Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Κι αν χιονίζει και αν βρέχει ...


Αναμφισβήτητα καλό το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας στην περιοχή του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων και στο νέο "θεατράκι Λιπασμάτων" γι αυτό το καλοκαίρι, κι ο κόσμος συρρέει κατά χιλιάδες. Νομίζω όμως πως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μας, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Νίκαια, Πέραμα κτλ. δεν έρχονται μόνο για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τους καλλιτέχνες αλλά για να απολαύσουν (ακόμα και με τις μυρωδιές του πετρελαίου) μιαν ακτή, μια θάλασσα, ένα οικόπεδο που το νιώθουν πια δικό τους.
Ξέρουν πως το στερήθηκαν αυτό το θαλάσσιο μέτωπο εκατό και πλέον χρόνια, οι ίδιοι, οι πατεράδες, οι παππούδες κι οι προπάπποι τους, που κουβαλήθηκαν εδώ πρόσφυγες κι αφέθηκαν σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, σαν τζάμπα ιδρώτας και αίμα, στα εργοστάσια της νέας αστικής τάξης που έτεινε να δημιουργηθεί (Κανελλόπουλος, Γκίκας, Μποδοσάκης κλπ) στις αρχές του αιώνα και της παρασιτικής τάξης που κέρδισε ως τρόπαια του εμφυλίου τις πιστώσεις του σχεδίου Μάρσαλ αμέσως μετά τον πόλεμο.

Η μάχη της πόλης με τους επιβήτορές της ξεκίνησε αμέσως μετά την πτώση της χούντας, κορυφώθηκε τις δεκαετίες του '80 και '90 και αρχίζει τώρα να αποδίδει καρπούς. Για λεπτομέρειες ας κοιτάξει κανείς το βιβλίο μου "Η δική μας Ανάπλαση", έκδοση του 2010, όμως σε αδρές γραμμές η ιστορία είναι σε όλους γνωστή καθώς και η στάση των δημόσιων προσώπων που ασχολήθηκαν με το θέμα. Ας έρθουμε όμως και πάλι στο σήμερα.

Πρέπει να αποδώσουμε τα συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή που έτρεξε με ταχύτητες εκπληκτικές την ολοκλήρωση ενός έργου που κάνει δυνατή την πρόσβαση και εξασφαλίζει τη λειτουργία των γηπέδων του θεάτρου και του κυλικείου. Πρώτο ρόλο έπαιξαν ο δήμαρχος, Χρήστος Βρεττάκος, που υπό την δική του καθοδήγηση κινείται ο δήμος, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Ανδρεαδάκης που δούλεψε σαν αρχιτέκτονας του έργου, διευθυντής κι εργάτης μαζί κι οι υπηρεσίες του δήμου, όλοι οι εργαζόμενοι, με ιδιαίτερη μνεία στη διευθύντρια Άννα Τσιμοπούλου που βρήκε τις λύσεις για να χρηματοδοτηθεί, να αρχίσει και να ολοκληρωθεί το έργο.

Πρέπει να αποδώσουμε εδώ για άλλη μια φορά συγχαρητήρια και στην κυβέρνηση που απέδωσε επιτέλους τον χώρο της παραλίας στον λαό (δήμο). Αυτό έγινε μάλιστα με δεδομένη την τραγική και εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά το καλοκαίρι του 2014 να τροποποιήσει τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης λίγο πριν φύγει από την εξουσία. Παρέδιδε έτσι τον χώρο της ανάπλασης σε εταιρείες πετρελαίου και λυμάτων (που ήδη σήμερα λειτουργούν), στην τσιμεντοβιομηχανία-σκυρόδεμα (που πήρε άδεια αλλά δεν πρόλαβε να λειτουργήσει) αλλά και σε πιθανή λειτουργία νέων μεταποιητικών εγκαταστάσεων στον χώρο των Λιπασμάτων και της ΑΓΕΤ με την Κόσκο να παραμονεύει. Η κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργούς τους Λαφαζάνη-Σκουρλέτη στο ΥΠΕΚΑ και τον Δρίτσα στο ΥΕΝ κατάφερε να απαλλάξει την περιοχή από τον βραχνά, πλην των εγκαταστάσεων που ήδη είχαν αδειοδοτηθεί, και να αποδώσει τον χώρο των 86 στρεμμάτων της παραλιακής ζώνης στον Δήμο. Ήταν ένα δώρο στους κατοίκους της Β' Πειραιά και ιδιαίτερα της Δραπετσώνας που το χρωστούσε μια κυβέρνηση που ήρθε σαν "ελευθερωτής". Γιατί η υποβάθμιση της περιοχής μας είχε πάντα πολιτικό πρόσημο δεξιό (η αριστοκρατία προτιμά άλλες περιοχές) κι η αντίσταση σε αυτή την υποβάθμιση είχε πάντοτε πολιτικό πρόσημο αριστερό, δημοκρατικό (φτωχολογιά για σένα κάθε  μου τραγούδι).

Συγχαρητήρια και στην Περιφέρεια που ολοκλήρωσε μια νέα αρχιτεκτονική μελέτη για τον χώρο. Σημαντική η συμμετοχή του Γιώργου Γαβρίλη σε όλη τη διαδικασία και να μην ξεχνάμε πως κι η Δούρου είναι βασικός παράγοντας στην υπόθεση. Έχω τις διαφωνίες μου με τις μελέτες που βραβεύθηκαν αλλά ξέρω ότι δεν πρόκειται παρά για μια απλές εκθέσεις ιδεών (ακριβούτσικες βέβαια) από τις οποίες κανείς δεν δεσμεύεται και που ποτέ δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Μόνο για χαρακτηρισμούς πρασίνου και για απαλλοτριώσεις χώρων θα χρησιμεύσουν κι από την άποψη αυτή καλή ήταν η προσπάθεια. Να πω μόνο ότι ενώ οι χάρτες και τα τοπογραφικά των Λιπασμάτων σε όλο τον 20ο αιώνα αναφέρουν το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή ως Θεμιστόκλειο, οι μελέτες το αποσιωπούν ολοκληρώνοντας με τον τρόπο τους ένα έγκλημα κατά της ιστορίας της περιοχής. Άσχετοι και αγράμματοι άνθρωποι (ο πρόεδρος της επιτροπής έλεγε "οι βραβευθέντες μελέτες"!!!) με σφραγίδες ευαγών ιδρυμάτων (από ΕΜΠ ως αρχαιολογία) χωρίς ευαισθησίες, ενόραση, κοινή λογική και φυσικά χωρίς καμιά αίσθηση ιστορίας. Τι ήταν ο Θεμιστοκλής, γιατί εδώ κι όχι αλλού ο τάφος του, γιατί αυτό είναι πιο σημαντικό από οποιοδήποτε "άξονα" ή διατομή, δεν το έμαθαν ποτέ. Τραγωδία! Ίσως κάνω αναλυτικότερη αναφορά στις μελέτες αργότερα, δεν μπορώ να ασχοληθώ με αυτές τώρα, απλά και μόνο να πω ότι ήταν απογοητευτικές, όχι σαν τεχνικές βέβαια αλλά από μια σκοπιά πολιτική που ενδιαφέρει εμένα.

Σημασία έχει ότι ο χώρος αποδόθηκε στον λαό και αυτό δεν γυρνάει πίσω. Βοηθά και το έργο που έκανε ταχύτατα η δημοτική αρχή για να κατοχυρώσουμε δικαιώματα που μας τα στέρησαν επί έναν ολόκληρο αιώνα. Κατά τα άλλα, ας μυρίζει που και που το πετρέλαιο και το γκάζι, ας είναι μερικές φορές το τοπίο με τα καζάνια εφιαλτικό, εμείς θα πηγαίνουμε κι ο κόσμος ας πηγαίνει για να απολαύσει λίγο μια ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ παραλία και να κατοχυρώσει το δικαίωμά μας να ελπίζουμε σε μια καλύτερη ζωή.
Όπως λέει και ο ποιητής "κι αν χιονίζει και αν βρέχει το αγριογούρουνο αντέχει" (αυτό έλειπε, τι αγριογούρουνο θα ήταν!). Το αγριογούρουνο είμαστε εμείς αγαπητοί συμπολίτες!