Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Σαν σήμερα το 1930 η Κωνσταντινούπολη έγινε επισήμως Istanbul


Το παρακάτω άρθρο το έγραψε ένας Τούρκος δημοσιογράφος ο Μπουράκ Μπεκντίλ που αρθρογραφούσε (δεν ξέρω αν το κάνει ακόμα) στην Χουριέτ.
Το μετέφρασε και το ανέβασε στο διαδίκτυο το 2009 ο μπλογκερ κ. Φούνταλης που γράφει στη διεύθυνση 
Το ανεβάζω σημερα γιατί η 28η Μαρτίου είναι η επέτειος της επίσημης ονοματοδότησης της Κωνσταντινούπολης με το όνομα Istanbul. Αυτό έγινε στις 28 Μαρτίου του 1930. Μέχρι τότε ονομαζόταν από τους επίσημους και τους "ευγενείς" Konstantiniye και ο λαός την αποκαλούσε άλλοτε Istambol, άλλοτε Istambul άλλοτε Islambol και φυσικά επίσημα ειχε το όνομα Konstaniniye. Το 1930, η νέα Τουρκική Δημοκρατία της έδωσε οριστικά και επίσημα το σημερινό της όνομα.
Με την ευκαιρία αυτή παραθέτω ένα άρθρο γραμμένο από έναν Τούρκο δημοσιογράφο που παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Να σημειώσω εδώ για τους εθνικιστές που μπορεί να παραφυλάνε για να αρπάξουν την ευκαιρία με το όνομα και τα ονόματα των πόλεων της Μικράς Ασίας για φαντασιώσεις απαγορευμένες ότι, αν ήθελαν οι Τούρκοι να μας υποτάξουν, θα μας ... χάριζαν την Κωνσταντινούπολη. Με 18 περίπου εκατομμύρια πληθυσμό μόνο στην Πόλη, θα τους ήταν εύκολο να μας καταβροχθίσουν με δημοψηφίσματα, εκλογές και αναπνοές. 

Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, 2009
ΜΠΟΥΡΑΚ ΜΠΕΚΝΤΙΛ

Ο παππούς-μου ήρθε από τη Γεωργία, κι εγκαταστάθηκε αρχικά στο Ριζό (Rhizios Rize). Οι γονείς-μου γεννήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη (Constantinople İstanbul). Η μητέρα-μου ήταν περήφανη που ήταν Χαλκηδόνια (Chalcedonian Kadıköylü). Δυστυχώς, οι γονείς-μου απεβίωσαν δυόμισι χρόνια πριν, και αναπαύθηκαν εν ειρήνη στο Αϊβαλί (Aivali Ayvalık), όπου ζει ο αδελφός-μου με την οικογένειά του.
Εγώ γεννήθηκα στην Άγκυρα (Ancyra Ankara), αλλά πέρασα μέρος της παιδικής-μου ηλικίας στη Σμύρνη (Smyrna /İzmir). Έκανα τη στρατιωτική θητεία-μου σαν νεοσύλλεκτος στην Αμάσεια (Amaseia Amasya), αλλά στη συνέχεια πήρα μετάθεση στο Cevlik μέσω του El-Azez.
Ο πρωθυπουργός-μας είναι από την Ποταμιά (Potamia Güneysu), και ο πρόεδρός μας από την Καισάρεια (Caesarea /Kayseri). Οι τρεις προκάτοχοι του προέδρου, κατά χρονολογική σειρά, ήσαν από τον Ακροϊνό (Akroenos /Afyonkarahisar), τη Σπάρτη (Sparta Isparta), και τη Μαλάτεια (Maldiye Malatya) Ο αρχηγός του τελευταίου (1980) στρατιωτικού πραξικοπήματος ήταν από τη Μούγλα (Mogola Muğla).
Ο αρχηγός της αξιωματικής-μας αντιπολίτευσης είναι από την Αττάλεια (Attalia Antalya), και ο «Τούρκος ως το μεδούλι» αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος είναι από το Otman, από την περιοχή της Ταρσού (Tarsos Tarsus).
Η υπερήφανη χώρα-μας χρωστά την ανεξαρτησία-της κυρίως χάρη σε μια νικηφόρα μάχη στην Καλλίπολη (Gallipoli /Gelibolu). Μια άλλη σπουδαία ημέρα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας (και αργία για τις τράπεζες), είναι εκείνη που γιορτάζουμε την έλευση του Ατατούρκ στην Σαμψούντα (Sampsus Samsun), απ’ όπου κήρυξε τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας-μας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών ήταν η Προύσα (Prousa /Bursa).
Το ψηλότερο βουνό-μας είναι το όρος Αραράτ (Ararat Ağrı Dağı). Μια από τις πιο έντονα εθνικιστικές πόλεις-μας είναι η Τραπεζούντα (Trapezounda Trabzon). Και μια από τις πιο θρησκευόμενες πόλεις-μας ονομάζεται Ικόνιο (Iconion Konya). Αλλά δεν είναι όλες οι πόλεις-μας γεμάτες από πιστούς Μουσουλμάνους, όπως το Ικόνιο. Αν θέλετε ν’ αποφύγετε την ιδιαίτερα θερμή και υγρή νότια ακτή, πηγαίνετε σε οποιοδήποτε μικρό νησί ή πόλη, από τη θάλασσα του Μαρμαρά (Marmara) μέχρι κάτω στην ακτή του Αιγαίου (Aegean Ege), για ν’ απολαύσετε τη θαλασσινή αύρα με ωραίο κρασί, όπως στην Ίμβρο (Imbros Gökçeada), τις Κλαζομενές (Clazomenae Kilizman), την Πριήνη (Priene /Güllübahçe), τη Σαμοθράκη (Samothraki Semadirek), την Τένεδο (Tenedos Bozcaada), την Τέω (Teos Sığacık), τη Φώκαια (Phocaea Foça), τα Βούρλα (Vourla Urla), και την Αλικαρνασσό (Halikarnassos Bodrum).
Όλα αυτά τα ακαταλαβίστικα ήρθαν στο νου-μου όταν διάβασα, με ικανοποίηση, οτι η κυβέρνησή μας έχει πλέον αρχίσει να επαναφέρει τα ονόματα των κουρδικών χωριών, και, για αρχή, το Μπιτλίς (Bitlis) ξαφνικά έγινε αυτό που ήταν: Νορσίν (Norsin). Και το Κιρκπινάρ (Kirkpinar), ένα μικρό χωριουδάκι, έγινε Τζελκανίγια (Celkaniya), σαν μέρος των μέτρων που πάρθηκαν ως υποστήριξη της προσέγγισης με τους Κούρδους-μας. Οι πληροφορίες μέσω του τύπου λένε οτι περισσότερα από 12.000 ονόματα χωριών, περίπου το 35% του συνόλου, αλλάχτηκαν μεταξύ των ετών 1940-2000 ως αποτέλεσμα τουρκοποίησης. Μισό λεπτό: το Amet είναι ακόμα εκεί, και λέγεται ακόμα Ντιγιάρμπακιρ (Diyarbakır)! Μια μικρή υπενθύμιση κάνω...
Σίγουρα αυτή είναι μια μικρή κίνηση καλής θέλησης προς τους χολωμένους Κούρδους-μας. Αλλά αναρωτιέμαι πότε κάποιος θα μας θυμίσει οτι τα περισσότερα τοπωνύμιά μας δεν είναι κουρδικά, αλλά προέρχονται από άλλες γλώσσες, κατά κύριο λόγο την ελληνική. Για παράδειγμα, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, είναι σε μια φυλακή όχι στο Ιμραλί, αλλά στην Καλόλιμνο (Kalolimnos Imrali).
Ελπίζω οτι οι γενναιόδωρες τουρκικές καρδιές που τώρα μπορούν να επαναφέρουν κουρδικά ονόματα δεν θα χάνουν πια την ψυχραιμία-τους κάθε φορά που οι Έλληνες ονομάζουν την Πόλη (Constantinople İstanbul) με το αρχικό-της όνομα: Κωνσταντινούπολη (Constantinopolis). Και, επί τη ευκαιρία, οι Τούρκοι που επιμένουν περήφανα οτι η Istanbulείναι Istanbul θα πρέπει να θυμούνται οτι ακόμα κι αυτή η υποτιθέμενα τουρκική ονομασία είναι παράγωγο του ελληνικού «Εις την Πόλιν» (“Eis tin Polin To the City).
Και η εμβληματική εθνική-μας υπόθεση – η Κύπρος (Cyprus), ή Kibris όπως τη λέμε στα τουρκικά, λέγεται στην πραγματικότητα Κύπρος (Kipros), και το όμορφο λιμάνι του νησιού λέγεται Κερύνεια (Kyrenia), όχι Girne. Και θυμηθείτε την επόμενη φορά να γνωρίζετε καλύτερα: Όλα εκείνα τα τουρκικά ονόματα τοπωνυμίων που τελειώνουν σε “-bolu(ακόμα και το ίδιο το Bolu, η επαρχία) προέρχονται από την ελληνική λέξη «πόλη» και προσαρμόστηκαν ώστε να ταιριάζουν στην καθομιλουμένη τουρκική.
Ευτυχώς, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα Δαρδανέλλια (Dardanelles), το Βόσπορο (Bosporus), την Έφεσο (Ephesus), το Ζεύγμα (Zeugma), την Καππαδοκία (Cappadocia), τις Σάρδεις (Sardis), την Τροία (Troy), και άλλα μέρη διεθνούς φήμης.
Όμως όλα αυτά είναι πολύ φυσικά για οποιοδήποτε έθνος το οποίο κατέφθασε τελευταίο σ’ έναν τόπο, έτσι δεν είναι; Τί κάνουμε την 29η Μαΐου κάθε χρόνο; Γιορτάζουμε. Αλλά τί; Την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Πόσα άλλα ευρωπαϊκά κράτη γιορτάζουν την άλωση της μεγαλύτερης πόλης-τους με έντονα προβεβλημένες ετήσιες φανφάρες; Φανταστείτε τους Ιταλούς να γιορτάζουν την 946η επέτειο της άλωσης της Ρώμης, ή τους Άγγλους την 864ηεπέτειο της άλωσης του Λονδίνου. Αλήθεια, πότε κατέλαβαν οι Γάλλοι το Παρίσι;
Η αντιδικία επί των ονομάτων μπορεί να να είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι Κούρδοι μπορεί δικαιολογημένα να αισθάνονται ευτυχείς που παίρνουν πίσω τα ονόματα των χωριών-τους, αλλά μπορούν να αισθάνονται εξίσου ντροπιασμένοι σε κάποιες άλλες περιπτώσεις. Λόγου χάρη, ποια είναι η προέλευση του ονόματος της κατ’ εξοχήν κουρδικής γης, της Μεσοποταμίας (Mesopotamia Mezopotamya); Μήπως τα κουρδικά; Λάθος, είναι τα ελληνικά, όπου η ονομασία αυτή σημαίνει «μεταξύ των ποταμών» – Τίγρης (Tigris / Dicleκαι Ευφράτης(Euphrates / Fırat).


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Από τη Μακεδονία και ως τη Δημοκρατία


Με έναν υπουργό της κυβέρνησης Σύριζα να ονομάζει την ΠΓΔ Μακεδονίας σκέτη Μακεδονία χωρίς το "ΠΓΔ", έστω κι αν κατόπιν είπε πως ήταν λάθος, ολοκληρώθηκε ο παγκόσμιος κύκλος. Έτσι, κανένας πια, ούτε η Ελλάδα, δεν αρνείται στην Μακεδονία (ξέρετε ... εκείνην την ΠΓΔ ...) να λέγεται Μακεδονία σκέτη, χωρίς την βούλα και την υπογραφή του ΟΗΕ αλλά με όλη τη χάρη που της δίνει η πραγματικότητα.

Βέβαια στη διπλωματία μετράει η βούλα και η υπογραφή, έτσι τα Σκόπια δεν μπορούν να μπουν ούτε στην ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ χωρίς την ελληνική συναίνεση κι αυτό είναι ένα σπουδαίο χαρτί για να τους αναγκάσουμε να βάλουν μια λεξούλα ή μια απόστροφο στο όνομά τους. Θα μοιάζει βέβαια αυτή η απόστροφος με τον "φερετζέ της χαλιμάς" και θα δοθεί για να φάνε αμάσητο το όνομα Μακεδονία οι δαιμόνιοι εθνικιστές που για μια ακόμη φορά θα μας έχουν οδηγήσει σαν χώρα σε μια γελοία μάχη και μια γελοιωδέστερη ήττα διεθνώς. Από τον Σαμαρά και τον Χριστόδουλο, μέχρι τον Φαήλο και τον Μιχαλολιάκο, όλοι τους συνετέλεσαν ώστε να μείνει η Ελλάδα με μια θέση ανελαστική που οδήγησε το σύνολο σχεδόν του κόσμου να αναγνωρίσει και να αποκαλεί την ΠΓΔ Μακεδονία ως Μακεδονία αφήνοντας την Ελλαδίτσα στην μοναξιά και την κακομοιριά της.

Ψάχνει ο καημένος ο Καμένος να συμμαζέψει τους οπαδούς του (και τον εαυτό του που κάποτε ήταν κι αυτός οπαδός του εαυτού του αλλά τώρα χάθηκε στους διαδρόμους των υπουργείων) και αναζητά προσχήματα για να δεχτεί τον Μουζάλα και να μην υποχωρήσει ταυτόχρονα από το αίτημα της παραίτησης. Ο ίδιος είχε καρατομήσει τον άλλο τον Καμένο την πρώτη μέρα που υπουργοποιήθηκε για πράγματα που είχε πει. Εκείνα βέβαια ήταν εξωγήινα ενώ του Μουζάλα απλή παραδοχή μιας πραγματικότητας, ωστόσο το ατόπημα ενός υπουργού να μην στηρίζει την κυβερνητική γραμμή (σωστή ή λάθος) φαντάζει πιο σπουδαίο από πράγματα που είχαν ειπωθεί όταν ο προς υπουργοποίηση βουλευτής ήταν απλά ένας διαμαρτυρόμενος μπλογκογράφος. Το πρόβλημα είναι του Τσίπρα και θα το λύσει με την γνωστή συριζαίικη μέθοδο της "Ωραιοποίησης και Καθυστέρησης". Θα πει καλά λόγια για τον Καμένο και για τον Μουζάλα και θα υποσχεθεί στον Καμένο ότι ο Μουζάλας θα φύγει στον ανασχηματισμό που είναι βέβαια άγνωστο αν θα γίνει και πότε θα γίνει. Πάντως, όποτε κι αν φύγει ο Μουζάλας θα είναι πλήγμα για την Ελλάδα που έχει έναν υπουργό που δουλεύει, γνωρίζει το θέμα του και προσφέρει έργο αναγνωρισμένο από εχθρούς και φίλους.

Το χτύπημα στις Βρυξέλλες, όσο κι αν χαροποίησε πολλούς, θα το πληρώσουμε με ακόμη πιο σκληρά μέτρα και ελέγχους της καθημερινότητάς μας που μετατρέπεται σιγά-σιγά σε περιοχή υπό επιτήρηση. Οι δεκαετίες του '60 και του '70 και του '80 θα μοιάζουν κάποτε με εποχές πλήρους ασυδοσίας και απίστευτης ελευθερίας. Όταν θα μπουν έλεγχοι και στο ίντερνετ, που τώρα είναι σχετικά ελεύθερο ακόμα, τότε θα φανεί ο στενός κορσές που θα φορεθεί στους ανθρώπους της δύσης, εκεί όπου η απαίτηση για ελευθερία πίστης, κίνησης και λόγου έγινε πια ψευδαίσθηση.

Το ξύπνημα του τρίτου κόσμου στην οικονομία, με το γιγάντωμα της Κίνας, έφερε την οικονομική κατάρρευση της δύσης, το ξύπνημα στην πολιτική, με το γιγάντωμα της μουσουλμανικής αντίθεσης, κινδυνεύει να φέρει και την πολιτική της κατάρρευση. Ίδωμεν. Εμείς πάντως είμαστε με τη δύση, έστω κι αν την ακολουθούμε σαν παρίες και ψευτοσυγγενείς. Μονοφυσιτισμοί, εικονολατρείες, σχίσματα, οθωμανισμοί, δεν κατάφεραν να βάλουν αυτό το κομμάτι της νότιας βαλκανικής εκεί όπου η ψυχή του θέλει, στην ανατολή. Κι αφού κρατήθηκε ως σήμερα στη δύση, θα πεθάνει μαζί της.

Ότι η μόνη διέξοδος είναι να ξυπνήσουν οι λαοί, είναι κάτι κοινότυπο να το πω κι εγώ. Το λένε όλοι, κι όχι μόνο το ΚΚΕ. Το λέει κι ο Τσίπρας κι ο Λαφαζάνης κι ο Σταύρος κι ο Γλέζος κι ο ΓΑΠ και η Κωνσταντοπούλου. Το λέει κι η Ραχήλ Μακρή το λένε και στο ΠαΣοΚ. Πλην της δεξιάς, που ούτε να το πει δεν τολμάει, το λένε όλοι πως αν ξυπνήσει ο λαός υπάρχει ελπίδα. Τι θα πει να ξυπνήσει ο λαός, όμως; Όλοι εννοούν ως ξύπνημα του λαού την ψήφο του σε εκείνους. Πείτε μου έναν που δεν το εννοεί να τον παραδεχτώ.

Ο μόνος τρόπος για να ξυπνήσει ο λαός είναι να μάθει. Να μάθει πως μπορεί και πρέπει να πάρει ο ίδιος την εξουσία, να ψηφίσει όχι αντιπροσώπους του, ή ακόμα χειρότερα: εκπροσώπους του, κι ακόμα χειρότερα: βουλευτές του, αλλά να ψηφίσει τον εαυτό του. να ψηφίσει τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που είναι το πολίτευμα όπου ο πολίτης όχι μόνο αποφασίζει αλλά και κυβερνά. Εκ περιτροπής ΟΛΟΙ κυβερνούν, με κλήρωση που αποφασίζει εκείνη για τη σειρά και το αξίωμα. Μόνο τότε οι πολίτες είναι ΠΟΛΙΤΕΣ πραγματικοί και όχι υπήκοοι, μόνο τότε παίρνονται αποφάσεις για το καλό όλων και όχι μιας μικρής κάστας ισχυρών, μόνο τότε η ζωή αποκτά άλλο νόημα και πραγματική ουσία. 
Τα θεωρείτε όλα αυτά μακρινά; Όσο τα θεωρούμε ονειρικά και μακρινά θα μένουν όνειρα και θα είναι πάντα μακρυά μας. Όχι, είναι στο χέρι μας να τα αποφασίσουμε, μόνο που για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μάθουμε τι είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Όχι η κοινοβουλευτική, ούτε η άμεση, ούτε η λαϊκή ούτε η προεδρευομένη. Η σκέτη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αυτή που ήταν το πολίτευμα των Ελλήνων, που χάρη σε αυτήν έκαναν ΠΟΛΙΤΕΣ και έφτιαξαν ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Επετειακό


Για την 25η Μαρτίου είχα φτιάξει ένα βιντεάκι που τόνιζε κυρίως το γεγονός ότι η επανάσταση του '21 είχε ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα (στις 21 Φεβρουαρίου του 1821) από το Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. 
Το είχα φτιάξει για τη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου 2012 και το δημοσίευσα στο youtube το 2013. Από κεί θα το μεταφορτώσω μια και στο τέλος της εβδομάδας είναι η γιορτή του 2016.
Η 25η Μαρτίου μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί με αυτήν έρχεται η άνοιξη κι αλλάζει και η ώρα οπότε η μέρα "κρατάει" πιο πολύ (νυχτώνει αργότερα). 
Η εξαίσια μουσική είναι του Rodrigo Leao

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Περί Μακεδονίας (ΠΓΔ ή σκέτης)

Πολύ, πάρα πολύ σπάνια, επαναφέρω παλιότερα άρθρα μου στο οποιοδήποτε παρόν. Τώρα όμως που με αφορμή τον Μουζάλα ήθελα να γράψω κάτι για την Φυρο-Μακεδονία. Είναι εντελώς γελοίο αυτό το FYRO που προσθέτουμε μπροστά από το Macedonia εμείς μόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς την αποκαλούμε ΠΓΔ Μακεδονία και όλοι οι άλλοι σκέτα Μακεδονία καθώς αυτό το ΠΓΔ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία) είναι μια περιγραφή που δεν αλλάζει την ουσία. Και η Σερβία είναι ΠΓΔ Σερβία και η Κροατία είναι ΠΓΔ Κροατία. Φανταστείτε να μας φώναζαν κάποιοι ξένοι ΕΔ (Ελληνική Δημοκρατία) αντί για Ελλάδα. Θα τους λέγαμε γελοίους και, πραγματικά, θα ήταν κι αυτοί τόσο γελοίοι όσο είμαστε εμείς τώρα σαν χώρα.

Τέλος πάντων, δέχομαι ότι βρισκόμαστε με τους βόρειους γείτονες σε διαπραγμάτευση καθώς υπάρχει ανοιχτό ζήτημα στον ΟΗΕ και διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών που "ψάχνει" για λύση. Όσο το θέμα είναι ανοιχτό οι υπουργοί και όλοι οι επίσημοι κυβερνητικοί παράγοντες πρέπει να προσφωνούν την γειτονική χώρα όχι Μακεδονία αλλά ΠΓΔ Μακεδονία. Για να μην υποσκάπτουν την δική μας διαπραγματευτική θέση. Από την άποψη αυτή ο Μουζάλας έκανε γκάφα. Αφού είναι υπουργός πρέπει να προσέχει. Ας πρόσεχε! Μαζί του είμαι αλλά η απροσεξία του έβαλε την κυβέρνηση σε μπελάδες αχρείαστους.

Όσον αφορά στο Μακεδονικό ζήτημα, θα αναδημοσιεύσω ένα (προ δεκαετίας περίπου) άρθρο μου του 2007 που βρίσκεται ακόμα αναρτημένο στο παλιό μου μπλογκ, που λεγόταν και τότε "Γ.Τσιρίδης", στη διεύθυνση  ΑΥΤΗ. 
Και τότε (14 Απριλίου 2008) ήταν αναδημοσίευση πάλι από προηγούμενη ανάρτηση (το προηγούμενο μπλογκ μου λεγόταν "Πάμε γι άλλες πολιτείες"). Τότε όλοι έλεγαν πως η Μακεδονία ήταν ένα κατασκεύασμα του Τίτο, δηλαδή μεταπολεμικό και κομμουνιστικό, και θεωρούσαν πως "το όνομά μας είναι η ψυχή μας", το είχε πει αυτό ο (υπερτιμημένος) Ελύτης και ομοίως φώναζε κι ο Χριστόδουλος. Έδινα μερικά ιστορικά στοιχεία που ήταν χρήσιμα τότε αλλά είναι μάλλον και τώρα χρήσιμα και επίκαιρα.

 Α.- ΓΕΝΙΚΑ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ

Λυπάμαι που όλοι οι Έλληνες έχουν γνώμη για το σκοπιανό αλλά δεν έχουν γνώση. 
Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τους από εκεί "μακεδόνες" των Σκοπίων που έχουν κι αυτοί την τύφλα τους ακόμα και για την δική τους ιστορία. 
Λυπάμαι που υπάρχει τέτοια άγνοια και που εξ αιτίας αυτής της έλλειψης πληροφόρησης δυο λαοί φτάνουν να βρίζουν ή να περιφρονούν ο ένας τον άλλον παρ' όλο που είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ να είναι γείτονες ες αεί.
Δεν κάνω τον έξυπνο, οι πληροφορίες μου για την Ιστορία δεν είναι αποκαλύψεις του στυλ Λιακόπουλου, ούτε ξέρω πράγματα που τα κρύβουν τα επίσημα κράτη, άρα εγώ κατέχω την αλήθεια. Αυτά που ξέρω είναι όσα είναι ΚΟΙΝΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΑ από όλους και από Έλληνες και από Βούλγαρους και από Σκοπιανούς και από ΟΛΟΥΣ. Όλοι ξέρουν την ίδια Ιστορία ακόμα κι αν έχουν ελάχιστες αποχρώσεις οι ερμηνείες αυτών των γεγονότων από ιστορικό σε ιστορικό. Και αν αυτή η ΚΟΙΝΗ γνώση, η καταγεγραμμένη σε όλα τα βιβλία [π.χ. για εμάς στην "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών υπό την επίβλεψη της Ακαδημίας Αθηνών] γινόταν ΕΠΙΚΑΙΡΗ και ΚΤΗΜΑ όλων των ενδιαφερομένων και από τη μια και από την άλλη πλευρά των συνόρων τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
Πολύ επιγραμματικά καταδεικνύω τη μόνη λύση που θα μπορούσε να υπάρξει και που είναι αυτή που τελικά θα επικρατήσει:

... Β.- ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΕΝΟΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ"

Κατ' αρχήν, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Αυτοί οι βόρειοι γείτονές μας είναι "Μακεδόνες" όχι βέβαια οι Αρχαίοι, όμως είναι "Μακεδόνες" από τον 19ο αιώνα όταν δημιούργησαν τέτοια συνείδηση και όταν από το 1893 [δεν είναι λάθος, δεν είναι 1983 ούτε 1948, μιλάμε για το 1893 προς το τέλος του 19ου αιώνα] διακήρυξαν την νέα [τότε] εθνική τους ταυτότητα με μια διακήρυξη που είχε την προμετωπίδα "Η Μακεδονία στους Μακεδόνες". Δηλαδή η γιαγιά της γιαγιάς του σημερινού νεαρού σκοπιανού, όταν γεννήθηκε και μεγάλωσε στα τέλη του 19ου αιώνα έμαθε ότι είναι Μακεδόνισσα σε αντίθεση με τους αλλόγλωσσους και αλλόφυλους γείτονές της των διπλανών χωριών ή της διπλανής γειτονιάς που ήταν Έλληνες-Γραικομάνοι ή Βούλγαροι ή Σέρβοι ή Αλβανοί. Η διακήρυξη του 1893 ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε γύρω στο 1877 με τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο και την ουσιαστική διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είχαν μεσολαβήσει προσπάθεια της Βουλγαρίας να εγκατασταθεί στα εδάφη αυτά [με τη βοήθεια της Ρωσίας και με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου], της Ελλάδας που έκανε πόλεμο στην Τουρκία το 1897 αλλά απέτυχε, και της Σερβίας που είδε ότι χάνει την περιοχή και άρχισε να διεισδύει και εκείνη. Αλβανία δεν υπήρχε αλλά οι Αλβανοί της περιοχής είχαν κι εκείνοι τις βλέψεις τους καθώς ήταν κλεφταρματωλοί ή πασάδες και μπέηδες με την κάλυψη των Οθωμανών. 
Ο τρόπος που διάλεξαν οι συγγραφείς της διακήρυξης [που ήταν κατά βάση Βούλγαροι αλλά μετείχαν και ελάχιστοι Έλληνες και Σέρβοι ή και Βλάχοι και Αλβανοί] δημιουργούσε μεν εθνότητα όμως την έβαζε να στέκεται σε ξύλινα πόδια καθώς χρησιμοποιούσε "κλεμμένο" όνομα. Ήταν Σλάβοι που για να ξεχωρίσουν από τους Βούλγαρους θέλησαν να προσδιοριστούν με διαφορετικό όνομα και βρήκαν εύκολο το "Μακεδονία" και "Μακεδόνες" που τους κάλυπτε γεωγραφικά και που μπορούσε να ενοποιήσει και Έλληνες και Βούλγαρους και Σέρβους ακόμα και Αλβανούς έτσι ώστε η περιοχή να αναπτυχθεί εθνικά όχι διαμελιζόμενη στις γύρω κρατικές ή εθνικές οντότητες αλλά σαν ανεξάρτητο νέο κράτος-έθνος. Η διακήρυξη που έλεγε "Η Μακεδονία στους Μακεδόνες" έριχνε την ιδέα ότι αντί να διαμελιστεί η περιοχή καλύτερα θα ήταν να ανεξαρτητοποιηθεί σαν μια ενότητα με το όνομα Μακεδονία και χωρίς φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις. Μακεδόνες θα ήταν όλοι οι κάτοικοι είτε ήταν Σλάβοι, είτε Βούλγαροι ή Σέρβοι, είτε Βλάχοι, είτε Έλληνες, είτε Αλβανοί, είτε και Τούρκοι ακόμα. Στόχος ήταν η αυτόνομη παρουσία που είχε ανάγκη και από ένα έθνος να την στηρίζει. Έτσι λοιπόν όποιος προσχωρούσε στην "ΙΔΕΑ" γινόταν Μακεδόνας, ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ.
Να μην φανεί σε κανέναν παράξενο όλο αυτό. Έτσι σχηματίζονταν τα "έθνη" τον 18ο και 19ο αιώνα. Και το ελληνικό έθνος δεν υπήρχε τον 17ο αιώνα, και το όνομα Ελλάδα ή Γραικία ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σους ρωμιούς ή ελληνόφωνους διαφωτιστές του τέλους του 18ου αιώνα. Το δικό μας έθνος συγκροτήθηκε στα απελευθερωμένα εδάφη από ρωμιούς και Φαναριώτες και αλβανούς [ή αρβανίτες] και βλάχους και ολίγους σλάβους. Δεν ήταν τα έθνη ζήτημα DNA αλλά πολιτικής απόφασης των λαών που ζητούσαν ελευθερία και δικαιοσύνη. Τα έθνη ήταν ιδέα που άνθισε με την Γαλλική Επανάσταση και μέσα από την ίδέα του έθνους κινήθηκαν οι λαοί για να βρουν ελευθερίες. Αργότερα το "εθνικό" ιδεώδες έγινε απλό εργαλείο στα χέρια των κρατών και το τέλος του 19ου αιώνα αυτός ο εθνικισμός των "Μακεδόνων" γεννήθηκε ακριβώς μέσα στην κατάπτωση του εθνικού ιδεώδους, τότε δηλαδή που αντί για εργαλείο απελευθέρωσης των λαών είχε ήδη μετατραπεί σε εργαλείο κρατικών επεκτάσεων ή ακόμη και γενοκτονιών. 
Οι συντάκτες της διακήρυξης έβαλαν μέσα σε αυτήν πολλά ιδανικά, που τα πίστευαν οι άνθρωποι, δεν ήταν πράκτορες ούτε βαλτοί. Υπήρχαν και πράκτορες [της Βουλγαρίας] αλλά αυτοί είδαν ότι οι κινηματίες το πάνε αλλού κι όχι σε ένα προθάλαμο της Βουλγαρικής επέκτασης και έφυγαν φτιάχνοντας άλλη οργάνωση με έδρα τη Σόφια. Οι δημιουργοί της νέας εθνότητας των Μακεδόνων και κλέφτες ενός ιστορικού δικού μας ονόματος, κατάφεραν να ξεσηκώσουν τους Σλάβους της περιοχής της Μακεδονίας και να επαναστατήσουν το 1903. Η αιματηρή τους επανάσταση καταπνίγηκε από τους Τούρκους με τη βοήθεια ή ανοχή των Ελλήνων των Βουλγάρων και των Σέρβων που ήθελαν τη περιοχή δική τους και όχι ανεξάρτητη. Σαν κράτη είχαν δίκιο. Η ιδέα των "μακεδόνων" ήταν ρομαντική και ανεφάρμοστη την τότε εποχή. Ήθελαν επανάσταση που να την κάνουν μόνοι χωρίς τη βοήθεια ούτε των Μεγάλων Δυνάμεων του κόσμου ούτε των Μικρών Δυνάμεων της βαλκανικής. Από την άλλη η Ελλάδα δικαίως ζητούσε απελευθέρωση της ελληνικής Μακεδονίας [είχε βλέψεις και για την Κωνσταντινούπολη εκείνη την εποχή] κι οι Βούλγαροι δικαίως από την πλευρά τους διεκδικούσαν ως εθνικά τους εδάφη μέρη που τα κατοικούσαν Βούλγαροι που μιλούσαν Βουλγαρική γλώσσα [έστω και σαν ιδίωμα] αλλά και οι Σέρβοι, ως κατ' εξοχήν Σλάβοι, ήθελαν τα εδάφη των Σλάβων της Βαλκανικής. Η επανάσταση του Ίλιντεν του 1903 ξύπνησε τους εθνικισμούς των γειτόνων και το διάστημα 1904-1908 διεξήχθη ένας σκληρός αγώνας [κυρίως ανάμεσα σε Έλληνες και Βούλγαρους] μέσα στο Τουρκικό τότε έδαφος της Μακεδονίας, για την πολιτιστική κυριαρχία στον χώρο που θα πρόκρινε και την επερχόμενη πολιτική και εδαφική.
Οι επαναστάτες δημιουργοί της νέας εθνότητας είχαν οράματα σοσιαλιστικά, μιλούσαν για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία κλπ. και όλα αυτά τα περιέλουζαν με ένα κλεμμένο όνομα (Μακεδονία) που τους φαινόταν καλό όχημα αλυτρωτισμού [από την Τουρκία αρχικά]. Ήταν όμως καταδικασμένοι σε αποτυχία. Το όραμά τους δεν ευδοκίμησε, η κατάσταση όμως που δημιούργησαν [η νέα εθνότητα] έμεινε σαν θρύλος, σαν ιστορία, σαν μαρτυρία ότι αυτό το έθνος υπάρχει, έχει τους μάρτυρές του κι έχει και τους αγώνες του. Μπορεί να μην υπάρχει ούτε γραπτή μαρτυρία ούτε καν μια οποιαδήποτε αναφορά σε μακεδονικό έθνος πριν το 1870, όμως από το 1903 και μετά υπάρχουν πλέον φανατισμένοι κάτοικοι της περιοχής που νιώθουν αδικημένοι, απόγονοι ηρώων και δικαίων ανθρώπων και ζουν με το όνειρο μιας μελλοντικής ελευθερίας που τους ήρθε ξαφνικά και απροειδοποίητα το 1992 και δεν ξέρουν πως να την χειριστούν.

..... Γ.- Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Από τη στιγμή εκείνη και μετά το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και κάποτε θα το βρίσκαμε μπροστά μας κι εμείς και αυτοί. Αποφεύχθηκε το πρόβλημα το 1912-13 όταν με τους Βαλκανικούς πολέμους η περιοχή μοιράστηκε ανάμεσα σε Έλληνες, Βούλγαρους και Σέρβους. Οι Σέρβοι ονόμασαν την νότια επαρχία τους "Βαρδαρία - Βαρντάρσκα" και όχι βόρεια Μακεδονία και έτσι πρόβλημα δεν υπήρξε μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί οι ντόπιοι Σλαβομακεδόνες, που από τους παππούδες τους κι όλας ήξεραν ότι είναι "μακεδόνες" και ότι μιλούν "μακεδονικά" και όχι Βούλγαροι που μιλούν μια βουλγαρική διάλεκτο, βγήκαν στο βουνό σαν παρτιζάνοι, άλλοι στο πλευρό του Τίτο κι άλλοι στις τάξεις του ΕΑΜ και ΚΚΕ. Στόχος τους η ελευθερία αλλά και η εθνική αποκατάσταση. Η ελευθερία διακηρυγμένη, η εθνική αποκατάσταση σαν κρυφός πόθος. Και με την απελευθέρωση, το 1948, ο Τίτο τους αναγνώρισε σαν εθνότητα με το όνομα Μακεδονία. Τότε πλέον βγήκε το πρόβλημα στην επιφάνεια και επί 50 περίπου χρόνια η Ελλάδα το αντιμετώπιζε με διαβήματα κλπ. αλλά μη μπορώντας να κάνει τίποτα ουσιαστικό. Το 1992, με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το πρόβλημα έγινε εκρηκτικό.
Και οι ταρζανιές των εθνικιστών που επί 15 χρόνια αποκαλούν το κράτος των βορείων γειτόνων "κρατίδιο" [λες κι εμείς δεν είμαστε κρατίδιο για τους Τούρκους κατ' αναλογία] και κρατούν αδιάλλακτη και ανιστόρητη στάση, κατάφεραν να κάνουν όλο τον κόσμο να αποκαλούν τη Σλαβομακεδονία σκέτα Μακεδονία.

..... Δ.- ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ

Μόνη λύση ο συμβιβασμός. Αυτοί είναι Μακεδόνες γιατί έτσι ονομάζονται κι έτσι νιώθουν εδώ και 5-6 γενιές τουλάχιστον, δηλαδή σε μεγάλο βάθος χρόνου. Όμως είναι και Σλάβοι. Το "Σλαβομακεδονία" που ήταν και το καλύτερο και ακριβέστερο όνομα χάθηκε κάπου στις διαδικασίες και στις ανόητες αντιπαλότητες άσχετων εθνικοφρόνων. Το "Νέα Μακεδονία" ή το "Μακεδονία-Σκόπια" ή "Σκοπιανή Μακεδονία" είναι οι μέσες λύσεις. Και παράλληλα η αναγνώριση από την Ελλάδα της δικής τους νεομακεδονικής εθνότητας και γλώσσας. Γιατί αυτό που τους νοιάζει ιδιαίτερα είναι η εθνική τους ταυτότητα που ακόμα παίζεται και δεν έχει κατοχυρωθεί διεθνώς. Η δική μας αμφισβήτηση δεν είναι μόνο προσβλητική για τα αισθήματά τους αλλά -ακόμα περισσότερο- είναι βαθιά διαλυτική της συγκολλητικής ουσίας που τους συνέχει. Αμφισβητώντας το όνομά τους είναι σαν να λέμε πως δεν υπάρχουν, πως είναι Βούλγαροι ή Σέρβοι γιατί λαός που δεν έχει όνομα δεν είναι λαός. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε μαζί τους πως θα λέγονται μεν Μακεδόνες με επιθετικό προσδιορισμό που να τους ξεχωρίζει από τους Έλληνες Μακεδόνες, ταυτόχρονα όμως πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα αναγνωρίσουμε την "νεομακεδονική" τους ταυτότητα και τη "Νεομακεδονική" τους γλώσσα σαν εθνική ταυτότητα και γλώσσα διαφορετική από εκείνες των γειτόνων τους [των Βουλγάρων δηλαδή που αυτό τους νοιάζει]. Και η διαμάχη θα λήξει εκεί και θα λήξει εύκολα.
Αρκεί να καταλάβει ο κάθε λαός τι ακριβώς θέλει ο άλλος, κι όχι να τρέφεται με ψέμματα που οδηγούν σε ύβρεις και προσβολές. Δεν είναι γύφτοι, δεν είναι παρακατιανοί. Είναι περήφανοι Σλάβοι που ξεσηκώθηκαν το 1903 κατά των Τούρκων και πρώτοι πρόβαλαν στην Βαλκανική αξίες πανανθρώπινες περί ισότητας και ελευθερίας. Θέλησαν να είναι ανεξάρτητοι από Ελλάδα και Βουλγαρία και Σερβία γιατί δεν ήθελαν να υπαχθούν σε καθεστώτα μοναρχικά, αυταρχικά, άδικα, όπως ήταν τα καθεστώτα των βαλκανικών χωρών τότε. Να τους αναγνωρίσουμε αυτό που τους ανήκει.
Κι εμείς θέλουμε να μην μας τρελάνουν. Ναι μεν χρησιμοποίησαν το "Μακεδονία" σαν όχημα για να ξεχωρίσουν αλλά δεν θα αρχίσουμε τώρα να κάνουμε εξετάσεις DNA για να μάθουμε αν οι Μακεδόνες ήταν ή όχι ελληνικό φύλο, αν ο Αριστοτέλης ήταν δάσκαλος ξένων γλωσσών ή φιλόσοφος και αν στην Περσία εκστράτευσαν "οι έλληνες πλην Λακεδαιμονίων" ή όχι. Μα τέλος πάντων ξέρει κανείς ένα λαό που όταν κατακτούσε ξένες χώρες τους μετέδιδε μια ξένη γλώσσα και ένα ξένο πολιτισμό; Ας αφήσουμε τους αρχαίους Μακεδόνες στην ησυχία τους. Εξ άλλου οι Νότιοι Έλληνες έχουν πολλά για να κατηγορήσουν τους ομόφυλούς τους και πολιτικά καθυστερημένους βόρειους έλληνες. Ας μας αφήσουν να κατηγορήσουμε ελεύθερα τον Αλέξανδρο ή τον Φίλιππο όπως ο Δημοσθένης ή ο Φιλώτας ή όπως οι Νότιοι οπαδοί φωνάζουν Βούλγαρους τους Παοκτζήδες. Ακριβώς επειδή τους θεωρούν έλληνες γι αυτό το "βούλγαροι" για τους Παοκτσήδες και το "Τούρκοι" για τους Αεκτσήδες είναι βρισιά.
Ας ξαναγυρίσουμε λοιπόν στο θέμα μας. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι Μακεδόνες δεν είναι κατασκεύασμα του Τίτο αλλά γέννημα των κατοίκων της γεωγραφικής Μακεδονίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα στοιχεία είναι γνωστά, δεν προέρχονται από αποκαλύψεις είναι γραμμένα γλαφυρά στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Δικαίωμα λοιπόν στο όνομα έχουν. Και δικαίωμα να είναι εθνότητα έχουν επίσης καθώς αυτό το δικαίωμα το απέκτησαν μέσα από την ιστορική τους διαδρομή με αγώνες και θυσίες. Κι εμείς έχουμε δικαίωμα στο όνομά μας που είναι η ψυχή μας. Ας πάμε λοιπόν σε ένα συμβιβασμό που θα είναι όχι μόνο δίκαιος αλλά επί πλέον και πολύ χρήσιμος και γι αυτούς και για μας.




Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Λέξεις

Λεξικό Ισπανο-Ελληνικό:
.......................


Monologo = Μονόλογος
Entusiasmo = Ενθουσιασμός
Podemos = Ποδέμος
Teléfono = Τηλέφωνο
Meteoro = Μετέωρο
Exótico = Εξωτικό
Macedonia = Φύρομ
.................

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Εμείς και το Σύμπαν!


Τι είναι ζωή; Τι είναι το σύμπαν; Όταν σκεφτόμαστε ένα βιβλίο, όταν ονειρευόμαστε μια εξοχική κατοικία, πόσο λιγότερο υπαρκτά είναι αυτό το βιβλίο και η εξοχική κατοικία από κάτι που μας λένε πως υπάρχει κάπου στην Αλάσκα και που δεν πρόκειται ποτέ μας να δούμε ή να αγγίξουμε; 
Για έναν σκύλο τι είναι το σύμπαν; ... πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο ένα δέντρο; ... ή μια πέτρα; Αν η αντίληψη του κόσμου από έναν θνητό είναι μια τάδε περιγραφή (ας πούμε για παράδειγμα του Αϊνστάϊν ή του Θαλή ή του Σιντάρτα), και η αντίληψη ενός αιωνόβιου πλάτανου μια άλλη, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι η δική μας, βραχύβια ματιά είναι αξιολογότερη, πιο κοντά στην αλήθεια από την αιωνόβια ματιά του αειθαλούς δέντρου. Και πόσο λιγότερο ανθεκτική θα είναι στον χρόνο από την αντίληψη ενός συμπαγούς κομματιού γρανίτη ηλικίας εκατομμυρίων ετών; 
Όταν πεθάνουμε, τι θα υπάρχει μετά από εμάς αφού εμείς δεν θα υπάρχουμε για να το δούμε; 
Ποιοι είμαστε εμείς που κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις; 

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι τα ερωτήματα που δεν απαντάμε ποτέ ή -ακόμα χειρότερα- όταν δοκιμάζουμε (σαν είδος αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά) να απαντήσουμε βρίσκουμε μεταφυσικές απαντήσεις για να δικαιολογήσουμε την άγνοιά μας. Μερικές φορές τα μεταχειριζόμαστε για να εγκαθιδρύσουμε εξουσιαστικά συστήματα (θρησκείες) με ιερά βιβλία που δίνουν παρηγορητικές απαντήσεις και με ιεραρχίες που βάζουν τον κόσμο στην τάξη που επιθυμούν οι εκάστοτε ισχυροί.

Παρά την διάθεσή μου για πολυλογία (κι όλα τα παραπάνω βέβαια αντέχουν αλλά και σπρώχνουν σε ατελείωτους συλλογισμούς) θα αυτοσυγκρατηθώ και θα αναφέρω μόνο δυο-τρία αποσπάσματα από γραπτά άλλων που υπέπεσαν τελευταία στην αντίληψή μου.

Το πρώτο είναι ένα κομμάτι του Ντάνιελ Ντε Μπρόϋκερ από ένα βιβλίο του ("Ο Πυριτόλιθος" εκδ. Λαγουδέρα 2000). Καταγράφει τις σκέψεις του ένας αρχαιολόγος που κάνει ανασκαφή κάπου στις στέπες της ασιατικής πρώην Σοβιετίας σε ένα τάφο ανθρώπου του Νεάντερνταλ.

Καθισμένος μπροστά στη φωτιά μας που ξαναζωντάνεψε, δεν ξέρω γιατί σκέφτομαι εκείνο τον φίλο μου τον γιατρό, που κάποια άλλη μαγιάτικη νύχτα στο Λένινγκραντ μου είχε δηλώσει ότι η σκέψη τελικά δεν είναι τίποτε άλλο από μια αργή οξείδωση του εγκεφάλου και η συνείδησή μας ο καπνός αυτής της αόρατης φωτιάς που κυοφορείται μέσα μας. Πέρασαν δέκα χρόνια κι αυτή η δήλωση με κατατρέχει ακόμα! Δεν σταματά να με αναστατώνει η ιδέα που μου είχε εκθέσει στη συνέχεια, δηλαδή ότι αυτή η αργή καύση των νευρικών κυττάρων μας δεν ήταν με τη σειρά της παρά η αναπαραγωγή σε μικρογραφία της μάχης της οπισθοφυλακής ολόκληρου του σύμπαντος εναντίον του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής, ή μήπως του τρίτου; Θυμάμαι όμως το δεύτερο φοβερό όνομα που της είχε δώσει: "αρχή του θερμικού θανάτου" . Αυτή η διαδικασία, η οποία απλώνεται στην κλίμακα της ίδιας της ιστορίας του κόσμου, θα καταλήξει μια μέρα να μεταβάλει την πνοή της καθαρής ενέργειας, απέραντα θερμής, άγριας και κοχλάζουσας, σε μια δομή απείρως περίπλοκη, πνιγμένη από πληροφόρηση αλλά τελείως αδρανή και παγωμένη.

Το δεύτερο είναι ένα κομμάτι από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας (εσχατολογικής ουτοπίας το ονομάζει ο συγγραφέας) "Τα πονοτρόνια και οι αναρχικοί του Απόλυτου" του Διαμαντή Φλωράκη (α' έκδοση 1975, Αθήνα). Ο αφηγητής, κάπου στο 420.000 μΧ, μιλά με την Νόρα που είναι το "ανθρώπινο αντίκρυσμα" του συνόλου των ανθρώπινων όντων που υπήρξαν ποτέ στον πλανήτη (πάνω από 170 δισεκατομμύρια). Η Νόρα για να μπορεί να συνεννοείται μαζί του αναγκάζεται να φορά "μειωτήρες ευφυίας". Χωρίς αυτούς η "συζήτησή τους" θα ήταν σαν να προσπαθεί ένας άνθρωπος να συνεννοηθεί με ένα ποντίκι. Αμέσως πριν το παρακάτω απόσπασμα η Νόρα του έχει απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει θεός ότι ναι, υπάρχει.

Συζητάω με τη Νόρα:
"Το γεγονός πως υπάρχει θεός, για τη δική μου λογική, σημαίνει αναγκαστικά, ότι τα όντα έχουν ελεύθερη βούληση"
"Όχι όλα. Εσύ, για παράδειγμα, δεν έχεις. Ενώ εγώ έχω" μου λέει.
Δεν βρίσκω λογική την απάντησή της. Βέβαια ξέρω καλά πως τα πράγματα πρέπει να είναι όπως τα λέει. Γι αυτό συνεχίζω:
"Δηλαδή η ελευθερία της βούλησης εξαρτάται από την ευφυΐα του κάθε όντος;"
"Όχι απόλυτα. Εξαρτάται από μια δυνατότητα που, κατά κάποιο τρόπο, είναι συνάρτηση ενός ύψους ευφυΐας".
Φυσικά, συνεχίζω να μην καταλαβαίνω.
"Αφού έτσι έχουν τα πράγματα, τότε είμαι ανεύθυνος για όποια πράξη ή σκέψη μου. Και σε κάθε περίπτωση, αν κι όχι ελεύθερος, μπορώ να σκεφτώ πως το νά' χεις εσύ κάτι, το βασικότερο, που δεν τό 'χω κι εγώ, αυτό είναι μια αδικία. Η μέγιστη αδικία. Ιδιαίτερα όταν θυμάμαι πως όλος ο ανθρώπινος αιματηρός αγώνας βασίστηκε σε αυτή τη φριχτή πλάνη. Για ποιο σκοπό τόσος πόνος, Νόρα;"
Η ενοποιημένη οντότητα κάποιων δισεκατομμυρίων ανθρώπινων προεκτάσεων δείχνει σκεφτική, διστακτική. Βηματίζει για λίγο και μετά, έτσι στα ξαφνικά, μου λέει:
"Πρόσεξε. Το τραγικότερο απ' ό,τι είπες είναι κάτι άλλο, είναι αυτό: Ο αιματηρός αγώνας που ανέφερες δεν έγινε ποτέ. Ή μάλλον, δεν έγινε με τον τρόπο που γνωρίζεις, που φαντάζεσαι"
Της ζήτησα να μου εξηγήσει.
"Πρόσεξε", μου λέει. Σταματάει. Δίνει την εντύπωση πως ψάχνει να βρει ένα παράδειγμα. Η αδυναμία της είναι η δικιά μου αδυναμία να φτάσω στο επίπεδό της, να καταλαβαίνω τα λόγια της. Οι μειωτήρες ευφυίας της πρέπει να δουλεύουν στο φουλ.
"Μπορείς να φανταστείς τα πρόσωπα, τα αντικείμενα των ονείρων σου, με υλική υπόσταση; Ας πούμε, να φαντάζεσαι έναν αετό κι αυτός να μην είναι μια εικόνα μόνο, αλλά, ένας αετός όπως όσοι είδες;"
"Μπορώ" της λέω.
"Μπορείς τώρα να προεκτείνεις αυτό, για όλο το περιεχόμενο του Σύμπαντος;"
"Ναι" απαντώ.
Έρχεται σιωπή. Ξαφνικά ρωτάω:
"Δηλαδή εμένα κάτι με φαντάζεται, όπως και τις σκέψεις μου, τα αισθήματά μου. Όπως φαντάζεται τον χρόνο, τους πολέμους, τα εγκλήματα, τις θυσίες, την αγάπη, το μίσος;" 
Μου γνέφει το κεφάλι της: Ναι.
"Και ποιος φαντάζεται το Όλο κι εμένα, που να πάρει η οργή κι όλοι οι σατανάδες;" της φωνάζω.
"Το Σύμπαν. Το Συμπαντικό Κύτταρο".

Κι ένα μέρος από βιβλίο που δεν το έχω τώρα μαζί μου αλλά έχω κρατήσει το παρακάτω απόσπασμα. Είναι της ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ ΤΣΕΡΤΣΛΑΝΤ, Καθηγήτριας της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Λέει κάποια στιγμή η παραπάνω κυρία περιγράφοντας τον "εαυτό" ενός ανθρώπου: 

………..
Τι είναι όμως το «αυτό» στον αυτοέλεγχο;
Τι είμαι εγώ;
Στην ουσία ο εαυτός είναι μια κατασκευή του εγκεφάλου, ένα πραγματικό αλλά εξαρτώμενο από τον εγκέφαλο οργανωτικό δίκτυο για την παρακολούθηση των καταστάσεων του οργανισμού, τη θέση προτεραιοτήτων και, μέσα στον ίδιο τον εγκέφαλο, τον διαχωρισμό ανάμεσα στον εσωτερικό κόσμο και τον έξω κόσμο. Στη λειτουργικότητά του, είναι περίπου σαν ένα πρόγραμμα γενικής χρήσης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας, μόνο που έχει εξελιχθεί ώστε να αναπτύσσεται.
Οι σύνθετοι εγκέφαλοι είναι ικανοί σε τέτοια πράγματα –στη δημιουργία υψηλού επιπέδου νευρωνικών προτύπων για την κατανόηση του κόσμου. Μας λείπει μια λέξη η οποία να περιγράφει αυτή τη διαδικασία, τα περιστατικά όμως αφθονούν. Ένα απλούστατο παράδειγμα είναι η φυσιολογική τρισδιάστατη οπτική αντίληψή μας. Εδώ ένα δίκτυο νευρώνων στον οπτικό φλοιό συγκρίνει τα πλευρικά, δισδιάστατα, δεδομένα που λαμβάνει από το κάθε μάτι. Η σύγκριση χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της εικόνας ενός τρισδιάστατου κόσμου. Έτσι κυριολεκτικά βλέπουμε –κι όχι απλώς συναγάγουμε- πραγματικό βάθος.
Ο εγκέφαλος κατασκευάζει μια σειρά από νευροεργαλεία κατανόησης του κόσμου: ένα είναι το μέλλον, ένα είναι το παρελθόν και ένα είναι ο εαυτός. Σημαίνει αυτό ότι ο εαυτός μου δεν είναι πραγματικός; Αντιθέτως, είναι τόσο πραγματικός όσο και ο τρισδιάστατος κόσμος που βλέπουμε, ή το μέλλον για το οποίο προετοιμαζόμαστε ή το παρελθόν το οποίο θυμόμαστε. Είναι ένα εργαλείο συντονισμένο σε διαφορετικούς βαθμούς, στην πραγματικότητα εγκεφάλου και κόσμου. Όπως συμβαίνει με άλλα εργαλεία, μπορεί να μη λειτουργεί σωστά, όπως για παράδειγμα στη σχιζοφρένεια.
Ουσιαστικά τα υψηλού επιπέδου εργαλεία όπως αυτό μας επιτρέπουν να κάνουμε τα εκπληκτικά πράγματα που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και το να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας ως εαυτό.
…………

Έχω κι άλλα κομμάτια να παραθέσω αλλά δεν έχω τα αντίστοιχα βιβλία για να ξαναβρώ τα κομμάτια όπως π.χ. του ΕΡΝΕΣΤΟ ΣΑΜΠΑΤΟ ή του ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ. Τα τρία προαναφερθέντα πάντως αρκούν νομίζω για να δώσουν μιαν, αχνή έστω, εικόνα της σχέσης του ανθρώπου με το σύμπαν.
Συνοψίζουμε εν είδη ποιήματος:

--------------------------------------------------------------------------
Με μια σειρά νευροεργαλείων που κατασκευάζω
όπως ο εαυτός, το μέλλον και το παρελθόν μου
κατανοώ τον κόσμο.
Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου, αγάπη και μίσος
είμαστε πλάσματα της φαντασίας του Σύμπαντος
όπως εμείς μπορούμε να φανταστούμε έναν αετό να πετά.
Οι συλλήψεις μας, καπνοί μιας αόρατης φωτιάς 
κυοφορούνται μέσα μας καθώς καίγονται οι νευρώνες 
σε μιαν αργή οξείδωση του εγκεφάλου μας.
----------------------------------------------------

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Γιατί ο Άνθρωπος κυρίευσε τον πλανήτη

Μέσα από το μπλογκ Stagona4u έπεσα σε ένα βίντεο ομιλία στα πλαίσια των ομιλιών TED που γίνονται στο Λονδίνο. Μιλά ένας σύγχρονος συγγραφέας-διανοητής, ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι (ναι, εβραίος είναι, φυσικό αυτό αφού όλοι οι μεγάλοι διανοητές είναι εβραίοι) και αναφέρεται στις διαφορές ανθρώπων-ζώων. Νομίζω πως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έτσι όπως τα λέει μέσα στα 18 λεπτά που έχει στη διάθεσή του για να μιλήσει.
Ακούστε τον (έχει ελληνικούς υπότιτλους) και θα δείτε την ιστορία με ένα άλλο μάτι.

 Θα βρείτε το βίντεο εδώ με τον τίτλο:  ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Εθνοσυνέλευση των Πολιτών


Η Δημοκρατία είναι το πιο άγνωστο πολίτευμα στον κόσμο, κι αυτό γιατί η έννοιά της και η ουσία της έχει κρυφτεί πίσω από διάφορες "δημοκρατίες" με επίθετο (κοινοβουλευτική, αστική, σοσιαλιστική, συνταγματική. χριστιανική, ισλαμική, λαϊκή κλπ.) που στρεβλώνουν την έννοια της μιας και μόνης δημοκρατίας που υπάρχει και κρύβουν από τα μάτια μας το προφανές.
Δημοκρατία υπάρχει όταν ΚΡΑΤΕΙ ο ΔΗΜΟΣ δηλαδή όταν ΚΥΒΕΡΝΑ ο ΛΑΟΣ, όχι μέσω κάποιων αντιπροσώπων ή εκπροσώπων του αλλά απ' ευθείας ο ίδιος. Όχι να αποφασίζει ο λαός ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ή και λίγο συχνότερα και να τον κυβερνούν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ και κάθε ώρα κάποιοι άλλοι. Ποιοι άλλοι; Μια κάστα, μια ολιγαρχία, ένα σύστημα μιας φατρίας πολλών ή λίγων ... άλλοτε μια χούντα, άλλοτε ένας μονάρχης, άλλοτε μια αριστοκρατία και συνήθως μια ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ κάστα πολιτευτών, δημοσιογράφων και πλουσίων. Αυτοί μας κυβερνούν στις δημοκρατίες με επίθετο αλλά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχουμε μόνον όταν ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΑ ο ίδιος ο λαός τον εαυτό του. Τότε ο άνθρωπος είναι ΠΟΛΙΤΗΣ και όχι ΥΠΗΚΟΟΣ. Και φυσικά ο μόνος τρόπος για να κυβερνήσει ο ίδιος ο λαός (δηλαδή ΟΛΟΙ ΜΑΣ) τον εαυτό του είναι να αποκτήσουν ΟΛΕΣ τις εξουσίες ΟΛΟΙ οι πολίτες, πράγμα που θα συμβεί αν αντί της εκλογής (των αντιπροσώπων που θα μας κυβερνούν δηλαδή της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας) έχουμε την εκ περιτροπής ανάληψη όλων των αξιωμάτων από όλους, με κλήρωση.

Χρειάζεται να αναλυθεί κι άλλο το ζήτημα της Δημοκρατίας, μια και το πολίτευμα αυτό είναι τελικά το πιο άγνωστο σε όλους και συνιστά το πιο καλά κρυμμένο μυστικό ανά τους αιώνες που πέρασαν από τότε που και η τελευταία δημοκρατία στον πλανήτη καταργήθηκε, στο τέλος του 4ου αι. πΧ.. 
Προς το παρόν, εμπνεόμενος από την Δημοκρατία και τις ρυθμίσεις της, θα προτείνω μια τροποποίηση της σημερινής δικής μας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που θα βοηθήσει νομίζω, αν εφαρμοστεί, να λαμβάνονται σωστότερα οι αποφάσεις και να πλησιάσουμε έστω και κατά ένα πρώτο βήμα προς την αληθινή έννοια της δημοκρατίας. Προσοχή, όχι να φτάσουμε εκεί, απλά να πλησιάσουμε κατά ένα βήμα.

Νομίζω πως η προσεχής συνταγματική μεταρρύθμιση, όποτε κι αν γίνει, θα έπρεπε να περιλαμβάνει την καθιέρωση ενός οργάνου που θα ήταν πάνω και από την Βουλή και από την κυβέρνηση και που θα έπαιζε έναν ρόλο παρεμφερή με εκείνον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου μαζί αλλά ίσως και ακόμα πιο διευρυμένου. Μιλάω για μια Εθνοσυνέλευση.
Αυτή η Εθνοσυνέλευση θα μπορούσε να συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο και να αποτελείται από δέκα χιλιάδες πολίτες που θα συνέρχονται σε ένα κλειστό γήπεδο (π.χ. στο ΟΑΚΑ), θα τρέφονται και θα αποζημιώνονται για τα έξοδά τους από την Πολιτεία και οι οποίοι θα αποφασίζουν για τις τροποποιήσεις του συντάγματος, για την αντισυνταγματικότητα ή μη κάποιων νόμων, για την εκδίκαση μεγάλων υποθέσεων, για την ακύρωση και επανεκδίκαση προκλητικών αντιλαϊκών αποφάσεων δικαστηρίων, για την λογοδοσία των υπουργών και ανωτέρων λειτουργών, για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, των ΜΜΕ κλπ. 
Τα μέλη της θα ορίζονται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ με κλήρωση από τους εκλογικούς καταλόγους ολόκληρης της Ελλάδας, ίσως με πρόβλεψη για μια σωστή γεωγραφική κατανομή ανά περιφέρεια ή νομό. Όποιος εκλεγεί μια φορά δεν θα μπαίνει στην κλήρωση (ας πούμε για δέκα χρόνια). Θα κληρώνονται κάθε χρόνο δέκα χιλιάδες πολίτες και αυτοί μεταξύ τους θα ξεκινούν τις εργασίες τους κληρώνοντας! α) Επιτροπές για την επεξεργασία των θεμάτων και β) Προεδρεία για την Εθνοσυνέλευση και για τις Επιτροπές. 
Εκτός από τα θέματα που θα συζητά και επί των οποίων θα αποφασίζει με ισχύ συνταγματικού νόμου η Εθνοσυνέλευση, θα εκλέγονται και δυο πιο Μόνιμες (με Ετήσια θητεία) Επιτροπές, μια Προπαρασκευαστική και μια Ελεγκτική. Σε κάθε μια από αυτές θα μετέχουν περί τους τρεις χιλιάδες πολίτες που θα ορίζονται και πάλι με κλήρωση από τους εκλογικούς καταλόγους αλλά εδώ θα μετέχουν και Τεχνοκράτες από ένα μητρώο στελεχών με βάση αντικειμενικά κριτήρια, πτυχία, προσόντα και ικανότητες.

Η Προπαρασκευαστική Επιτροπή θα δέχεται αιτήματα πολιτών, φορέων, της κυβέρνησης και της Βουλής για θέματα που πρέπει να συζητηθούν στην επομένη συνεδρίαση. Με τη βοήθεια των τεχνοκρατών (ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, δικαστικοί, οικονομολόγοι, πληροφορικάριοι, μηχανικοί, γιατροί, βιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κλπ) θα προετοιμάζει τα θέματα και θα οργανώνει τη συζήτηση ώστε να είναι εύκολο τα δέκα χιλιάδες μέλη της εθνοσυνέλευσης να μαθαίνουν για τα υπό συζήτηση θέματα και να μπορούν να αποφασίζουν με πλήρη γνώση των δεδομένων. 
Η Ελεγκτική Επιτροπή θα περιλαμβάνει κι αυτή τεχνοκράτες όπως η προηγούμενη και θα ελέγχει τον βίο και την πολιτεία όσων αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, ενώ θα επιλαμβάνεται και μεγάλων υποθέσεων που απασχολούν την κοινή γνώμη. Θα μπορεί να παίζει και τον ρόλο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας και ελεγκτή της δημόσιας διοίκησης.

Είναι μια πρόταση που κατατίθεται με στόχο να παρακινήσει τον αναγνώστη να σκεφτεί πως υπάρχουν τρόποι να συμμετάσχει ο ίδιος ο λαός στην άσκηση της εξουσίας ακόμα και σήμερα όπου όλα έχουν διαβρωθεί. Αρκεί να το πιστέψει και να το διακδικήσει. Γιατί το πιο μεγάλο εμπόδιο στην οποιαδήποτε αλλαγή βρίσκεται πάντοτε μέσα στο μυαλό μας. Εκεί είναι που οι πρωτότυπες επεξεργασίες και οι καλύτερες ιδέες απορρίπτονται σαν εξωπραγματικές καθώς η διαπλεκόμενη ολιγαρχία που μας κυβερνά κάνει τα πάντα για να μας πείσει για την αδυναμία μας. 


Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Οι δημοσκοπήσεις του Σκάι και ο βιοπορισμός των δημοσκόπων


Ο γνωστός δημοσκόπος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Πα.Μακ.) θα κάνει εκπομπή στον ραδιοσταθμό του Σκάι με τον Άρη Πορτοσάλτε. Θα αναλύσουν τον εμφύλιο! Μάλλον  αμισθί θα το κάνει αυτό ο κ. Μαραντζίδης που έχει γράψει και σχετικό βιβλίο, αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει με τους παμπόνηρους Ποντίους! Τέλος πάντων, το θέμα μας δεν είναι αν θα πληρώνεται ή όχι από τον ραδιοσταθμό του Σκάι ο δημοσκόπος αλλά οι επιδόσεις του σε ότι αφορά την προσπάθεια χειραγώγησης του εκλογικού σώματος. Γιατί ο κ.Μαραντζίδης κάνει τακτικά δημοσκοπήσεις (ως Πα.Μακ.) για λογαριασμό του Σκάι και τις παρουσιάζει στο κανάλι, συνήθως μαζί με την κ. Σία Κοσιώνη. Αποτυγχάνει σταθερά και παταγωδώς (αν το ζήτημα ήταν να ανιχνεύσουμε την αλήθεια) αλλά επιτυγχάνει απόλυτα (αν το ζήτημα είναι να χειραγωγήσουμε όσο μπορούμε το αποτέλεσμα). Η επιβράβευσή του από τον Σκάι που θεώρησε τις αποτυχημένες προβλέψεις του ως επιτυχημένες δείχνει τι επιδιώκει ο Σκάι με τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζει. Στο δίλημμα αλήθεια η χειραγώγηση η κλίση του τηλεοπτικού σταθμού είναι φανερή.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο έξω έπεσε ο κ. Μαραντζίδης πρέπει να δούμε τις προβλέψεις του για το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ:
Δέκα μέρες προ των εκλογών ο κ.Μαραντζίδης πολύ επιστημονικά διαπίστωσε ότι ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΤΗΚΕ η διαφορά Σύριζα-ΝΔ. Από 27% και οι δύο. Μπορείτε να δείτε εκείνο το διασκεδαστικό βίντεο με την Σία Κοσιώνη να ρωτά γεμάτη θαυμασμό και απορία  τον καθηγητή και τον Μαραντζίδη να αναλύει ότι η ΝΔ είχε κάνει "πήδημα" από το 22% στο 27% και παρ' όλο που και ο Σύριζα είχε ανέβει κι αυτός από το 25 στο 27%, ωστόσο το σκηνικό είχε γίνει ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ. Φυσικά στο άλλο ντέρμπι η ΛΑΕ είχε 4% και οι ΑΝΕΛ είχαν 1,5% οι καημένοι, σίγουρα έξω και στα σκουπίδια της ιστορίας! Εδώ το καλό το βίντεο

ΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ:
Μια εβδομάδα μετά, λίγο πριν τις εκλογές και μετά από το Ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών, ο κ.Μαραντζίδης έβγαζε σκηνικό ΘΡΙΛΕΡ με τον Σύριζα να προηγείται με 1% (με 28,5% ο Σύριζα έναντι 27,5% η ΝΔ) με ένα τεράστιο δείγμα όπως καυχιόταν 2.650 αστόμων! Στο άλλο ντέρμπι η ΛΑΕ συνέχιζε να μπαίνει στη Βουλή με 3% ενω οι ΑΝΕΛ ήταν στο 2% με συν-πλην 0,6 περιθώριο, δηλαδή με ασφάλεια εκτός Βουλής και πάλι! Είχε κι άλλο ένα εύρημα σπουδαίο εκείνη η δημοσκόπηση καθώς έβγαζε νικητή του ντιμπέϊτ τον Μεϊμαράκη με 19% έναντι 13,5% του θλιβερού Τσίπρα! Εδώ αυτό το συλλεκτικό και εξαιρετικό βίντεο

ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ:
Πιστεύατε πως η ξεφτίλα είχε τελειώσει; Πέσατε έξω! Ο Σκάι και ο Μαραντζίδης ξαναχτύπησαν. Στις 16 Σεπτεμβρίου, μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές της 20ης, νέα δημοσκόπηση του κ.Μαραντζίδη για λογαριασμό του Σκάι βλέπει ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Ο Σύριζα που προηγείτο με 1% μερικές μέρες πριν, τώρα χάνει! Ναι! Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 0,5%. Εκπληκτικό. Γκολ στο τελευταίο λεπτό, ανατροπή και ΚΥΠΕΛΛΟ. Το παίρνει ένδοξα ο κ. Μαραντζίδης το Κύπελλο της αναξιοπιστίας, όταν σε μια αναμέτρηση μόλις τέσσερις μέρες μετά την μέτρησή του, ο νικητής (ΝΔ με βραχεία κεφαλή βεβαίως) έχασε με 8% από τον ηττημένο των δημοσκοπήσεων! Ιδού τα αποτελέσματα του Πα.Μακ. (Μαραντζίδης) της 16ης Σεπτεμβρίου 2015:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ του NEWSBOMB:
"Βραχεία κεφαλή μισής μονάδας έχει η Νέα Δημοκρατία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα:
  • ΝΔ 30%
  • ΣΥΡΙΖΑ 29,5%
  • Χρυσή Αυγή 6,5%
  • ΚΚΕ 5,5%
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%
  • Το Ποτάμι 5%
  • Λαϊκή Ενότητα 3%
  • ΑΝΕΛ 2,5%
  • Ένωση Κεντρώων 4%
Πρόκειται για ανατροπή της εικόνας που έδινε η προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά με 1%."

Το σχετικό ρεπορτάζ το πήρα από το Newsbomb και μπορείτε να το δείτε εδώ

Σήμερα ο κ. Μαραντζίδης με τις εκλογές να είναι όχι μια ή δύο μόνο εβδομάδες μακριά αλλά τρία τουλάχιστον χρόνια, δεν έχει πρόβλημα να αναπτύξει με μεγαλύτερη άνεση το ταλέντο του. Η ΝΔ του Μητσοτάκη προηγείται με 6,5%. Σας φαίνεται λίγο; ... κι εμένα ... δεν πειράζει, υπάρχει χρόνος για να βελτιωθεί αυτή η μικρή διαφορά. Να αυγατίσουν και τα μιστά! Νά 'ναι καλά ο Μαραντζίδης που είναι και Πόντιος! 
Πάντως οι Πόντιοι έχουν μεν την φήμη έντιμων ανθρώπων αλλά έχουν ακόμη καλύτερη φήμη ως καλαμπουρτζήδες! Για τέτοιος μου φαίνεται ο κ. Μαραντζίδης ο οποίος έχει βρει προφανώς την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά στον Σκάι και είπε να αφήσει για λίγο την εντιμότητα κατά μέρος και να καλαμπουρίσει μαζί τους βιοποριζόμενος τώρα που και οι συντάξεις κόπτονται αγρίως.