Ο Χάνς ήταν ένα άλογο που ανήκε σε κάποιον Φον Όστεν στην Γερμανία. Το άλογο αυτό είχε κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες που τρέλαιναν κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα, πριν από 120 περίπου χρόνια. Αξίζει να μάθετε την περίπτωσή του.
Ο Χανς έγινε διάσημος γιατί όπως υποστήριζε ο ιδιοκτήτης του μπορούσε να κάνει μαθηματικές πράξεις, να λέει την ώρα και να διακρίνει τους μουσικούς τόνους κ.ά. Ο Χανς απαντούσε στις ερωτήσεις του εκπαιδευτή του χτυπώντας την οπλή του.
Ρωτούσαν τον Χανς πόσο κάνει 3 επί 7 κι αυτός χτυπούσε την οπλή του 21 φορές. Πόσο κάνει 17 πλην 9 κι αυτός χτυπούσε 8 φορές. Είχε τρελάνει τον κόσμο με τις απαντήσεις του. Πόσες φορές χωράει το 17 στο 102 κι ο Χανς χτυπούσε 6 φορές την οπλή του, δηλαδή σωστά. Τι ώρα είναι Χανς και χτυπούσε τρεις φορές στις 3 ή πέντε φορές στις 5 η ώρα.
Το γερμανικό υπουργείο παιδείας διόρισε μια επιτροπή για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του φον Όστεν. Ο φιλόσοφος και ψυχολόγος Carl Stumpf σχημάτισε μια επιτροπή, γνωστή ως Επιτροπή Hans που αποτελούνταν από έναν κτηνίατρο, έναν διευθυντή τσίρκου, έναν αξιωματικό του ιππικού, ορισμένους δασκάλους σχολείων και τον διευθυντή των ζωολογικών κήπων του Βερολίνου. Η επιτροπή αυτή κατέληξε τον Σεπτέμβριο του 1904 στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν κόλπα στην παράσταση του Χανς.
Η επιτροπή χρησιμοποίησε πολλές τεχνικές, απομόνωσε το άλογο από το άτομο που έκανε την ερώτηση και τους θεατές, φρόντισε να μην κάνει ερωτήσεις ο Φον Όστεν, του φόρεσαν παρωπίδες κτλ. Βρήκαν τελικά τι συνέβαινε.
Παρατήρησαν ότι καθώς τα χτυπήματα του αλόγου πλησίαζαν στη σωστή απάντηση, άλλαζε η στάση του σώματος και η έκφραση του προσώπου του ερωτώντος, παρέχοντας ένα στοιχείο το οποίο το άλογο χρησιμοποιούσε για να φτάσει στη σωστή απάντηση. Φαίνεται λοιπόν ότι το άλογο ήταν σε θέση να αποκωδικοποιήσει τη γλώσσα του σώματος του ατόμου, χρησιμοποιώντας τις σωματικές ενδείξεις, ακόμα κι αν το άτομο δεν συνειδητοποιούσε ότι τις παρέχει.
Φοβερό;
Ναι, φοβερό κι όμως αληθινό!
Κατόπιν τούτου, μάλιστα, είναι να απορεί κανείς που οι άνθρωποι ζεύουν τα άλογα στα κάρα κι όχι το αντίθετο.