφερε η καλύτερη θέση του στον κόσμο, κυριάρχησε με την τεχνική του υπεροχή και το αρπακτικό πνεύμα του που τον διακατέχει από την εποχή των βαρβάρων που κατέλυσαν τον αρχαίο κόσμο. Με τον ιμπεριαλισμό του κατέκτησε τον πλανήτη και επέβαλε τις δικές του αξίες, τον καπιταλισμό, τον υποβιβασμό του ανθρώπινου όντος σε άβουλο καταναλωτή, την ωμή βία και τον νόμο του δυνατού στις παγκόσμιες σχέσεις. Από το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας, της λογικής και του ωραίου, δεν απέμεινε τίποτα!

Ας αναφέρω μερικά από τα παγκόσμια προβλήματα:
ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ: Σήμερα οι Κινέζοι παράγουν σχεδόν τα πάντα από όσα καταναλώνουμε κι όμως εμείς έχουμε μισθούς άνω των 1.000 ευρώ κατά μέσον όρο τον μήνα (βάσει ΑΕΠ) και στη απώτερη δύση άνω των 1.500 ενώ στην Κίνα ζουν με 100-200 ευρώ τον μήνα οι περισσότεροι Κινέζοι. Τα ίδια και στην Ινδία, όπου η φτώχεια θερίζει και βλέπουμε τους Πακιστανούς να μας έρχοναι κατά κύματα για να βγάλουν 200-300 ευρώ τον μήνα ώστε να στείλουν τα μισά στην πατρίδα τους σαν εμβάσματα σωτηρίας.
ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΑΔΙΚΟΠΡΑΓΙΑ: Όποτε η δύση θέλει κάτι (πετρέλαιο, πρώτες ύλες, στρατηγικές βάσεις κλπ) το αρπάζει ανενδοίαστα και με πολέμους αστραπιαίους που έχει πάψει πλέον ακόμα και με φύλο συκής (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ κλπ.) να τους καλύπτει. Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη το αποδεικνύουν.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Η εξάντληση των φυσικών πόρων που συντελείται στον πλανήτη είναι ραγδαία και οφείλεται στην ανισομερή κατανάλωση πηγών ενέργειας και πρώτων υλών από τον "αναπτυγμένο κόσμο" με μπροστάρη τις ΗΠΑ. Φαινόμενο θερμοκηπίου, Όξινη βροχή, Αμαζόνιος, Τήξη παγετώνων, Ερημοποιήσεις, Μεταβολή του φλοιού της γης από την υπεράντληση πετροχημικών, Μεταλλαγμένα τρόφιμα κλπ. είναι μονάχα η αρχή.
Οι διάφορες συνάξεις των G-20  της ΕΕ κλπ. όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά αντίθετα επικυρώνουν τις λανθασμένες αποφάσεις (π.χ. πολέμους, οικονομικές πολιτικές, περιορισμούς δικαιωμάτων κλπ) και οδηγούν ομάδες ανθρώπων στην απόγνωση.

Ο κόσμος αυτός, των ανθρώπων, δεν έχει μπροστά του σπουδαίο μέλλον. Εξαντλεί την γη πάνω στην οποία κατοικεί και σκοτώνει τα άλλα ζώα με βασανιστικούς τρόπους για να τα φάει. Βιάζει την φύση. Έχει φτιάξει μια κοινωνία που ροκανίζει το κλαδί πάνω στο οποίο στέκεται. Εκπέμει παντού μηνύματα μίσους δια μέσου των θρησκειών (οικουμενικό μίσος), των κάθε είδους εθνικισμών (μίσος σε επίπεδο χώρας-κράτους) και των ηθικών διδασκαλιών (μίσος σε επίπεδο οικογένειας) που φοράνε στον ντρεσαρισμένο άνθρωπο το κουστούμι του μικρού θεού. 
Μικρέ θεέ, φάε αυτό το πρόβατο, η σπάλα του σου ανήκει. 
Μικρέ θεέ, πάρε αυτό το κομμάτι μαζούτ από τα σπλάχνα της γης και αυτά τα πετρώματα του βωξίτη και του σιδηροπυρίτη, σου ανήκουν όπως το αυτοκίνητό σου. 
Μικρέ θεέ κι ο πλανήτης Άρης δικός σου είναι, το αλατισμένο του νερό σου ανήκει!

Στο μεταξύ οι μικροί θεοί, οι ποτισμένοι με μίσος, σκοτώνουν τους Παριζιάνους. Κι εκείνοι, άλλοι μικροί θεοί επίσης, ψηφίζουν Ολαντ ή Λεπέν και στέλνουν τις βόμβες της Γαλλίας ή της Αμερικής να σκοτώσουν Σύριους και να στείλουν πρόσφυγες στο βυθό του Αιγαίου. 
Όμορφος κόσμος, αδιέξοδος, αγγελικά πλασμένος!