Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Προσοχή στο Ελληνικό. Ας δουν τον Νιάρχο.

Όχι πως συμφωνώ με όλες τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν εκφράσει οι αρχιτέκτονες με την φωνή των επισήμων οργάνων τους. Ούτε έχω την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει σήμερα πεδίο για να ακουστούν απόψεις όπως του Αλεξ. Κόντου. Θυμίζω πως προτείνει (για την Ελλάδα) την δημιουργία τριακοσίων πόλεων των σαράντα χιλιάδων κατοίκων σε κάθε μια. Μια τέτοια λογική πρόταση που θα επέτρεπε να ζήσουν οι άνθρωποι με τρόπο φυσιολογικό, οικολογικό, χωρίς άγχη και κυρίως με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, δεν είναι του καιρού μας. Ο "καιρός" μας εντυπωσιάζεται από φαραωνικές προτάσεις τύπου Κατάρ, Λας Βέγκας και ... για τα καθ' ημάς, του Ελληνικού και των "Καρυάτιδών" του.

Μιλώ για το σχέδιο ουρανοξύστη, ύψους διακοσίων μέτρων, που παρουσίασε η μια εταιρεία για καζίνο στο ελληνικό. Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία λέει: 
«... Τούτο σημαίνει ότι τα φαραωνικά ύψη των 150-200 μ. (για τους ουρανοξύστες) πρέπει να συγκριθούν με τα 45-55 μ. το πολύ του συνόλου του μνημείου (του βράχου της Ακρόπολης) που αποτελεί έκφραση ενός άλλου πολιτισμού. Η εταιρεία εκφράζει τη βαθιά της λύπη γι’ αυτές τις εξελίξεις που αφορούν τον τελευταίο "θησαυρό" της αττικής γης (εννοεί την Ακρόπολη) ανυπολόγιστης υλικής, πολεοδομικής, ιστορικής και συμβολικής αξίας, αλλά και το κορυφαίο μνημείο της Ιστορίας του Δυτικού πολιτισμού»
Συμφωνώ μαζί της. Όχι γιατί απλά σέβομαι τον τίτλο της, αλλά γιατί κι η δική μου αισθητική άποψη ενοχλείται από αυτό που είδα σχεδιασμένο και προορισμένο να με εντυπωσιάσει θετικά. Πέτυχε το αντίθετο! 

Από την ανακοίνωση της Εταιρείας Αρχιτεκτόνων παίρνω και το παρακάτω κομμάτι που θεωρώ σημαντική παρατήρηση: 
«ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ για τους λόγους αυτούς η άμεση κινητοποίηση όλων των πνευματικών και επιστημονικών δυνάμεων αυτού του τόπου για να αποφευχθεί η πρωτοφανής πραγματοποίηση γιγαντιαίων ξενόφερτων κατασκευών. Aυτές μπορούν στο μέλλον να αποτελέσουν εθνικό όνειδος σαν όψιμη εισαγωγή του διεθνώς εξαπλούμενου μεγαπολτού απανταχού του πλανήτη, μέσα από τον μύθο ενός δήθεν εκσυγχρονισμού για ένα υποτιθέμενο άλμα στο μέλλον».
Με λίγα λόγια, θα ανοίξει η όρεξη των εργολάβων για να γίνει η Αθήνα μια πόλη σαν τις αμερικανικές και θα χάσει τον χαρακτήρα της ιστορικής πόλης (όπως η Ρώμη).

Το πρότζεκτ του Ελληνικού σε γενικές γραμμές μού αρέσει. Περιμένω το μητροπολιτικό πάρκο των 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων που θα είναι ένα υπέροχο σημείο, το καλύτερο της Αθήνας. Περιμένω την παραλία και τα άλλα κοινόχρηστα που θα ανεβάσουν την ποιότητα της ζωής μας. Δεν θέλω, όμως, κοντά σ' αυτά να μού φορτώσουν μιαν υποβάθμιση του μέλλοντος. Γι αυτό είμαι αντίθετος στους πολλούς ουρανοξύστες. Θα γίνουν πέντε αφού ο λαός προτίμησε τον Άδωνη να χειριστεί το θέμα,. Φτάνουν όμως, ας σταματήσει εκεί η γιγάντωση κι ας προσεχτούν καλύτερα τα σχέδια των "Καρυάτιδων" που μοιάζει να έχουν βγει από κόμικς. Υπόδειγμα ανάπτυξης φιλικής προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο υπάρχει κι είναι δίπλα μας. Το "Νιάρχος". Μικρότερο βέβαια και κατά βάση δημόσιο, όχι ιδιωτικό. Ωστόσο, χώρος μεγάλος, αναπλασμένος με κοινόχρηστα κομμάτια και μεγάλες ειδικές χρήσεις (βιβλιοθήκη και λυρική σκηνή). Ας το δουν κι ας πάρουν από αυτό μαθήματα.