Το ένα από τα δύο βιβλία που παρουσίασα στην Χαλκίδα έχει εκδοθεί το 2017 (από τις εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας) κι ασχολείται με το απώτατο παρελθόν της ανθρωπότητας.
Έχει τίτλο "Η Αργυρή Εποχή των Ανθρώπων" κι είναι ένα βιβλίο ογκώδες, (607 σελίδες) που μού αρέσει και για το οποίο έχω ακούσει ενθουσιώδεις κριτικές. Είχα υποσχεθεί να μιλήσω για τα βιβλία μου που παρουσίασα στο Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας και τώρα είναι η ευκαιρία για ένα από αυτά.
α) Η μια διήγηση πιάνει τα 2 από τα 4 κεφάλαια του βιβλίου (το 1ο και το 3ο κεφάλαια) κι είναι η "ιστορία" της Ατλαντικής Πολιτείας στο έτος 9.600 π.Χ. όπως μάς την έδωσε ο Πλάτων στα βιβλία του "Κριτίας" και "Τίμαιος". Είναι επίσης ένας από τους πιθανούς δρόμους που οδήγησαν τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του από την 10η χιλιετία π.Χ. ως σήμερα.
β) Η δεύτερη διήγηση (το 2ο και 4ο κεφάλαια) εξελίσσεται στο χρονικό σημείο της στροφής από την λίθινη στην χάλκινη εποχή (3.600 π.Χ.) κι αργότερα βέβαια στην κλασική αρχαιότητα.
Δύο κεφάλαια στο 9.600 π.Χ και άλλα δύο κεφάλαια στο 3.600 π.Χ. είναι το βιβλίο που περιγράφει την "Αργυρή Εποχή των Ανθρώπων". Οι δυο εποχές συνδέονται μέσω μιας κιβωτού που έστειλαν οι Άτλαντες στο μακρινό μέλλον και που την αναζητούν άνθρωποι της νεολιθικής εποχής από το Δικταίο και από το Ιδαίο Άντρο της Κρήτης.
Ο Πλάτων, γράφοντας το 370 περίπου π.Χ τους διαλόγους του «Κριτίας» και «Τίμαιος» αναφέρθηκε στην Ατλαντίδα. Στα βιβλία αυτά του Πλάτωνα έχουμε την περιγραφή του Κριτία για μια μεγάλη χώρα σαν ολόκληρη ήπειρος (σαν την Λιβύη, λέει). Τα έμαθε από τον παππού του Κριτία που κι αυτός τα έμαθε από τον παππού του που ήταν φίλος του Σόλωνα. Ο Σόλων τα έμαθε όταν πήγε στην Αίγυπτο και μίλησε με έναν ιερέα εκεί, τον Πανερεϊτ. Αυτός του είπε:
"Σόλων, εσείς οι Έλληνες είστε πάντα παιδιά (αεί παίδες) γιατί δεν καταγράφετε τα προηγούμενα που συμβαίνουν (καταποντισμοί, κατακλυσμοί κτλ) και κάθε φορά ξεκινάτε από την αρχή, σαν τα παιδιά. Εμείς όμως τα καταγράφουμε και ξέρουμε. Σού λέω λοιπόν ότι εσείς οι Αθηναίοι πριν από 9 χιλιάδες χρόνια σωθήκατε και σώσατε κι εμάς τους Αιγύπτιους όταν νικήσατε και σταματήσατε τους Άτλαντες. Κι όταν αυτοί ετοιμάζονταν να επιστρέψουν να εκδικηθούν, τότε καταποντίστηκε η Ατλαντίδα. Για χίλια χρόνια έξω από τις Ηράκλειες Στήλες δεν μπορούσε κανείς να βγει γιατί ήταν λάσπη, τόσο μεγάλος ήταν ο καταποντισμός μιας ολόκληρης ηπείρου".
Αυτά είπε ο Πανερεϊτ στον Σόλωνα και τού περιέγραψε με πολλά λόγια την Πολιτεία της Ατλαντίδας. Ήταν το πιο ισχυρό κράτος στον κόσμο κι η κυριαρχία της συνέβη στα 9.000 χρόνια πριν μάθει γι αυτήν ο Σόλων, δηλαδή την 10η και 11η χιλιετία π.Χ., το 9.600 όπως λέει το βιβλίο αφού ο Σόλων στην Αίγυπτο βρέθηκε γύρω στο 600 π.Χ.
Σύμφωνα με το βιβλίο, ένας μεγάλος κατακλυσμός υδάτων (προκληθείς από το λιώσιμο των παγετώνων) που συνοδεύτηκε από τον καταποντισμό της Ατλαντίδας, γκρέμισε όλον τον τότε γνωστό κόσμο, θάβοντάς τον κάτω από τη λάσπη.
Υπάρχουν γεωλογικά και κλιματικά γεγονότα που συνηγορούν στην πλατωνική περιγραφή. Επίσης τον κατακλυσμό αυτό εμπεριέχουν με παρόμοιες περιγραφές όλες σχεδόν οι αρχαίες μυθολογίες των Ελλήνων, Εβραίων, Σουμερίων, Αιγυπτίων, των Ινδιάνων της Αμερικής, Ινδών, Ιρλανδών κλπ.. Από την πλευρά της επιστήμης εξ άλλου, οι γεωλόγοι, οι βιολόγοι, οι φυσικοί κι άλλοι επιστήμονες, τοποθετούν μια τέτοια καταστροφή γύρω στο 9.600 π.Χ. Ο κατακλυσμός αυτός καταβύθισε την Ατλαντίδα κι έθαψε στη λάσπη όλους τους παράκτιους οικισμούς που είχαν αναπτυχθεί ως τότε καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε πολύ ψηλά, γύρω στα 200 μέτρα, και εισχώρησε πολύ βαθιά στη στεριά καταστρέφοντας και σκεπάζοντας τα πάντα με τόνους λάσπης. Ο κόσμος επανήλθε στην «βαρβαρότητα», χάνοντας τον όποιο πολιτισμό είχε αναπτυχθεί (άγνωστο πλην των μη επιβεβαιωμένων ακόμα μαρτυριών για την Ατλαντίδα) και στην παλαιολιθική εποχή. Πέρασε στην νεολιθική εποχή περίπου γύρω στο 7-6.000 π.Χ αρχίζοντας να φτιάχνει μόνιμες εγκαταστάσεις και χωριά κι έφτασε στην εποχή του χαλκού το 3.600-3.300 π.Χ κι αργότερα στην εποχή του σιδήρου.
Για το βιβλίο αυτό, ό,τι έγραψε ο Πλάτωνας στον «Τίμαιο» και τον «Κριτία» είναι απόλυτα αληθές κι ακριβές. Λαμβάνονται υπ’ όψη όλες οι τρέχουσες επιστημονικά παραδεκτές απόψεις σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, τις γεωλογικές ανακατατάξεις, τη ζωή στην παλαιολιθική κι ύστερη νεολιθική εποχή (4.000-3.500 π.Χ), καθώς και οι παραδεκτές σήμερα απόψεις για τη ζωή κατά την εποχή εκείνη, για τις δοξασίες που υπήρχαν, τον τρόπο ζωής, κατοικίας, γραφής κι όλα τα στοιχεία που συγκροτούσαν τους πολιτισμούς εκείνης της εποχής (πολιτισμός Σέσκλου, σπήλαιο Φράγχθη, προϊστορικός πολιτισμός της Κρήτης του Αιγαίου κλπ.). Λαμβάνονται επίσης υπ’ όψη τα στοιχεία της καθημερινότητας και κουλτούρας που γνωρίζουμε σήμερα για την τελευταία περίοδο της λίθινης εποχής, για την θεολογία εκείνης της εποχής (Ησίοδος), το τεχνολογικό της επίπεδο, τις τροφές, τις κατοικίες, τη λατρεία της φύσης, τους Δρυίδες ιερείς κλπ.
Ο μύθος συνδέει τα γραφόμενα στον Πλάτωνα για την Ατλαντίδα, κι όσα έχουν γραφτεί σε αναζήτηση του θρύλου της με όσα γνωρίζουμε ως πραγματική προϊστορία μας. Συνδέονται και επεξηγούν
ται μερικά σημαντικά κι ανεξήγητα φαινόμενα της ιστορικής εποχής, όπως το κοινό γλωσσικό υπόστρωμα (αποκαλούμενο ως «ινδοευρωπαϊκό»), κατασκευές όπως οι πυραμίδες σε πολύ διαφορετικές περιοχές (Αίγυπτος, Μεξικό κλπ), η σταδιακή εμφάνιση των εργαλείων, διάφορες φάσεις του πολιτισμού της εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου, η εξημέρωση του αλόγου, η εμφάνιση του εκπληκτικού πρωτομινωικού πολιτισμού της Κρήτης κι άλλα πολλά στοιχεία που εμφανίστηκαν πριν από αυτό που αποκαλούμε ιστορική εποχή.
ται μερικά σημαντικά κι ανεξήγητα φαινόμενα της ιστορικής εποχής, όπως το κοινό γλωσσικό υπόστρωμα (αποκαλούμενο ως «ινδοευρωπαϊκό»), κατασκευές όπως οι πυραμίδες σε πολύ διαφορετικές περιοχές (Αίγυπτος, Μεξικό κλπ), η σταδιακή εμφάνιση των εργαλείων, διάφορες φάσεις του πολιτισμού της εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου, η εξημέρωση του αλόγου, η εμφάνιση του εκπληκτικού πρωτομινωικού πολιτισμού της Κρήτης κι άλλα πολλά στοιχεία που εμφανίστηκαν πριν από αυτό που αποκαλούμε ιστορική εποχή.
Μέσα στο βιβλίο χρησιμοποιούνται πολιτιστικά στοιχεία όπως
* Η μετατροπή της γραφής από ιερογλυφική και συλλαβογράμματη σε φωνητική,
* Η θεολογία των αρχαίων (μην ξεχνάμε ότι ο Δίας στα δύο Άντρα της Κρήτης γεννήθηκε και μεγάλωσε)
* Οι τοτεμικές και ανιμιστικές πρακτικές των ανθρώπων της λίθινης εποχής
* Ονόματα όπως ο Προμηθέας κι η Αριάδνη, οι Κουρήτες, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, το Πάνθεον, οι Δέκα Άτλαντες Βασιλείς που δίκαζαν και δικάζονταν κτλ.
Έχουμε λοιπόν ένα «επικό» μυθιστόρημα που δείχνει έναν από τους πιθανούς δρόμους μετάβασης από την εποχή των Ατλάντων, όπου όλα σχεδόν είναι άγνωστα, στην κλασική εποχή, όπου όλα είναι γνωστά και καταγεγραμμένα. Ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει και να ζήσει την ιστορία αυτή αντιλαμβανόμενος ο ίδιος την αλήθεια της με τον δικό του τρόπο ο καθένας!