Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Θα ξαναγίνει ο κόσμος διπολικός;

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνουμε. Είμαστε λογικοί άνθρωποι. Για χρόνια μας έλεγαν για υποτιθέμενες “ανοιχτές πόρτες”, αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό πρέπει να γίνει δεκτό. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν… έχοντας ξεχωριστές εγγυήσεις»

Αυτά παραδέχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) μέσω βιντεοσύνδεσης στο Λονδίνο το πρωί της Τρίτης 15/3/2022, λέγοντας πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο Μιχάηλο Πολντόνιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι έδωσε το μήνυμα: »

«Η Ουκρανία θέλει ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για ουδέτερο καθεστώς όσο αφορά το ΝΑΤΟ»

Ο Ζελένσκι πολύ αργά και πολύ καθυστερημένα συνειδητοποιεί ότι η χώρα του δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. «Τώρα που είδα ότι το ΝΑΤΟ δεν μας προστατεύει, δεν θέλω πια ούτε εγώ να μπούμε στο ΝΑΤΟ» λέει. Στο μεταξύ η χώρα του καταστρέφεται κι αυτός ζητά από το ΝΑΤΟ να επιβάλλει απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, παίζοντας με τον πυρηνικό όλεθρο.

Είναι φανερό πως η Ουκρανία είναι το πρώτο και μεγάλο θύμα αυτής της εισβολής. Η Αμερική θεωρεί πως με τις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στην Ρωσία, ο επόμενος μεγάλος χαμένος μετά την Ουκρανία θα είναι η Ρωσία. Έτσι δείχνουν τα πράγματα. Όμως, μπορεί και να μην είναι έτσι. Μπορεί ο δεύτερος χαμένος μετά την Ουκρανία να είναι, όχι η Ρωσία αλλά, η παγκοσμιοποίηση. Και πρώτος κερδισμένος όχι η Αμερική, αλλά, η Κίνα.

Όταν λέμε παγκοσμιοποίηση εννοούμε την παγκόσμια συνδεσιμότητα και κινητικότητα που στις μέρες μας έχει πάρει σάρκα και οστά. Ο κόσμος έχει γίνει ένα ενιαίο χωριό μετά το 1991 και την πτώση του τείχους του Βερολίνου που την ακολούθησε η διάλυση της ΕΣΣΔ. Η παγκοσμιοποίηση εντάθηκε σοβαρά με την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Με αυτές τις δυο κινήσεις άρθηκαν όλα τα πολιτικά εμπόδια για την ενιαιοποίηση του κόσμου. Τότε ήρθαν και οι τεχνολογικές εφευρέσεις για να ισοπεδώσουν οριστικά τα σύνορα. Οι δορυφόροι και οι οπτικές ίνες ενοποίησαν τις επικοινωνίες και επέτρεψαν την συνεργασία των επιχειρήσεων αλλά και των ατόμων πέρα από σύνορα. Ο κόσμος, με την αυγή του νέου αιώνα, έγινε ένα παγκόσμιο χωριό.
 
Αν συνεχιστεί το γαϊτανάκι των κυρώσεων που θα κάνουν εχθρικές προς τις ΗΠΑ τις χώρες που δεν ακολουθούν, τότε αρχίζει μια αντίστροφη πορεία. Για πρώτη φορά από την εποχή της έναρξης του ψυχρού πολέμου, θα έχουμε διαχωρισμό αντί για ενιαιοποίηση. Ο κόσμος θα ξαναγίνει σιγά σιγά δύο χωριά. Το ένα θα είναι το ανατολικό (Κίνα, Ρωσία, Ινδία) και το άλλο το δυτικό (ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανική Κοινοπολιτεία). Ήδη έχουμε δύο ΓΚΟΥΓΚΛ (αμερικάνικο και κινέζικο) αλλά σε λίγο αυτά τα δύο δεν θα επικοινωνούν ούτε θα μοιάζουν (σήμερα είναι σαν δίδυμα αδέλφια). Σύντομα θα έχουμε δύο ΦΕΪΣΜΠΟΥΚ, δύο βασικά νομίσματα (δολάριο και κρυπτονόμισμα ή γουάν) στη θέση του σημερινού δολαρίου, θα έχουμε δυο μικρουπολογιστές αφής (ήδη υπάρχουν τα i-pad και τα Σιαόμι αλλά είναι απόλυτα συνδεδεμένα) και θα συνεχιστεί ο διαχωρισμός και σε άλλες τέτοιες "λεπτομέρειες" που καθορίζουν την ζωή μας. Ίσως φτάσουμε να έχουμε και δύο διαφορετικές αστρικές αποστολές στο διάστημα.
 
Πολλά από αυτά, που θα χωρίσουν τον κόσμο μας στα δυο, υπάρχουν και σήμερα, αλλά, επικοινωνούν μεταξύ τους, συνδέονται και αυτά κάνουν τον πλανήτη να είναι ένα παγκόσμιο χωριό. Αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός, κι ενταθεί, μπορεί οι δυο πλευρές να πάψουν να επικοινωνούν. Τότε οι δυο κόσμοι θα συνεχίσουν παράλληλες κι ανταγωνιστικές πορείες σε έναν νέου τύπου "δεύτερο ψυχρό πόλεμο" Και οι "τρίτοι", Άραβες, Βραζιλία κτλ θα πρέπει να διαλέξουν. Ο κόσμος τείνει να ξαναγίνει διπολικός, αλλά ακόμη είμαστε στην αρχή.