Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

ΧΙΛΙΑ. Μια ιστορία στην Βυζαντινή αυτοκρατορία, το 1.000 μ.Χ.


Το βιβλίο αυτό, γραμμένο το 2012 δέχτηκε καλλιτεχνική και φιλολογική επιμέλεια φέτος, δέκα χρόνια μετά την συγγραφή του. Ο τίτλος του "ΧΙΛΙΑ" υποδηλώνει ακριβώς το 1.000 μ.Χ., μια φορτισμένη σημαδιακή χρονιά γιατί συμπληρώνονται χίλια χρόνια από την έλευση του Θεού στη Γη. Σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη, του ιερού βιβλίου της χριστιανοσύνης (αλλά και του Ισλάμ που δέχεται την Αγία Γραφή), χίλια χρόνια μετά την γέννηση του Χριστού θα ιδρυθεί στην Γη το θεϊκό βασίλειο. Ποιος θα το ιδρύσει; Σίγουρα ένας μονάρχης ανάμεσα στους υπάρχοντες. Βασικοί διεκδικητές ο Βασίλειος Β' της Ρωμανίας, ο Τσάρος Σαμουήλ της Βουλγαρίας, οι ηγεμόνες της Ρωσίας, της Σερβίας, οι βασιλιάδες της Γαλλίας και της Αγγλίας, ο αυτοκράτορας της Αγίας Γερμανικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά και οι Χαλίφηδες κι Εμίρηδες της Βαγδάτης, της Δαμασκού, της Κόρδοβας, όλοι οι ηγέτες του κόσμου. Το μυστικό κρύβεται πίσω από τα γραπτά του Λέοντα Σοφού, ενός μεγάλου Μαθηματικού και Αστρολόγου της εποχής.

Τα γεγονότα εκτυλίσσονται σε μια βαλκανική όπου πολεμούν σε αγώνα ζωής ή θανάτου η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης και το Βουλγαρικό Κράτος της Οχρίδας. Οι μάχες που δίνονται φτάνουν στην Αθήνα, την Πελοπόννησο και καταλήγουν στην Λαμία, στον Σπερχειό όπου οι Βυζαντινοί κερδίζουν την κρίσιμη, αποφασιστική μάχη αυτού του πολέμου το 997 μ.Χ. Αμέσως μετά ξεκινά η αναζήτηση του "ΧΙΛΙΑ" του βιβλίου στο οποίο βρίσκονται οι λεπτομέρειες για την κατάκτηση του θεϊκού βασιλείου. Πρόκειται για ένα κυνήγι "χαμένου θησαυρού" με έπαθλο την κυριαρχία της οικουμένης.

Στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα κομμάτι από τον πρόλογο του βιβλίου. Λέει το κομμάτι αυτό:

    «Η Αγνή, συγκινημένη, έβαλε τα πράγματα που είχε φέρει από την Αθήνα σε μια σειρά. Ήταν τα ημερολόγια που περιέχονταν στο κιβώτιο με τους κώδικες. Εκεί μέσα είχε κλειστεί κι ένα κομμάτι της δικής της ζωής. Όλα αυτά είχαν συμβεί πριν από είκοσι περίπου χρόνια, όταν εκείνη ήταν ακόμη δεκατεσσάρων ή δεκαπέντε ετών παιδί.
    Ξεχώρισε τα τετράδια με χρονολογική σειρά. Κράτησε σημειώσεις. Πότε γράφτηκε το καθένα, πού γράφτηκε, σε ποια περίοδο αναφερόταν. Είδε πως από τα δεκαπέντε ημερολόγια που υπήρχαν στο κιβώτιο, τα δώδεκα ήταν της Ελένης. Δύο ανήκαν στον Ρωμανό κι ένα στον Δημήτριο. Έπρεπε να βρει τον σωστό τρόπο για να τα κατατάξει. Σκέφτηκε πως ίσως χρειαζόταν να γράψει κι εκείνη κάποιες επεξηγήσεις. Ύστερα είδε πως δεν υπήρχε λόγος. Τα δεκαπέντε ημερολόγια από μόνα τους τα έλεγαν όλα.
    Τα τοποθέτησε μέσα στο κιβώτιο ώστε να διαβάζονται με την σειρά. Έγραψε πάνω σε μια περγαμηνή έναν τίτλο και κόλλησε την περγαμηνή έξω από το κιβώτιο. Κοίταξε το έργο της. Αυτό το κιβώτιο αποτελούσε ένα ολόκληρο βιβλίο με δεκαπέντε κεφάλαια. Ο τίτλος του ήταν «Χίλια» με υπότιτλο «ημερολόγια του 1.000 μ.Χ.». Ικανοποιημένη, τοποθέτησε το κιβώτιο στην πιο περίοπτη θέση της βιβλιοθήκης της.»

Όπως φαίνεται κι από το παραπάνω τμήμα του προλόγου, όλο το βιβλίο αποτελείται από 15 επιστολές γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο με σημειώσεις για το πότε γράφτηκαν, πού γράφτηκαν και σε ποια περίοδο αναφέρονται. Οι δώδεκα εξ αυτών είναι γραμμένες από την Ελένη, μια Ελληνίδα και Αθηναία, κόρη του σοφού Ζήνωνα Χλωρού.  Δύο εξ αυτών των επιστολών είναι γραμμένες από τον Ραντομίρ ή Ρωμανό, τον γιο και διάδοχο του Σαμουήλ, Τσάρου της Βουλγαρίας. Μια επιστολή ακόμη είναι γραμμένη από τον Δημήτριο Κορυδαλλέα, αξιωματικό του Ρωμαϊκού Στρατού από την Θεσσαλονίκη. Τα μέρη όπου εκτυλίσσονται τα γεγονότα είναι η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη, η Θεσσαλονίκη, ο Άθως, η Αχρίδα, η Άνδρος, η Ανάφη και η Κρήτη.

Για τους λάτρεις των ιστορικών αναγνωσμάτων το βιβλίο προσφέρει πολλά. Αποδίδεται το χρώμα της εποχής και των τόπων και δένονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων με την εποχή τους. Βλέπουμε από την μια την θρησκευτική ανοχή κι από την άλλη την μισαλλοδοξία. Θα διακρίνουμε στα πρόσωπα του έργου τον έρωτα, τις διπλές σκέψεις, την ταπείνωση και την καθαρή αφοσίωση. Θα ζήσουμε ανατροπές κι εκπλήξεις με γεωπολιτικές συνέπειες. Πάνω στα βουνά της Κρήτης θα μας περιμένει μια ελεύθερη Ελλάδα για να μας εκπλήξει με την ευφυΐα της και την απελπισία της ταυτόχρονα. Όσοι ταξιδέψουν με το βιβλίο αυτό, θα έχουν κάτι να σκεφτούν και να αναπολήσουν.