Μια ανάρτηση του Γιάννη Ραγκούση θυμίζει τα σχετικά με το πιο ουσιαστικό βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας τα τελευταία χρόνια. Παραθέτω το άρθρο του προς ενημέρωση.
-------
<Η δι@ύγεια, είναι μία σημαντική προοδευτική μεταρρύθμιση που από το 2010 που τέθηκε σε εφαρμογή, κατάφερε κάτι ξεχωριστό, πέραν του να επιβιώσει η εφαρμογή της όλα αυτά τα χρόνια. Η δι@ύγεια πέραν από ένα εργαλείο απόλυτης διαφάνειας στο κράτος, κατάφερε να γίνει κι ένα σύμβολο, ένα σύγχρονο κοινωνικό δικαίωμα στη συνείδηση των πολιτών. Αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχει άλλη προοδευτική μεταρρύθμιση που να συνοδεύεται από τέτοια κοινωνική υπεράσπιση, που εκδηλώνεται αυθόρμητα, κάθε φορά που κάποια κυβέρνηση δοκιμάζει να περιορίσει το εύρος της εφαρμογής της.
Το όνομά της, η δι@υγεια το οφείλει στο ότι είναι συνώνυμο της διαφάνειας και στο ότι όταν χρησιμοποιείται το @ για να τονίσει τον ψηφιακό της χαρακτήρα, τότε εμφανίζεται η «υγεία» που παραπέμπει στην επιθυμία των πολιτών για ένα υγιές κράτος, με υγιή δημόσια οικονομικά. Μία άγνωστη πλευρά του ιδρυτικού Νόμου της δι@υγειας, σχετίζεται με το γεγονός πως είναι ίσως ο πρώτος νόμος που μολονότι δεν προβλέπει ποινές για όσους δεν τον εφαρμόζουν, εντούτοις έχει καταφέρει να εφαρμόζεται από το σύνολο του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το γεγονός αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε μία νομική καινοτομία πάνω στην οποία στηρίχθηκε ο Νόμος 3861. Σύμφωνα με αυτήν, προβλέφθηκε το εξής απλό στη σύλληψή του αλλά τόσο δραστικό στην υλοποίησή του: όποιος φορέας ή κρατικός λειτουργός δεν αναρτά στο διαδίκτυο την απόφασή του, τότε - απλούστατα - δεν μπορεί να την υλοποιήσει.
...
Δίδυμη με τη δι@υγεια μεταρρύθμιση, ήταν ο ιδρυτικός Νόμος 3979/11 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Ο Νόμος χάρη στον οποίο δεν χρειάστηκε από την σημερινή κυβέρνηση, ουσιαστικά ούτε μια νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να ειναι σήμερα εφικτές όλες οι ψηφιακές εφαρμογές στο gov gr.
...
Η δι@υγεια είναι μια κατάκτηση για τον ελληνικό λαό. Ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών που η ανάγκη για την απεμπλοκή μας από το βαθύ πελατειακό, δήθεν επιτελικό κράτος έχει καταστεί εθνική ανάγκη, η δι@υγεια ως αντίληψη και ως κοινωνικό δικαίωμα, είναι ένα φως που φωτίζει το δρόμο μας για την επόμενη Ελλάδα.>