Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Εθνοσυνέλευση των Πολιτών


Η Δημοκρατία είναι το πιο άγνωστο πολίτευμα στον κόσμο, κι αυτό γιατί η έννοιά της και η ουσία της έχει κρυφτεί πίσω από διάφορες "δημοκρατίες" με επίθετο (κοινοβουλευτική, αστική, σοσιαλιστική, συνταγματική. χριστιανική, ισλαμική, λαϊκή κλπ.) που στρεβλώνουν την έννοια της μιας και μόνης δημοκρατίας που υπάρχει και κρύβουν από τα μάτια μας το προφανές.
Δημοκρατία υπάρχει όταν ΚΡΑΤΕΙ ο ΔΗΜΟΣ δηλαδή όταν ΚΥΒΕΡΝΑ ο ΛΑΟΣ, όχι μέσω κάποιων αντιπροσώπων ή εκπροσώπων του αλλά απ' ευθείας ο ίδιος. Όχι να αποφασίζει ο λαός ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ή και λίγο συχνότερα και να τον κυβερνούν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ και κάθε ώρα κάποιοι άλλοι. Ποιοι άλλοι; Μια κάστα, μια ολιγαρχία, ένα σύστημα μιας φατρίας πολλών ή λίγων ... άλλοτε μια χούντα, άλλοτε ένας μονάρχης, άλλοτε μια αριστοκρατία και συνήθως μια ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ κάστα πολιτευτών, δημοσιογράφων και πλουσίων. Αυτοί μας κυβερνούν στις δημοκρατίες με επίθετο αλλά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχουμε μόνον όταν ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΑ ο ίδιος ο λαός τον εαυτό του. Τότε ο άνθρωπος είναι ΠΟΛΙΤΗΣ και όχι ΥΠΗΚΟΟΣ. Και φυσικά ο μόνος τρόπος για να κυβερνήσει ο ίδιος ο λαός (δηλαδή ΟΛΟΙ ΜΑΣ) τον εαυτό του είναι να αποκτήσουν ΟΛΕΣ τις εξουσίες ΟΛΟΙ οι πολίτες, πράγμα που θα συμβεί αν αντί της εκλογής (των αντιπροσώπων που θα μας κυβερνούν δηλαδή της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας) έχουμε την εκ περιτροπής ανάληψη όλων των αξιωμάτων από όλους, με κλήρωση.

Χρειάζεται να αναλυθεί κι άλλο το ζήτημα της Δημοκρατίας, μια και το πολίτευμα αυτό είναι τελικά το πιο άγνωστο σε όλους και συνιστά το πιο καλά κρυμμένο μυστικό ανά τους αιώνες που πέρασαν από τότε που και η τελευταία δημοκρατία στον πλανήτη καταργήθηκε, στο τέλος του 4ου αι. πΧ.. 
Προς το παρόν, εμπνεόμενος από την Δημοκρατία και τις ρυθμίσεις της, θα προτείνω μια τροποποίηση της σημερινής δικής μας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που θα βοηθήσει νομίζω, αν εφαρμοστεί, να λαμβάνονται σωστότερα οι αποφάσεις και να πλησιάσουμε έστω και κατά ένα πρώτο βήμα προς την αληθινή έννοια της δημοκρατίας. Προσοχή, όχι να φτάσουμε εκεί, απλά να πλησιάσουμε κατά ένα βήμα.

Νομίζω πως η προσεχής συνταγματική μεταρρύθμιση, όποτε κι αν γίνει, θα έπρεπε να περιλαμβάνει την καθιέρωση ενός οργάνου που θα ήταν πάνω και από την Βουλή και από την κυβέρνηση και που θα έπαιζε έναν ρόλο παρεμφερή με εκείνον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου μαζί αλλά ίσως και ακόμα πιο διευρυμένου. Μιλάω για μια Εθνοσυνέλευση.
Αυτή η Εθνοσυνέλευση θα μπορούσε να συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο και να αποτελείται από δέκα χιλιάδες πολίτες που θα συνέρχονται σε ένα κλειστό γήπεδο (π.χ. στο ΟΑΚΑ), θα τρέφονται και θα αποζημιώνονται για τα έξοδά τους από την Πολιτεία και οι οποίοι θα αποφασίζουν για τις τροποποιήσεις του συντάγματος, για την αντισυνταγματικότητα ή μη κάποιων νόμων, για την εκδίκαση μεγάλων υποθέσεων, για την ακύρωση και επανεκδίκαση προκλητικών αντιλαϊκών αποφάσεων δικαστηρίων, για την λογοδοσία των υπουργών και ανωτέρων λειτουργών, για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, των ΜΜΕ κλπ. 
Τα μέλη της θα ορίζονται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ με κλήρωση από τους εκλογικούς καταλόγους ολόκληρης της Ελλάδας, ίσως με πρόβλεψη για μια σωστή γεωγραφική κατανομή ανά περιφέρεια ή νομό. Όποιος εκλεγεί μια φορά δεν θα μπαίνει στην κλήρωση (ας πούμε για δέκα χρόνια). Θα κληρώνονται κάθε χρόνο δέκα χιλιάδες πολίτες και αυτοί μεταξύ τους θα ξεκινούν τις εργασίες τους κληρώνοντας! α) Επιτροπές για την επεξεργασία των θεμάτων και β) Προεδρεία για την Εθνοσυνέλευση και για τις Επιτροπές. 
Εκτός από τα θέματα που θα συζητά και επί των οποίων θα αποφασίζει με ισχύ συνταγματικού νόμου η Εθνοσυνέλευση, θα εκλέγονται και δυο πιο Μόνιμες (με Ετήσια θητεία) Επιτροπές, μια Προπαρασκευαστική και μια Ελεγκτική. Σε κάθε μια από αυτές θα μετέχουν περί τους τρεις χιλιάδες πολίτες που θα ορίζονται και πάλι με κλήρωση από τους εκλογικούς καταλόγους αλλά εδώ θα μετέχουν και Τεχνοκράτες από ένα μητρώο στελεχών με βάση αντικειμενικά κριτήρια, πτυχία, προσόντα και ικανότητες.

Η Προπαρασκευαστική Επιτροπή θα δέχεται αιτήματα πολιτών, φορέων, της κυβέρνησης και της Βουλής για θέματα που πρέπει να συζητηθούν στην επομένη συνεδρίαση. Με τη βοήθεια των τεχνοκρατών (ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, δικαστικοί, οικονομολόγοι, πληροφορικάριοι, μηχανικοί, γιατροί, βιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κλπ) θα προετοιμάζει τα θέματα και θα οργανώνει τη συζήτηση ώστε να είναι εύκολο τα δέκα χιλιάδες μέλη της εθνοσυνέλευσης να μαθαίνουν για τα υπό συζήτηση θέματα και να μπορούν να αποφασίζουν με πλήρη γνώση των δεδομένων. 
Η Ελεγκτική Επιτροπή θα περιλαμβάνει κι αυτή τεχνοκράτες όπως η προηγούμενη και θα ελέγχει τον βίο και την πολιτεία όσων αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, ενώ θα επιλαμβάνεται και μεγάλων υποθέσεων που απασχολούν την κοινή γνώμη. Θα μπορεί να παίζει και τον ρόλο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας και ελεγκτή της δημόσιας διοίκησης.

Είναι μια πρόταση που κατατίθεται με στόχο να παρακινήσει τον αναγνώστη να σκεφτεί πως υπάρχουν τρόποι να συμμετάσχει ο ίδιος ο λαός στην άσκηση της εξουσίας ακόμα και σήμερα όπου όλα έχουν διαβρωθεί. Αρκεί να το πιστέψει και να το διακδικήσει. Γιατί το πιο μεγάλο εμπόδιο στην οποιαδήποτε αλλαγή βρίσκεται πάντοτε μέσα στο μυαλό μας. Εκεί είναι που οι πρωτότυπες επεξεργασίες και οι καλύτερες ιδέες απορρίπτονται σαν εξωπραγματικές καθώς η διαπλεκόμενη ολιγαρχία που μας κυβερνά κάνει τα πάντα για να μας πείσει για την αδυναμία μας.