Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Μια γνώμη για τα Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία είναι προβλέψιμη χώρα, με την έννοια ότι προαναγγέλλει αυτά που πρόκειται να κάνει. Γι αυτό είναι σχετικά εύκολο να καταλαβαίνει κανείς την εξωτερική της πολιτική. Διακηρύσσει, ας πούμε, σε υψηλούς τόνους ότι προτεραιότητές της είναι η ασφάλεια στο εσωτερικό των συνόρων της και η προστασία των αδελφών της στο εξωτερικό. Μετά από αυτό:
Για την εσωτερική ασφάλειά της:
α) ονομάζει τρομοκράτες τους Κούρδους,
β) κάνει εσωτερικό ανταρτοπόλεμο, και
γ) όταν χρειαστεί -και μπορέσει- επεμβαίνει και στη Συρία για να αποκόψει τους Κούρδους της Τουρκίας από εκείνους της Συρίας και τους άλλους του Ιράκ.
Για τα αδέλφια της εκτός συνόρων:
α) Κάνει εισβολή στην Κύπρο,
β) στηρίζει Αλβανούς, Κόσοβο και Βοσνία αλλά και Αζέρους και Ουιγούρους και
γ) αμφισβητεί το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων να νέμονται αποκλειστικά τους πόρους του νησιού.

Είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο -όπως εκείνη τα εννοεί- που την οδηγούν σε προστριβές με τους γείτονές της και ιδιαίτερα με την Συρία και την Ελλάδα. Με την Συρία λόγω κουρδικού και με την Ελλάδα λόγω κυπριακού.

Μπορεί η Τουρκία να αντεπεξέλθει και στα δύο μέτωπα; Ναι, αναμφίβολα μπορεί γιατί στη μεν Συρία δρουν χερσαίες δυνάμεις, στην δε Κύπρο δρουν ναυτικές δυνάμεις. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει η αεροπορική εμπλοκή αλλά είναι μόνο για υποστήριξη.

Μπορεί η Τουρκία να κερδίσει και στα δυο μέτωπα; Ναι, και μάλιστα όπως δείχνουν τα πράγματα έχει ήδη κερδίσει και στα δυο. Ζώνη στο έδαφος της Συρίας "ελεύθερη Κούρδων" (δηλαδή χωρίς Κούρδους) φτιάχνει μέρα με τη μέρα. Στην Κύπρο συνομιλίες ετοιμάζονται υπό την απειλή όπλων και της θαλάσσιας εισβολής στην ΑΟΖ, δηλαδή σε συνθήκες πίεσης ή ήττας.

Τι θα κερδίσει από όλα αυτά μακροπρόθεσμα η Τουρκία; Τίποτε! Γιατί όταν το καθεστώς Ερντογάν φύγει και καταλαγιάσει ο εθνικισμός, θα γίνει φανερό πως τα προβλήματα θα έχουν μείνει εκεί χωρίς λύση. Το κουρδικό θα είναι πάντα εκεί σαν αίτημα απελευθέρωσης μιας πατρίδας και το κυπριακό θα εξακολουθεί να είναι αγκάθι στο πλευρό της αφού το νησί έχει πλειονότητα Ελλήνων κι αυτό δεν αλλάζει.