Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τα ελληνικά χωριά βόρεια της Μαριούπολης. Όπως φαίνεται ο Σαρτανά είναι το πιο κοντινό από αυτά. Σε ολόκληρη αυτή την περιοχή αυτή μαίνονται οι μάχες κυβερνητικών-φιλορώσων.

Ένας πόλεμος έχει νεκρούς και τραυματίες και στην Ουκρανία ο εμφύλιος που μαίνεται προκαλεί θύματα. Μέχρι τώρα λέγαμε ότι η ελληνική μειονότητα που ζει εκεί τουλάζιστον βρίσκεται στο απυρόβλητο. Από προχτές αυτό δεν ισχύει. Ένας όμος που έπεσε στο ελληνικό χωριό Σαρτανά κατά τη διάρκεια επικήδειας τελετής, σκότωσε επτά άτομα και τραυμάτισε δεκαοχτώ. Έξι εκ των νεκρών ήταν Έλληνες (ως προς την καταγωγή βέβαια).
Το έλεγαν πολλοί ότι οι Έλληνες της Ουκρανίας διατρέχουν κινδύνους από την σύγκρουση των φασιστών και εθνικιστών με τους Ρωσόφωνους. Η ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας που αριθμεί περί τα 150.000 άτομα (εκ των οποίων οι 80.000 περίπου το έχουν δηλώσει καθαρά και στις ταυτότητές τους) βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο από τις συγκρούσεις. 
Το ελληνικό κράτος έστειλε προ μηνών τον ΥΠ.ΕΞ. κ. Βενιζέλο στην Ουκρανία αλλά εκείνος προτίμησε κατά κύριο λόγο να στηρίξει τις επιλογές της Ε.Ε. που είναι οι φασίστες και οι εθνικιστές αντί να ενδιαφερθεί για την ελληνική μειονότητα. Με μια κίνηση “αντίστροφου αλτρουισμού” μάλιστα η πρεσβεία μας έφυγε από την επικίνδυνη Μαριούπολη, που βρίσκεται στις περιοχές των Ρωσόφωνων αλλά ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, για ένα πιο ήσυχο μέρος στον Ουκρανικό, ή έστω ουδέτερο, τομέα.
Σχετική μου ανάρτηση ΕΔΩ και ΕΔΩ (3 Σεπτεμβρίου 2014).
Οι ομογενείς Έλληνες παραδοσιακά έχουν καλές σχέσεις με τους Ρώσους. Εξ άλλου οι Ρώσοι (τον 18ο αιώνα) τους επέτρεψαν να ιδρύσουν την Μαριούπολη σαν κέντρο του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας. Παρ’ όλα αυτά προσπαθούν διαχρονικά να κρατούν ισορροπίες και να τα έχουν καλά με όλους αφού έχουν υποστεί πολλές φορές γενοκτονίες και μαζικές διώξεις. Στην Ουκρανία τα κατάφερναν πολύ καλά και ήταν ενταγμένοι με άνεση και ελευθερία στην τοπική κοινωνία … μέχρι που ξέσπασαν οι ταραχές. Τότε που η Ουκρανία διχάστηκε σε εθνικιστές “Ουκρανούς” και Ρωσόφωνους “Ρώσους” που έχουν χωρίσει τη χώρα στα δυο και προσπαθούν να επικρατήσουν τουλάχιστον στις περιοχές τους. 
Οι ομογενείς βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Από την Ελλάδα δεν ήθελαν πολλά. Ήθελαν να έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να μπορούν να παλιννοστήσουν γρήγορα αν έφταναν σε αδιέξοδο. Ήθελαν την πρεσβεία τους κοντά τους. Όμως το ελληνικό κράτος τους αγνόησε παντελώς και συμπεριφέρθηκε με βάση τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα της Γερμανίας στην περιοχή.
Διαδήλωση ομογενών έξω από το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη
Χτες έξι Έλληνες της Ουκρανίας σκοτώθηκαν από όλμο. Ήταν όλμος των εθνικιστών; ήταν ένα ατύχημα γιατί εκεί κοντά ο ουκρανικός στρατός κάνει γυμνάσια; … Ό,τι κι αν ήταν ο τρόμος απλώνεται πλέον στους Έλληνες της Ουκρανίας. Το χωριό όπου έσκασε ο όλμος λέγεται Σαρτανάς και φτιάχτηκε εκ θεμελίων από Έλληνες της Κριμαίας πριν από 233 χρόνια. Οι κάτοικοι είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους στον ελληνικό τύπο καθώς βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη αλλά δεν βρέθηκε κανείς να εισακούσει αυτή την κραυγή. 
Μετά την έκρηξη, συντρίμμια
Θα βρει έστω και τώρα, στο και πέντε, η ελληνική κυβέρνηση το θάρρος να κάνει κάτι για τους ομογενείς μας; Θα φτιάξει ένα Φαστ Τρακ νόμο, από αυτούς που ξέρει πολύ καλά να φτιάχνει ακόμα και χωρίς την έγκριση (με μια εικαζόμενη προέγκριση μόνο) της Βουλής ώστε να επιτρέψει σε όσους ομογενείς έχουν ανάγκη να μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα άμεσα; Θα τους δεχτεί σαν μάνα πατρίδα ή θα τους περνάει από τους ίδιους ελέγχους με τους λαθρομετανάστες;

Κι αν δεν μπορεί να κάνει τα αυτονόητα, τουλάχιστον θα παρακαλέσει την κυρία Μέρκελ να της επιτρέψει να πει μια κουβέντα παρηγοριάς; Γιατί κάτι περισσότερο από “κατανόηση των προβλημάτων” δεν μπορεί να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση τόσο ανίκανη και τόσο πολύ δεμένη στο άρμα των γερμανικών και “δυτικών” γενικά συμφερόντων.