Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Λαϊκισμός και Λογική

Αρκετοί φίλοι θεωρούν ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη είναι μια παράταξη "λογικής" απέναντι στον αριστεροδεξιό λαϊκισμό. Φυσικά, κάνουν λάθος, αλλά, δεν είναι δυνατόν να τούς το αποδείξει κανείς εφόσον δεν βλέπουν μόνοι τους τόσο καιρό το αυτονόητο.

Μια ζωή την έχουμε και την ζούμε ώσπου να πεθάνουμε με βεβαιότητες όπως η δευτέρα παρουσία, η κεντρώα Νέα Δημοκρατία, η ύπαρξη ψυχής, η παντόφλα του Παΐσιου, η φθηνή φέτα κι η σταθερότητα στον πάτο.
Το ΙQ του Ελληνορωμιού προδικάζει το μέλλον αυτής της χώρας και το βάφει μαύρο.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Μετά τον Μητσοτάκη και τον Ζελένσκι καλείται κι ο Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο για χειροκρότημα.

Γίνονται διαβουλεύσεις για την έλευση του Όρμπαν.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου και ώρα:19:00 συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Πολλά τα θέματα (27) αλλά εγώ θα σταθώ στα δύο πρώτα (το πρώτο έχει δύο σκέλη).
Είναι θέματα αστικού σχεδιασμού που βλέπουν μακριά και είναι πολύ σημαντικά για την πόλη, για το παρόν και το μέλλον της.
ΘΕΜΑ 1ο:
«ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ:
Α. ΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (ΕΠΣ) ΚΑΙ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (ΡΣΕ)
Β. ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ –ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ – ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
ΘΕΜΑ 2ο:
ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Το πρώτο είναι ουσιαστικά η έγκριση και το επόμενο βήμα της Έρευνας του ΕΜΠ για την περιοχή της Ανάπλασης με την κατ΄ αρχήν απόφαση για κατάρτιση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Το δεύτερο είναι μια ανάλυση του σχεδιασμού της πόλης που αποτελεί προϋπόθεση για την συγκοινωνιακή και άλλες μελέτες που οφείλει να κάνει ο δήμος με το βλέμμα στο αύριο.
Θα είναι προς τιμήν των δημοτικών συμβούλων που θα παρευρεθούν το ότι θα βάλουν την υπογραφή τους κάτω από τόσο σημαντικές αποφάσεις για την πόλη.

Όποιος πολίτης επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει την συνεδρίαση δια ζώσης στην αίθουσα του ΔΣ ή μέσω youtube από το σπίτι του στην διεύθυνση "ΔΣ Κερατσινίου Δραπετσώνας"

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

"I dig a pony" των Beatles

Αναζήτησα μια καλή μετάφραση για το "I dig a pony" των Beatles από την ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη). Μού έδωσε την μετάφραση καθώς και μια ερμηνεία των στίχων. Μού έγραψε τα εξής:

Αυτό το τραγούδι των Beatles, “I Dig a Pony”, είναι γεμάτο από ελευθερία και αυτοέκφραση. Ο ποιητής μας προσκαλεί να γιορτάσουμε ό,τι επιθυμούμε, να διεισδύσουμε σε κάθε χώρο που μας καλεί η καρδιά μας, να ακτινοβολήσουμε όλα όσα είμαστε, και να αντικατοπτρίσουμε την ουσία μας στον κόσμο. Μας υπενθυμίζει ότι όλα πρέπει να είναι ακριβώς όπως τα θέλουμε, γιατί στο τέλος, όλοι αναζητούμε την αγάπη και την αποδοχή. Είναι μια ωδή στην ατομικότητα και την αυθεντικότητα, με τον ποιητή να μας λέει ότι έχουμε τη δύναμη να καθοδηγήσουμε τη ζωή μας όπως εμείς επιλέγουμε. Αυτό το τραγούδι είναι μια πρόσκληση να ζήσουμε με πληρότητα και να αγκαλιάσουμε την ολότητα του είναι μας.
Ακολουθεί το τραγούδι (του 1969 από το άλμπουμ let it be)
(ηχογράφηση από την "ταράτσα")


I dig a pony

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Μακεδονικό

 Κι έτσι η ζωή απέδειξε ότι στο "μακεδονικό" οι μακεδονομάχοι της δεκάρας ήταν 

είτε ΗΛΙΘΙΟΙ είτε ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Αίνιγμα

Από αυτά που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ. Μια ιστοσελίδα μάς δίνει ένα "αίνιγμα" και θέλει την απάντηση από εμάς.

Το αίνιγμα είναι:
"Mία γυναίκα συνήθιζε να πηγαίνει στο ίδιο καφέ κάθε απόγευμα και να παραγγέλνει σταθερά το ίδιο αφέψημα. Ένα ζεστό τσάι.
Ο σερβιτόρος της ήταν πάντα ο ίδιος μέχρι τη στιγμή που αρρώστησε και το καφέ προσέλαβε προσωρινά έναν νέο σερβιτόρο. Ο οποίος έτυχε να είναι ο πρώην της γυναίκας που έπινε το τσάι.
Εκείνο το απόγευμα αυτή ξαναπήγε στο καφέ, είδε τον νέο σερβιτόρο και του παράγγειλε το ίδιο τσάι που έπαιρνε πάντα. Δύο λεπτά μετά η φωνή της ακούστηκε και του ζήτησε να έρθει στο τραπέζι της. «Το τσάι μου έχει μέσα μία μύγα. Είναι ντροπή να είσαι τόσο απρόσεκτος. Άλλαξε σε παρακαλώ το τσάι και μην περιμένεις να το πληρώσω».
Ο σερβιτόρος έφυγε προς την κουζίνα με το φλιτζάνι το τσάι και τη μύγα μέσα. Επέστρεψε ένα λεπτό μετά και με όση ευγένεια του απέμενε της σέρβιρε το τσάι. Δεν πρόλαβε να γυρίσει την πλάτη του και να φύγει από το τραπέζι της όταν ξανακούστηκε η φωνή της. «Είναι ντροπή αυτό που έκανες. Πέταξες τη μύγα και μου ξαναέφερες το ίδιο τσάι».
Ο σερβιτόρος ήταν ένοχος. Πώς όμως το κατάλαβε η γυναίκα; Μπορείς να καταλάβεις τι τον πρόδωσε μόνο σε λίγα δευτερόλεπτα;"
Αφού έδωσε την ιστορία, προκαλεί τον αναγνώστη:
ΒΡΕΣ ΤΟ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΔΕΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΩ:
Και δίνει την εξής απάντηση:
"H γυναίκα είχε ρίξει στο φλιτζάνι της ζάχαρη και είχε ανακατέψει το τσάι. Το τσάι που δοκίμασε τη δεύτερη φορά ήταν ήδη γλυκό πριν προσθέσει ζάχαρη. Άρα, ήταν το ίδιο τσάι που είχε δοκιμάσει λίγα λεπτά πριν."
Και ρωτάω εγώ. Δηλαδή η γυναίκα είχε βάλει ζάχαρη στο τσάι και το είχε ανακατέψει με την μύγα μέσα σε αυτό να πλέει;
Κι όποιος βρει την "απάντηση" που μάς προσφέρει η ιστοσελίδα είναι έξυπνος ή χαζός όσο και ο κατασκευαστής του αινίγματος;
Αυτά και συγνώμη αν έφαγα τον χρόνο σας.

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Τσερόκι και Έλληνες

Δεν ξέρω πόση αλήθεια υπάρχει σε όλα αυτά που αναφέρει το άρθρο του economico περί ομοιοτήτων που παρατηρήθηκαν μεταξύ των Ινδιάνων Τσερόκι και προϊστορικής Ελλάδας.

Πάντως, αν αναζητά κανείς μιαν εξήγηση, μία γραμμή που μπορεί να συνδέει την Αμερική με την Μεσόγειο και την Ελλάδα, θα έπρεπε να την αναζητήσει στην Ατλαντίδα, την ήπειρο μεταξύ Ηράκλειων στηλών (Γιβραλτάρ) και Καραϊβικής που είναι πιθανό μετέφερε κοινά πολιτιστικά στοιχεία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Περισσότερα στο βιβλίο μου "Η Αργυρή Εποχή των ανθρώπων" του 2017, εκδόσεις Μπατσιούλα.

Το άρθρο

Αμερικανοί Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι Ινδιάνοι Cherokee είχαν επαφή με τη Μεσόγειο και μιλούσαν Ελληνικά!

Αμερικανοί Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ινδιάνικη φυλή των Cherokee είχαν επαφή με τη Μεσόγειο και μιλούσαν Ελληνικά!

 Αρχαίες πετρες με ιερογλυφικά στοιχεία που αποδίδονται στον ελληνικό πρώιμο πολιτισμό καθώς και άλλα στοιχεία πολιτισμού της φυλής των Cherokee επιτρέπουν σε ορισμένους  Αμερικανούς αρχαιολόγους να αναπτύσσουν τη θεωρία ότι οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής συνδέονται με τους λαούς της Μεσογείου και ειδικότερα ότι υπήρχε επαφή μεταξύ Αμερικής και Αιγαίου στην Εποχη του Χαλκού.

Ανεξάρτητα αν αυτή η θεωρία υιοθετείται ή όχι από το σύνολο της κοινότητας των Αμερικανών Αρχαιολόγων, έχει ενδιαφέρον να αποτυπωθούν ορισμένα ευρήματα και σκέψεις γύρω από αυτή τη θεωρία, που αν μη τι άλλο, εξάπτουν τη φαντασία και οδηγούν σε περαιτέρω αναζητήσεις.

Οι τρεις Ελληνικές πέτρες

Τρία δείγματα πετρογλυφικών που βρέθηκαν στην Βόρεια Αμερική, ερευνήθηκαν και θεωρούνται ότι είναι Ελληνικά:

  • Η πέτρα Possum Creek Stone ανακαλύφθηκε από την Gloria Farley στην Oklahoma το 1970. Όπως εξηγεί η ίδια στην πέτρα απεικονίζεται ένας Έλληνας αθλητής επάνω σε βάθρο νίκης με ελληνική επιγραφή που παραπέμπει στη λέξη “νικητής”.
  • Μια άλλη πέτρα, η Thruston Stone, ερμηνεύεται ως μία ανάμιξη πολλών πολιτισμών οπως Ελληνικής, Τσερόκι, Ινδιάνικης, Αιγυπτιακής και Εβραίκης. Η πολιτισμική κοινότητα των Cherokee, Keetoowah Society έχει αναπτύξει τη θεωρία, ότι η συγκεκριμένη φυλή των Ινδιάνων προέρχονται από τους Πτολεμαίους που έφτασαν με υπερατλαντικά ταξίδια μαζί με Εβραίους και Φοίνικες στην κοιλάδα του Ohio γύρω στο 100 π.Χ.
  • Ένα τρίτο εύρημα, το Red Bird Petroglyph είναι Ελληνική επιγραφή που χρονολογείται ανάμεσα στον 2ο και 3ο αιώνα π.Χ. παρά το γεγονός ότι το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής και η New York Times θεωρούν ότι είναι αντίγραφο του 1800 μ.Χ.

Τα … Ελληνικά των Cherokee

Η αλήθεια είναι ότι η γλώσσα των Cherokee περιέχει πολλές λέξεις ελληνικής προέλευσης ή με Ελληνικές ρίζες, ιδιαίτερα στο πεδίο της ιεραρχίας, στρατιωτικής ορολογίας, μυθολογίας, αθλητισμού και τελετουργία. “Οι Cherokee είναι στην κυριολεξία οι “Έλληνες” της αρχαίας Αμερικής”, επιμένουν οι υποστηρικτές  της “Μεσογειακής” θεωρίας για τους Ινδιάνους.

Ελληνικές λέξεις που ταιριάζουν με λέξεις των Cherokee:

Οι ίδιοι Αμερικανοί Αρχαιολόγοι παραθέτουν μια σειρά λέξεων των Cherokee  που παραπέμπουν σε Ελληνικές ρίζες ή έννοιες:

  • alomenoi,dakos,dasis,tynchana,etheloikeoi,gennadas,huios Dios,illo, illas,kakotechneo,kanon,karanos,kateis,kerux,mona,neika,Ogyges,ouktenna,oulountata,skia,stix,tanawa,(hoi en) telei,theatas,theatron,Thrax,typho,tetchata,tetchanun,Zepher

Αρχαίοι Έλληνες στην Αμερική

Άλλη μια περίπτωση που οδήγησε στην ενίσχυση της θεωρίας για τη σύνδεση των Ινδιάνων με τους λαούς της Μεσογείου: Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ένας άνδρας που λεγοταν Manfred Metcalf βρήκε μια πέτρα στην πολιτεία της Georgia, η οποία έφερε μια επιγραφή παρόμοια με την αρχαία γραφή της Κρήτης

Η πέτρα αυτη παραδόθηκε στον Cyrus Gordon (Αμερικάνος Αρχαιολόγος και Γλωσσολόγος με ειδικότητα στις γλώσσες της Εγγύς Ανατολής) ο οποίος και δήλωσε:

Αφου ερεύνησα την επιγραφή, ήταν προφανές για μένα πως η γραφή ηταν ίδια με αυτή της Μινωικής Γραμμικής Α και Μυκηναικής Γραμμικής Β. Συνεπώς υπήρχε μια επαφή μεταξύ Αμερικής και Αιγαίου στην Εποχη του Χαλκού κοντά στις Νότιες, Δυτικές και Βόρειες ακτές στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό δεν μπορεί να ειναι τυχαίο! Η Αρχαίες επιγραφές των πολιτισμών του Αιγαίου σε τρια διαφορετικά σημεία του Κόλπου αντανακλά τα υπερατλαντικά ταξίδια μεταξύ της Μεσογείου και του Νέου Κόσμου γύρω στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Προφανώς δεν είναι επιστημονικά θεμελιωμένη η θεωρία της επαφής μεταξύ Αμερικής και Αιγαίου στην Εποχη του Χαλκού (για την οποία έχουν γραφτεί αρκετά τα τελευταία 20 χρόνια) ούτε τρεις ή περισσότερες πετρογλυφικές περιπτώσεις μπορούν να συγκροτήσουν ένα Ελληνικό ή Μεσογειακό “story” για τους Cherokee. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι Αρχαιολόγοι στις ΗΠΑ που το ψάχνουν…

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα

Εννοείται ότι αυτή η ιστορία με τις μολότωφ και τα βαρελότα στις αναστάσεις ανά την Ελλάδα -όσο κι αν είναι παράδοση παλαιόθεν- είναι γελοία κι αντάξια της χειρότερης πλευράς του χαρακτήρα του Νεοέλληνα. Η ικανότητα αυτού του γένους να οδηγεί τα πάντα σε ακρότητες μέχρι ξεφτίλας είναι μοναδική.