Έκανα μια πρόταση για την οργανωτική διάρθρωση του Σύριζα ΠΣ και την έστειλα στο i-syriza. Δεν ξέρω αν θα την δει κανείς, αν θα την διαβάσει ή και αν θα τον ενδιαφέρει. Εγώ όμως είπα να την συντάξω και να την στείλω κι επειδή υποσχέθηκα ότι θα την δημοσιεύσω κιόλας, το κάνω αυτό τώρα.
Επειδή δεν ενδιαφέρει όλους τους φίλους και τους αναγνώστες του τοίχου μου, (που οι περισσότεροι είναι εκτός Σύριζα) ζητώ προκαταβολικά συγνώμη. Εξάλλου, μπορεί ο καθένας να το προσπεράσει.
Η πρόταση έχει στοιχεία αμεσοδημοκρατικής διαδικασίας (ιδεατή κατάσταση) και στοιχεία αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (ρεαλιστική προσέγγιση).
Την δίνω κι όποιος αντέξει ...
************************
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Μια σύντομη εισαγωγή.
Στην αρχαία Ελλάδα το "πατρώο πολίτευμα" ήταν η δημοκρατία επειδή κρατούσε (αποφάσιζε, κυβερνούσε και δίκαζε) ο δήμος, ο λαός. Για να μπορεί όλος ο λαός να κυβερνά και να δικάζει υπήρχε το σύστημα της κλήρωσης όλων των αρχών και όλων των δικαστών. Εκ περιτροπής όλοι περνούσαν από όλα τα αξιώματα και τις θέσεις ευθύνης. Όποιος έκανε μια θητεία σε ένα αξίωμα δεν κληρωνόταν ξανά σε αυτήν. Φεύγοντας έδινε λόγο για την περιουσία που είχε ή απέκτησε.
Σε αντίθεση προς την δημοκρατία υπήρχε το πολίτευμα της ολιγαρχίας που ήταν το πολίτευμα όπου οι αρχές κι οι δικαστές εκλέγονταν. Όπως είναι φυσικό με την εκλογή έβγαιναν πάντα οι ίδιοι, οι πλούσιοι, οι γόνοι οικογενειών, οι διάσημοι. Ο λαός έμενε έξω από θέσεις ευθύνης.
Σήμερα τα δημοκρατικά πολιτεύματα που έχουν την αρχή τους στην Αγγλία και τις ΗΠΑ είναι αντιπροσωπευτικά, και με βάση την νοοτροπία των αρχαίων θα θεωρούνταν ολιγαρχικά. Οι αρχές εκλέγονται και ο λαός ακούγεται μόνο την μέρα της εκλογής όταν και πάλι οι επιλογές του είναι περιορισμένες. Ο ίδιος ο λαός ποτέ δεν παίρνει θέση ευθύνης, είναι μόνο ψηφοφόρος.
Για την εσωκομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνω ένα σύστημα με στοιχεία δημοκρατίας κατά βάση αλλά και με θεσμούς αντιπροσώπευσης. Δύο όργανα εκλέγονται και δύο είναι κληρωτά.
Πανελλαδικά όργανα του κόμματος
Με ιεραρχικό τρόπο, προτείνω πέντε όργανα, με ισχυρότερο το πρώτο (Α) που είναι το σύνολο των μελών και με φθίνουσα σειρά ισχύος για τα υπόλοιπα (Β,Γ,Δ,Ε).
Α. Γενική Συνέλευση των Μελών.
Είναι το ανώτατο όργανο του Σύριζα ΠΣ. Αποτελείται από το σύνολο των μελών του κόμματος.
Εκφράζει την γνώμη του με δημοψηφίσματα μέσω του i-syriza ή με κάλπες σε όλη την Ελλάδα.
Τα ερωτήματα επί των οποίων απαντούν τα μέλη θέτουν τα όργανα που αναφέρονται πιο κάτω, το Συνέδριο, ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή.
Η Γενική Συνέλευση εκλέγει τον Πρόεδρο του κόμματος.
Β. Ο Πρόεδρος του κόμματος.
Μονοπρόσωπο όργανο που εκλέγεται από το σύνολο των μελών του κόμματος. Εκπροσωπεί το κόμμα, φροντίζει για την λειτουργία των οργάνων και συσκέπτεται με την Πολιτική Γραμματεία.
Γ. Το Συνέδριο του κόμματος.
Αποτελείται από 3.000 μέλη του κόμματος που επιλέγονται τυχαία με κλήρωση με γεωγραφική κατανομή ανά νομό ή περιφέρεια.
Συνεδριάζουν επί τριήμερο ή διήμερο (Σ/Κ) με πληρωμένα τα έξοδα κίνησης (εισιτήρια, διαμονή).
Δ. Η Κεντρική Επιτροπή
Αποτελείται από 300 μέλη που προκύπτουν τυχαία με κλήρωση από τα 3.000 μέλη του Συνεδρίου. Κάθε χρόνο 100 μέλη της Κ.Ε. δηλαδή το 1/3 των μελών της (επιλεγμένα τυχαία) αντικαθίστανται από 100 μέλη του κόμματος που προκύπτουν με κλήρωση από το σύνολο των μελών (μπορούν να ισχύσουν γεωγραφικά κριτήρια).
Εξειδικεύει θέσεις του Συνεδρίου ή της Γενικής Συνέλευσης (δηλαδή τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων) και θέτει νέα ερωτήματα για την Γενική Συνέλευση των μελών.
Ε. Η Πολιτική Γραμματεία.
Είναι ένα 15μελες όργανο που εκλέγεται (με μονοσταυρία) από το σύνολο των μελών του κόμματος. Συνεδριάζει μαζί με τον Πρόεδρο, εξειδικεύει τις αποφάσεις της Κ.Ε. και ασχολείται με την καθημερινότητα του κόμματος και την δράση των τοπικών οργάνων. Μπορεί να ισχύουν κι εδώ γεωγραφικά κριτήρια.
Τοπικά όργανα του κόμματος
Προτείνω πέντε όργανα, δύο Περιφερειακά (Νομαρχιακά) και τρία σε επίπεδο Οργάνωσης Μελών.
Τα δύο όργανα είναι το σύνολο των μελών σε επίπεδο Περιφέρειας και Οργάνωσης Μελών. Από τα υπόλοιπα τρία ένα (Περιφερειακή Επιτροπή) είναι εκλεγμένο και τα άλλα δύο κληρωτά.
Α. Περιφερειακή Συνέλευση
Ανά Περιφέρεια (ή Νομό) λειτουργεί η Περιφερειακή (ή Νομαρχιακή) Συνέλευση.
Αποτελείται από το σύνολο των μελών του κόμματος στην Περιφέρεια (ή τον Νομό) και αποφασίζει με περιφερειακά δημοψηφίσματα μέσω του i-syriza ή με κάλπη.
Εκλέγει την Περιφερειακή Επιτροπή.
Β.- Περιφερειακή Επιτροπή
Έχει από 15 έως 30 μέλη που εκλέγονται από την Περιφερειακή Συνέλευση, δηλαδή από το σύνολο των μελών της Περιφέρειας (Νομού), με μονοσταυρία.
Γ. Τοπική Συνέλευση Οργάνωσης Μελών
Αποτελείται από το σύνολο των μελών μιας ΟΜ (Οργάνωσης Μελών) και αποφασίζει με τοπικά δημοψηφίσματα μέσω i-syriza ή με κάλπη.
Δ. Τοπικό Συμβούλιο Οργάνωσης Μελών
Αποτελείται από 200 μέλη που επιλέγονται με κλήρωση από το σύνολο των μελών της ΟΜ (οργάνωσης μελών). Τα μέλη συνέρχονται σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και αποφασίζουν για τα τοπικά θέματα κι εξ’ αυτών επιλέγεται με κλήρωση η Γραμματεία της ΟΜ
Ε. Γραμματεία της Οργάνωσης Μελών
Αποτελείται από 15-25 μέλη. Επιλέγονται με κλήρωση από το Τοπικό Συμβούλιο της ΟΜ και αποτελούν την Γραμματεία της ΟΜ. Συνεδριάζουν τακτικά και μετά από ένα χρόνο τα μισά μέλη της Γραμματείας αντικαθίστανται από μέλη της ΟΜ που επιλέγονται τυχαία με κλήρωση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
* Η επιλογή Περιφέρειας ή Νομού μπορεί να γίνει με βάση το πλήθος των μελών του Σύριζα.
* Για την καλύτερη σύνδεση των Τοπικών οργάνων με τα Πανελλαδικά όργανα μπορεί να λειτουργεί σε τακτά διαστήματα ένα Διαπεριφερειακό Όργανο που να αποτελείται από τα εκλεγμένα μέλη του Σύριζα ΠΣ (Πρόεδρος, Πολιτική Γραμματεία, Περιφερειακές Επιτροπές).