Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΟΛΕΣ 

ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ

Με την ευκαιρία των αποτελεσμάτων του α' γύρου των εκλογών στο Κιναλ, ας δούμε μερικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν και από τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν. Δεν παίρνω τις επίσημες δημοσκοπικές εταιρείες της ΝΔ, την GPO και την Opinion Poll που αβαντάριζαν ανοιχτά τον Λοβέρδο. Πάω σε πιο "σοβαρά" μέσα.
Α.
Παίρνω πρώτα την Metron Analysis για το ΒΗΜΑ του Μαρινάκη (14/11).
Στο σώμα των προτιθέμενων να ψηφίσουν Κινάλ (αυτών δηλαδή που μετείχαν ουσιαστικά στη διαδικασία) η εταιρεία βρίσκει τους δυο πρώτους που θα περάσουν στον β' γύρο (ΓΑΠ, Ανδρουλάκης με 27και 26%) κι αφήνει τρίτο τον Λοβέρδο με 23%. Μάλλον επιτυχία και πάντως όχι τεράστια αποτυχία. Απλά υποβάθμισε το ποσοστό του Ανδρουλάκη.
Ωστόσο η εταιρεία μέτρησε και τα ποσοστά σε ένα χώρο εκείνων που θα μπορούσαν να έχουν ψηφίσει κάποτε Κινάλ (το 45% του εκλογικού σώματος). Εκεί η εταιρεία έβγαζε ΠΡΩΤΟ τον ΛΟΒΕΡΔΟ και μαζί του τον Ανδρουλάκη με τρίτον και εκτός β' γύρου τον ΓΑΠ. Παντού, σε όλα τα ΜΜΕ και την TV προβλήθηκε αυτό το εύρημα που ευνοούσε τον Λοβέρδο και "γκρέμιζε" τον ΓΑΠ. Έσκιζε ο Λοβέρδος.
Β.
Παίρνουμε τώρα την MARC για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στις 22/11.
Στο σώμα των προτιθέμενων να ψηφίσουν Κινάλ, ο Ανδρουλάκης προηγείται με 32%, ακολουθεί ο Λοβέρδος με 31% και τρίτος ο ΓΑΠ με 25%. Έπεσε έξω η εταιρεία μόνο κατά το γεγονός ότι υπερτίμησε τον Λοβέρδο, όμως βρήκε κι αυτή την πρωτιά Ανδρουλάκη.
Ωστόσο κι αυτή η εταιρεία μέτρησε τα ποσοστά σε ένα ευρύ σώμα δυνητικών ψηφοφόρων κι εκεί βρήκε τον Λοβέρδο θριαμβευτή με 38% (!!!) έναντι 27% του Ανδρουλάκη και μόλις 19% του ΓΑΠ που "γκρεμοτσακίζεται" κι εδώ. Όπως καταλαβαίνετε παντού στα ΜΜΕ προβλήθηκε το εύρημα αυτό της εταιρείας με τον Λοβέρδο να σκίζει.
Γ.
Πάμε και στην Pulse για τον ΣΚΑΪ της 26/11.
Εδώ μεταξύ των ψηφοφόρων που ψήφισαν το '19 και θα ξαναψηφίσουν Κινάλ η εταιρεία έβρισκε πρώτο τον Ανδρουλάκη με 30%, μετά τον Λοβέρδο με 29% και τρίτο τον ΓΑΠ με 21%. Έπεσε έξω κι αυτή υπερτιμώντας τον Λοβέρδο, όμως βρήκε τον πρώτο Ανδρουλάκη.
Ωστόσο κι εδώ μετρήθηκε ένα δείγμα άλλο, κάποιων "σίγουρων" όπως έλεγε ο σταθμός που έδινε πρώτο τον Λοβέρδο με 34% και δεύτερο τον Ανδρουλάκη με 25% ενώ ο ΓΑΠ βυθιζόταν και πάλι στο 23%. Πάλι έσκιζε χασέδες ο Λοβέρδος σε όλα τα ΜΜΕ.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Ακόμα κι όταν "πειράζονται" τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, ακόμα κι όταν το μέσον που τα παραγγέλνει και τα μεταδίδει είναι μεροληπτικό και γνωστό για τα χαλκεία του, ακόμη και τότε, το επιστημονικό εργαλείο εξακολουθεί να δίνει κάποια αποτελέσματα όχι μακριά από την πραγματικότητα.
Και στις τρεις δημοσκοπήσεις (από όργανα φιλικά προς την Νέα Δημοκρατία και οι τρεις) στο εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων του Κινάλ, έβγαινε πρώτος ο Ανδρουλάκης και σε μία εκ των τριών μαζί του στον β' γύρο πήγαινε ο ΓΑΠ, ενώ στις άλλες ο Λοβέρδος. Ωστόσο, σε κάποια ευρύτερα σώματα τα αποτελέσματα έβγαιναν αλλιώς. Και στις τρεις περιπτώσεις, σε αυτά τα σώματα ο Λοβέρδος έβγαινε θριαμβευτικά πρώτος και με ποσοστά έως και 38%. και στις τρεις επίσης δημοσκοπήσεις, σε αυτά τα δεύτερα σώματα, ο ΓΑΠ πάτωνε κυριολεκτικά. Και το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά τα συμπεράσματα (κι όχι εκείνα από το σώμα των ψηφοφόρων του Κινάλ) προβάλλονταν κατά κόρον.
 
Η εκλογική διαδικασία του Κινάλ μας προσέφερε αυτή την ευκαιρία να δούμε τι αληθινά συμβαίνει στον χώρο των δημοσκοπήσεων και των μέσων που τις παραγγέλνουν. Οι δημοσκόποι βγάζουν κάποια συμπεράσματα σε γενικές γραμμές σωστά, όμως στη συνέχεια τα "πειράζουν" (άλλοτε με τα "ευρύτερα" σώματα, άλλοτε με τους αναποφάσιστους και τα ΔΞ/ΔΑ). Μετά από την πρώτη επέμβαση των εταιρειών στα δικά τους αποτελέσματα, έρχεται η σειρά των μέσων. Τα ΜΜΕ προβάλουν τα στοιχεία με τέτοιο τρόπο που να προωθούν αυτά που θέλουν. Προσπαθούν έτσι να διαμορφώσουν μια πραγματικότητα με την μέθοδο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Έτσι στάθηκε έστω και τρίτος ο Λοβέρδος, κι έτσι "κυριαρχεί" ένας Μητσοτάκης που τον βρίζει όλη η Ελλάδα όπου τον συναντήσει. Ας τα έχουμε υπ' όψιν μας. Οι δημοσκοπήσεις (όπως εμφανίζονται από τα ΜΜΕ) δεν λένε την αλήθεια, όμως δεν λένε και εντελώς ψέμματα. Ψάχνοντας στα ενδότερά τους μπορεί κανείς να βγάζει (ακόμα το κι έτσι) χρήσιμα συμπεράσματα.