Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ Κ.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ

Στη χτεσινή Αυγή δημοσιεύτηκε μια συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα. Μιλά για διάφορα. Μεταξύ άλλων μιλά και για το θέμα που απασχολεί τελευταία τον ΣύριζαΠΣ σε σχέση με την δομή του. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο, ο διάλογος όμως έχει ενδιαφέρον. Παρακάτω παραθέτω τις απαντήσεις που έδωσε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση. Φυσικά μίλησε για όλα, εγώ όμως αναφέρω τις ερωτ-απαντήσεις που αφορούν αυτό το θέμα της εκλογής από την βάση.
 
ΑΥΓΗ: Θα προτείνετε στο προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. την εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. από τα μέλη του κόμματος. Ποιος ο στόχος αυτής της πρότασης;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. δεν είναι απλά ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς στην Ελλάδα. Είναι ένα κόμμα πρότυπο στην Ευρώπη. Είναι το κόμμα που κατάφερε να κερδίσει την προτίμηση του λαού και να κυβερνήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, όταν τα βλέμματα όλης της Ευρώπης και του κόσμου ήταν στραμμένα επάνω μας. Και τι προτάξαμε τότε πέρα από το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και τερματισμό της λιτότητας; Το αίτημα για δημοκρατία. Υψώσαμε το ηθικό μας ανάστημα λέγοντας ότι δεν μπορεί να καθορίζουν οι συσχετισμοί δύναμης και ισχύος οικονομικής τη ζωή των ανθρώπων και δεν μπορεί η Ευρώπη να προχωρήσει χωρίς δημοκρατία.
Όταν, λοιπόν, ένα από τα βασικά ταυτότητα χαρακτηριστικά μας είναι η δημοκρατία, η δύναμη του λαού, η αδιαμεσολάβητη έκφραση των πολιτών, η συμμετοχή τους στη λήψη ακόμη και των πιο δύσκολων και οριακών αποφάσεων, δεν μπορούμε αυτό να το υποβαθμίζουμε στην εσωτερική μας λειτουργία.
Όραμά μου λοιπόν είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. το πιο δημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη. Να δώσουμε έτσι νέο νόημα στη συμμετοχή και στην ίδια τη σχέση του πολίτη με την πολιτική, τη σχέση του μέλους του κόμματος με το κόμμα. Όχι ως χειροκροτητές και διεκπεραιωτές των αποφάσεων της ηγεσίας, αλλά ως συνδιαμορφωτές των αποφάσεων αυτών.

ΑΥΓΗ: Και αυτό διασφαλίζεται με την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι απόλυτα, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, που προβλέπονται στην πρόταση για το νέο καταστατικό. Όπως, για παράδειγμα, η υποχρέωση άμεσης προσφυγής στα μέλη του κόμματος για πολύ κρίσιμες αποφάσεις, όπως η συμμετοχή σε μία κυβέρνηση. Ξέρετε, οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Θα έλεγα ότι μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε και την κομματική λειτουργία στις νέες ευκολίες και συνήθειες της καθημερινότητας. Γι’ αυτό και προτείνουμε να θεσμοθετήσουμε πια την ψηφιακή λειτουργία. Ένα δραστήριο μέλος μπορεί να ενημερώνεται, να διαβουλεύεται, να ψηφίζει, και να κινητοποιείται ακόμη, από τον χώρο του Διαδικτύου.

ΑΥΓΗ: Υπάρχουν ωστόσο επικριτές αυτής της πρότασης που επισημαίνουν ότι έτσι δημιουργείται ένα “star system” στο κόμμα. Τι απαντάτε;
 
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σέβομαι την άποψή τους και πιστεύω ότι μπορούμε να διεξαγάγουμε μια πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση στην πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου. Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τη διαφωνία μου.
Αν ισχύει ότι είναι ένα πρόβλημα η εκλογή στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος των δημοφιλών συντρόφων μας ή στη Βουλή των δημοφιλών υποψηφίων και όχι των ικανών, η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι η λιγότερη δημοκρατία. Δεν πιστεύω στο προνόμιο των λίγων να επιλέγουν με ορθότερα κριτήρια έναντι των πολλών που δεν ξέρουν. Και αν “δεν ξέρουν”, υποχρέωση όλων εμάς των αριστερών είναι να μάθουν. Καθ’ υπερβολήν θα έλεγα ότι το επιχείρημα αυτό προσομοιάζει με το αντίστοιχο της αριστοκρατίας, που δεν επιθυμούσε το δικαίωμα ψήφου να γίνει καθολικό διότι οι πολλοί δεν ήξεραν να ψηφίσουν ορθά, όπως ήξεραν οι ευγενείς, που είχαν μέχρι τότε το προνόμιο αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις ώστε να διασφαλίσουμε ακόμη περισσότερο ότι η ανοιχτή αυτή διαδικασία θα φέρει και ποιοτικότερα αποτελέσματα στη σύνθεση των οργάνων του κόμματος. Ήδη προτείνεται η ισόποση συμμετοχή των δύο φύλων. Ένα ανώτατο πλαφόν συμμετοχής βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών, ώστε να έχουμε περισσότερες θέσεις για τα λεγόμενα μεσαία στελέχη στα όργανα. Και υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις που δίνουν βάρος στην περιφερειακή συγκρότηση. Όλα θα τα συζητήσουμε ανοιχτά και δημοκρατικά και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας.

ΑΥΓΗ: Συμμερίζεστε την άποψη που έχει επίσης διατυπωθεί ότι θα προκύψει ένα έλλειμμα λογοδοσίας των μελών της ηγεσίας του κόμματος, αν η εκλογή γίνει από τα μέλη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν μου είναι κατανοητό γιατί μια Κεντρική Επιτροπή που εκλέγεται από ένα συνέδριο που συνέρχεται κάθε τέσσερα χρόνια έχει μεγαλύτερη λογοδοσία στα μέλη του κόμματος από μια Κεντρική Επιτροπή που εκλέγεται απευθείας από τη μέλη. Στα μέλη του κόμματος οφείλουμε να λογοδοτούμε, και μάλιστα καθημερινά, όχι στους αντιπροσώπους τους. Εκεί είναι η δύναμή μας, στα μέλη. Και από πού αντλούν δύναμη τα μέλη του κόμματος; Από τους δεσμούς του καθενός και όλων μας με την κοινωνία. Αυτό, και όχι κάποιοι εσωτερικοί υπολογισμοί, κάνει ζωτική την ανάγκη να αναπνεύσει η εσωτερική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, να αγκαλιάσει χωρίς φοβίες και στερεότυπα τα κινήματα και τους ανθρώπους σε κάθε χώρο, να γίνουμε ένα κόμμα με εκείνους και για εκείνους.
Πράγμα που σημαίνει όχι απλώς να ανοίξουμε τις πόρτες μας, όπως λέμε συνήθως, αλλά να μετακομίσουμε όλη τη λειτουργία και τη δράση μας εκεί όπου η κοινωνία δίνει τις μικρές και μεγάλες της μάχες. Όταν λοιπόν κατανοούμε ότι πρέπει να ανοιχτούμε με εμπιστοσύνη στην κοινωνία, δεν είναι λογικό να πρέπει να εμπιστευτούμε για όλα τα σοβαρά ζητήματα, και για την εκλογή της ηγεσίας, τα μέλη του κόμματος;
 
 
ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ:
 
Περιττό να πω ότι ασπάζομαι τις απόψεις του Τσίπρα, όχι γιατί έχει ανάγκη την δική μου στήριξη, αλλά γιατί τις θεωρώ τις μακράν πιο σωστές. Η κριτική του μάλιστα ότι η έμμεση εκλογή είναι άποψη αριστοκρατική (ολιγαρχική) με εκφράζει απόλυτα. Εξάλλου έχω γράψει την άποψή μου στο θέμα αυτό.
Η προσωπική μου θέση, πάντως, πηγαίνει κι ένα βήμα παραπέρα που κανείς δεν το θέτει κι έτσι δεν έχει καμιά πιθανότητα να πραγματοποιηθεί, ούτε καν να συζητηθεί.
Αν ήμουν σε θέση να περάσω μιαν άποψη, θα έλεγα ότι η Κεντρική Επιτροπή θα έπρεπε να επιλέγεται εξολοκλήρου με κλήρο μεταξύ των μελών. Κι όποιος κάνει μια θητεία (μονοετή) να μην εκλέγεται ξανά για χρονικό διάστημα πολλών θητειών. Ακόμα κι ο Πρόεδρος θα μπορούσε να επιλέγεται με κλήρωση εφ' όσον παρέμενε στα διεκπεραιωτικά καθήκοντά του. Οποιοδήποτε μέλος του κόμματος θα μπορούσε να εκπροσωπεί το κόμμα για περιορισμένο χρόνο και χωρίς δικαίωμα επανεκλογής.
Να σημειωθεί πως η πρότασή μου αυτή ικανοποιείται εν πολλοίς με την πρόβλεψη για δημοψηφίσματα μεταξύ όλων των μελών για σημαντικά θέματα, αρκεί να γίνεται πολύ συχνά. Θα προτιμούσα μάλιστα να υπάρχει δημοψήφισμα ακόμα και για "ψύλλου πήδημα".
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Εκεί που αλλάζουν τα πράγματα είναι στον ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, στον άνθρωπο που το κόμμα προτείνει στην κοινωνία να την κυβερνήσει. Εκεί δεν τίθεται θέμα κλήρωσης βέβαια. Η βάση θα έπρεπε να ψηφίζει τον ΥΠΟΨΗΦΙΟ του κόμματος για την θέση του Πρωθυπουργού.
Αυτή είναι και η αναμφισβήτητη θέση του Τσίπρα στον Σύριζα ΠΣ.
Επίσης για θέσεις που χρειάζονται μονιμότητα και ειδίκευση (λόγω γνώσεων, διασυνδέσεων, ιστορίας κτλ) θα μπορούσε να υπάρχει και γι αυτές καθολική ψηφοφορία από την βάση, με ποσοστώσεις γεωγραφικές, πολιτικές, φύλου κτλ.