Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Να καταργηθούν οι διατάξεις περί βλασφήμιας άμεσα

Συνέχεια από χτες.
Ο μπλόγκερ (Φίλιππος Λοΐζος) καταδικάστηκε πρωτόδικα τον Ιανουάριο του 2014 σε δέκα μήνες φυλάκιση για "Βλασφημία" επειδή είχε φτιάξει σελίδα "γέρων παστίτσιος" και κορόιδευε όλους εκείνους που πίστευαν στα "θαύματα" του αγίου και ακολουθούσαν τις "προφητείες". Κατά τη γνώμη πολλών ανθρώπων που γνωρίζουν, όλοι αυτοί οι εύπιστοι είναι κι οι ίδιοι θύματα αγραμματοσύνης, απαιδευσίας, φανατισμού, θρηκοληψίας και μόνο τέτοια γελοιογραφικά τρικ μπορούν να τους ταρακουνήσουν. Κατά τη γνώμη αυτή που είναι κυρίαρχη μεταξύ των αναλυτών που δέχονται την ορθολογική σκέψη, οι υποθέσεις Παΐσιων είναι οι κοιτίδες παραγωγής θρησκοληπτικών κυρίως αλλά και κρυπτοφασιστικών φαινομένων.

Σε λίγες μέρες εκδικάζεται η υπόθεση στο εφετείο. Κάποιοι σκέφτονται να πάνε εκεί να ενισχύσουν την "φωνή της δημοκρατίας" ή του διαφωτισμού έναντι του σκοταδισμού. Μπορεί και να έχουν δίκιο, κατά τη δική μου γνώμη όμως άλλο είναι εκίνο που προέχει. Πρέπει άμεσα να καταργηθεί το ποινικό πλαίσιο τέτοιων δικών, τα άρθα 198, 199 του ποινικού κώδικα.   
Από συνέντευξη του μπλόγκερ στο VICE που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2017 διαβάζω σχετικά με το θέμα:

«Ο θόρυβος που προκλήθηκε από το γεγονός της σύλληψης και της καταδίκης μου σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, μου άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά ενεργειών, που θα ασκούσαν τις κατάλληλες πιέσεις για την κατάργηση των νόμων αυτών, τους οποίους στην τελική δεν τους επιθυμεί κανένας, όπως αποδείχθηκε από την κοινωνική κατακραυγή.
Οι ενέργειες αυτές φάνηκε να φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα, όταν τον Ιούλιο του 2016 η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εξετάζει το θέμα της κατάργησης του νόμου, καθώς "στην περίπτωση της βλασφημίας λείπει οποιαδήποτε αποδείξιμη ενώπιον δικαστηρίου βλαπτική συνέπεια της πράξης. Επομένως, η έννοια του εγκλήματος δεν διακρίνεται". Η Εκκλησία δεν άργησε να αντιδράσει. Έκτοτε, το θέμα δεν ακούστηκε εκ νέου και είναι απορίας άξιο τι εμποδίζει εν έτει 2017 μια αριστερή κυβέρνηση -όπως αυτοπροσδιορίζεται- και ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος, να καταργήσουν δυο αναχρονιστικούς νόμους, με τους οποίους ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος έχει ξεμπερδέψει εδώ και αιώνες. Μια δημοκρατική πολιτεία, προκειμένου να γαλουχεί δημοκρατικούς πολίτες, οφείλει να τους προτρέπει να αμφισβητούν και να ασκούν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης καθολικά και  σε καθημερινή βάση. Στην Ελλάδα, παραδοσιακά συμβαίνει το αντίθετο, με τη χώρα να βρίσκεται στα τάρταρα της ελευθέριας της έκφρασης παγκοσμίως».

Από τον κ. Παρασκευόπουλο, όταν ήταν υπουργός δικαιοσύνης, είχε βγει η παρακάτω επίσημη δήλωση-ανακοίνωση:

"Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων γνωστοποιεί πως η αποποινικοποίηση του εγκλήματος της βλασφημίας έχει τεθεί υπό την κρίση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. Τη θέση αυτή θα εκφράσει προσεχώς και κατά την εξέταση της χώρας μας από την Επιτροπή των ΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (3-4 Αυγούστου στη Γενεύη). Κατά το Ποινικό Δίκαιο η ποινή προϋποθέτει την τέλεση πράξης. Ο προσδιορισμός της τελευταίας χωρεί με στάθμιση των εμπειρικών – αποδείξιμων αποτελεσμάτων της. Ωστόσο, στην περίπτωση της βλασφημίας λείπει οποιαδήποτε αποδείξιμη ενώπιον δικαστηρίου βλαπτική συνέπεια της πράξης. Επομένως, η έννοια του εγκλήματος δεν διακρίνεται». Αργότερα, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) περιέλαβε στις καταληκτικές παρατηρήσεις της για την Ελλάδα, την κατάργηση του νόμου". 
Ωστόσο τίποτε δεν έγινε.

Τώρα διεθνείς ουμανιστικές οργανώσεις ζητούν από τη Μαρία Γιαννακάκη, νέα Γενική Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Δικαιοσύνης:
«να μεριμνήσει για την κατάργηση των δύο νομικών διατάξεων που αφορούν την ποινικοποίηση της βλασφημίας, πριν από τη διεξαγωγή της δίκης, η οποία, αν λάβει χώρα, θα συνιστά άλλη μία παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκευτικής ελευθερίας αλλά και της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων». 
Από πλευράς της η κ. Γιαννακάκη απαντά: 
«Η ρητορική του μίσους δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική πολιτεία. Για τον λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των εγκλημάτων μίσους. Ταυτόχρονα όμως, η προστασία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης αποτελεί πρώτιστο μέλημα και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της καταπολέμησης της ρητορικής του μίσους και της προστασίας της ελευθερίας του λόγου πρέπει να είναι σαφής και ευδιάκριτη σε ένα κράτος δικαίου. Τα εγκλήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων αναφέρονται σε πράξεις και αδικήματα που εδώ και πολλά έτη έχουν απολέσει την όποια κοινωνική αξία είχαν κατά την εποχή που νομοθετήθηκαν (1950). Για τον λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία έχει υποβάλει εισήγηση στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για την κατάργηση των διατάξεων περί βλασφημίας (άρθρα 198 και 199 ΠΚ) και για την ενίσχυση της διάταξης περί διακεκριμένων φθορών (382ΠΚ) με την προσθήκη σε αυτή των τόπων λατρείας, ώστε οποιαδήποτε φθορά ή βλάβη τόπου ή αντικειμένου λατρείας να θεωρείται διακεκριμένη φθορά».
Μετά από όλα αυτά, στις 5 Φεβρουαρίου θα γίνει η δίκη στο Εφετείο και ο νόμος θα ισχύει ακόμη. Και ... καλά επί Σαμαρά με Σφακιανάκη διώκτη του ηλεκτρονικού εγκλήματος (!) λογικό να συμβαίνουν όλα αυτά, τώρα επί Τσίπρα με την Γιαννακάκη υπεύθυνη στο τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ξαναγίνει το ίδιο;
Καλές οι διαμρτυρίες αλλά εκείνο που επείγει είναι να καταργηθούν αυτές οι διατάξεις, έστω και με τροπολογία. Αρκετά γίναμε ρεζίλι διεθνώς κιαι καταδικαζόμαστε συνεχώς για τον αναχρονισμό μας. Επιτέλους, ας δοθεί ένα τέλος!