Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο άνθρωπος.

Δεν ξέρω κατά πόσο το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά, προχωράμε σαν είδος (ανθρώπινο) σε έναν περίπλοκο κόσμο για τον οποίο μάλλον δεν έχουμε ιδέα τι ευκαιρίες και τι κινδύνους περιέχει. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας κάνει άτρωτους, πανέξυπνους ακόμη κι αθάνατους ή να μας κάνει σκλάβους χρήσιμους μόνο για παροχή ιστών ή νευρώνων στα εξελιγμένα ρομπότ. Η κλιματική αλλαγή, συνέπεια του πολιτισμού μας μετά την βιομηχανική επανάσταση, απειλεί να μας εξαφανίσει από προσώπου γης. Τα όπλα που διαθέτουμε μπορούν να καταστρέψουν την χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη όχι μια αλλά και περισσότερες φορές. Ο υπερπληθυσμός απειλεί να μετατρέψει τον πλανήτη σε νέο πεδίο μάχης. Όλα κρέμονται σε μια κλωστή.

Η γενιές που θα βιώσουν αυτή την μέγιστη κρίση είναι πιθανότατα η μεθεπόμενη και η κατοπινή, οι γενιές που θα γεννηθούν μετά το 2050 ως το 2100. Τότε θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης, θα έχουν μπει σε ανεπίστρεπτη τροχιά οι φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής και θα έχουν διογκωθεί τα πολιτικά προβλήματα από την διαχείριση του υπερπληθυσμού και την απομείωση των πόρων (νερού, ορυκτών κτλ.). Η δική μου γενιά δεν θα ζει τότε, θα ευθύνεται όμως κατά πολύ για αυτά που θα συμβαίνουν. Η επιβάρυνση όλων των δεικτών βιωσιμότητας είναι δική της δουλειά, κι ας είναι η γενιά που δημιούργησε τον παγκόσμιο ιστό και την τεχνητή νοημοσύνη. Η προηγούμενη και η πιο προηγούμενη από μένα γενιές ευθύνονται εξίσου. Αυτές είναι που ρήμαξαν την γη και προκάλεσαν δυο παγκόσμιους πολέμους. Κι ας πήγαν στο φεγγάρι ανοίγοντας τους γήινους ορίζοντες. 

Το τι θα κάνει ο κάθε άνθρωπος μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις που έρχονται με πρωτόγνωρη ταχύτητα και ανεξέλεγκτη ορμή, είναι προσωπική υπόθεση. Δεν θα σταματήσουν οι κοινωνικοί αγώνες, δεν θα πάψουν να υπάρχουν ατομικές λύσεις. Το θέμα όμως δεν είναι πια το τί θα κάνει κανείς αλλά το πώς θα το κάνει. Για όλα αυτά θα μιλήσουμε στην επόμενη μας ανάρτηση. 

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.


Αντιπολίτευση σημαίνει και πάλι ευθύνη, αλλά, από νέες θέσεις.
************************************************


Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση είχε ένα αφήγημα. Έλεγε ότι μέσα στις δυσκολίες του μνημονίου, αφού δεν μπορεί να βρει επιπλέον χρήμα, κάνει τουλάχιστον μια δίκαιη αναδιανομή εισοδημάτων. Παίρνει, έλεγε, από τους μεγάλους και μοιράζει κάτι λίγο στους φτωχούς. Άλλοι τον πίστεψαν κι άλλοι όχι, όμως, αυτό ήταν το βασικό του επιχείρημα.

Μεταξύ όσων έκανε για να υπηρετήσει αυτό το αφήγημα, έδωσε και το δικαίωμα στους δήμους, ιδίως τους "δικούς του", να φορολογήσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις με τον νόμο που ψήφισε το 2018. Μπορούσαν έτσι οι δήμοι να πάρουν δημοτικά τέλη από τις μεγάλες επιχειρήσεις και να ελαφρύνουν τα νοικοκυριά και τα μικρά καταστήματα.

Στον δήμο μας, αν Τα τέλη σπιτιών και μαγαζιών δεν μειώθηκαν ούτε πέρσι ούτε φέτοςκαι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον δήμαρχο και το 2014 και το 2019, ο νόμος αυτός δεν λειτούργησε έτσι όπως σχεδιάστηκε. Τα τέλη των μεγάλων αυξήθηκαν αλλά οι μικροί δεν είχαν κανένα όφελος. Τα τέλη σπιτιών και μαγαζιών δεν μειώθηκαν ούτε πέρσι ούτε φέτος.

Στην προχτεσινή άρνηση της διοίκησης να αποδεχτεί την πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης (Δαβγιώτη, Δατσέρη, Καμάς, Τσιρίδης κατέθεσαν πλήρη πρόταση, το ΚΚΕ ζήτησε το ίδιο ανεξάρτητα, συμφώνησαν και υιοθέτησαν την πρόταση Διαλινάκης και Καμπούρης) για μείωση των δημοτικών τελών των σπιτιών και των καταστημάτων με αύξηση των τελών των μεγάλων επιχειρήσεων συνέπραξαν, φυσικά, με την ψήφο τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στον συνδυασμό του δημάρχου.

Το ερώτημα είναι: ρωτήθηκαν από τον δήμαρχο οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεση της διοίκησης να μην κάνει μειώσεις στους δημότες, πράγμα αντίθετο με το βασικό αφήγημα του κόμματός τους; Σε μια φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ενώσει τον κόσμο σε μια πολιτική φιλολαϊκή, δεν είναι τραγικό να ψηφίζει και να δέχεται η δεξιά την ελάφρυνση των νοικοκυριών, αλλά, ο ΣΥΡΙΖΑ να την αρνείται; Ο δήμαρχος είπε ότι παίρνει προσωπικά την πολιτική ευθύνη γι αυτή την απόφαση. Μήπως αυτό σημαίνει παγίδευση του Σύριζα σε μια λογική εισπρακτική που βρίσκεται σε αντίθεση με αυτό που προσπάθησε να περάσει σαν κυβέρνηση -όταν ήταν κυβέρνηση- και που προσπαθεί να υπερασπιστεί τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση;

Ξέρω πως κάποιοι που πήγαν τον Σύριζα στον Βρεττάκο θα πειραχτούν με αυτά που γράφω και θα μού απαντήσουν. Ας το κάνουν, δημοκρατία έχουμε. Το ερώτημα, όμως, θα συνεχίσει να ίπταται. Στήριξαν την σημερινή διοίκηση επειδή είχαν επενδύσει πάνω της για πέντε χρόνια. Υπάρχει λόγος να συνεχίσουν να στηρίζουν μια πολιτική η οποία (τώρα που τελείωσαν τα έτοιμα) λειτουργεί πια σαν μηχανισμός που ενδιαφέρεται μόνο για την επιβίωση και την αναπαραγωγή του; Ας δουν το θέμα περισσότερο ΠΟΛΙΤΙΚΑ και λιγότερο σαν αυτοσκοπό.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Έπεσε το προσωπείο της Δημοτικής Αρχής

***********************************************************
ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΟΜΩΣ, ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ!
**********************************************************
Χτες βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκαν τα δημοτικά τέλη. Κι έγιναν κάποια ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ που αξίζει να τα μάθει ο κόσμος.
Η διοίκηση κι ο δήμαρχος είχαν μια μοναδική ευκαιρία να μειώσουν για πρώτη τους φορά τα δημοτικά τέλη, χάρη σε έναν νόμο του Σύριζα (του 2018) που επιτρέπει να φορολογούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλότερα δημοτικά τέλη, διπλάσια από ό,τι πλήρωναν μέχρι σήμερα. Κι αφού οι λίγοι και μεγάλοι θα πλήρωναν διπλάσια, μπορούσε επιτέλους να υπάρξει μια ελάφρυνση για τον πολύ κόσμο. Αυτό ήταν και το νόημα του νόμου που ψήφισε ο Σύριζα το 2018. Να ελαφρυνθεί κάπως το μικρό νοικοκυριό κι η μικρή επιχείρηση της γειτονιάς με επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων.
*******************************************************************
Με αυτόν τον νόμο του '18 μάς έκαναν ένα δώρο που η διοίκηση κι ο δήμαρχος αποφάσισαν πως δεν το αξίζαμε!
*******************************************************************
Μπορούσε ο δήμαρχος να εισπράξει περισσότερα τέλη στο σύνολο του λογαριασμού μειώνοντας κατά 20% το τέλος που πληρώνουν τα σπίτια και τα μαγαζιά. Αρκεί από 1,61 ευρώ το τ.μ. που είναι σήμερα να το έκανε 1,30 όπως πρότειναν οι τέσσερις συνδυασμοί (Δαβγιώτη, Δατσέρη, Καμάς, Τσιρίδης) με κοινή τους μελέτη-πρόταση και το ΚΚΕ ξεχωριστά και που το δέχτηκε και υιοθέτησε όλη η αντιπολίτευση. Θα έβαζε στο ταμείο του δήμου 1 εκ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι και θα μείωνε τα βάρη των σπιτιών και των μαγαζιών κατά 20%. Αυτή την μοναδική ευκαιρία η Διοίκηση κι ο Δήμαρχος την αρνήθηκαν. Γιατί ήθελαν αντί για 1 εκ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι να εισπράξουν 3,5 εκ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι!!!
Πέρυσι και πρόπερσι ο δήμος εισέπραξε 10 εκ. από τα δημοτικά τέλη. Φέτος, με την μείωση για σπίτια και μαγαζιά κατά 20% θα εισέπραττε 11 εκ. ευρώ. Ένα εκατομμύριο δεν ήταν καλό, δεν ήταν αρκετό; Ας "έτρωγε" το φιλέτο ο δήμος κι ας έμενε και κανένα κοκαλάκι για το πόπολο. Όμως η δημοτική αρχή το αρνήθηκε.
************************************************************************
Στο ερώτημα "με τον λαό ή με το ταμείο" ο δήμαρχος χτες βράδυ απάντησε ξεκάθαρα. Με το ταμείο κι άγιος ο θεός!
ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ... ΤΟΣΟ ΦΙΛΟΛΑΪΚΑ !!!!
************************************************************************
Δεν μου φτάνει το 1 εκ. θέλω 3,5. Και για μείωση θα δούμε πώς θα πάει φέτος και βλέπουμε....!
Ο δήμαρχος, πολύ φιλολαϊκός στα λόγια αλλά μια χαρά χαρατσοεισπράκτορας στην πράξη, κι η δημοτική αρχή του τάχτηκαν με το δημοτικό ταμείο κι όχι με μια ελάφρυνση των δημοτών. Ο δήμαρχος είπε πως το κάνει γιατί έχει πολλούς εργαζόμενους να πληρώσει. Και πρέπει να πληρώνουν μεροκαματιάρηδες άνθρωποι ή άνεργοι τα δημοτικά τέλη στον λογαριασμό της ΔΕΗ για να μπορεί εκείνος να προσλαμβάνει υπαλλήλους;
Δεν είναι αυτή η αλήθεια. Γιατί υπαλλήλους είχε και πέρσι και πρόπερσι χωρίς αυξήσεις των δημοτικών τελών; Απλά, είχε τα χρήματα των προηγούμενων διοικήσεων (από ΟΛΠ του Χρονόπουλου και από ΕΥΔΑΠ του Τζανή) μέχρι που τα σκόρπισε και το ταμείο του δήμου έμεινε άδειο. Και τώρα για να το ξαναγεμίσει, χρησιμοποιεί έναν νόμο που ψήφισε ο Σύριζα και εισπράττει 3,5 εκ. ευρώ παραπάνω αντί να αφήσει ένα μέρος από αυτό το "κέρδος" του δήμου στον λαό που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση.
Του χρόνου δεν θα τού περάσει. Η αντιπολίτευση έχασε την χτεσινή ψηφοφορία με 18-16 ψήφους γιατί δεν περίμενε ίσως πως ο δήμαρχος δεν θα υποχωρούσε. Το φιλολαϊκό προσωπείο που λάνσαρε όλα αυτά τα χρόνια δεν θα επέτρεπε να επιμείνει στα 3,5 εκ.ευρώ κέρδος και θα έκανε ένα σκόντο για τους δημότες. Έκανε λάθος. Το προσωπείο έπεσε. Του χρόνου, όμως, δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο. Με την νέα χρονιά, θέλει δεν θέλει η δημοτική αρχή θα αναγκαστεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη. Γιατί πλέον θα ξεσηκωθεί ο λαός και θα πάρει το σκουπόξυλο.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Περιοχή Ανάπλασης της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου

Στην περιοχή ανάπλασης έχουν προταθεί διάφορα σχέδια, άλλα μεγαλεπήβολα κι άλλα ταπεινά. Σημασία δεν έχει τι ονειρεύεται κανείς, αλλά, τι μπορεί να πραγματοποιήσει.
Σήμερα, στο τέλος του 2019, τρέχουν στην περιοχή μας κάποιες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την περιοχή της ανάπλασης της βιομηχανικής ζώνης. Αυτές είναι η ευκαιρία μας. Να προχωρήσουμε στην πολεοδόμηση της περιοχής, με δημόσιο σχεδιασμό και ιδιωτικές επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές, θα αναπτύξουν την περιοχή, θα ανεβάσουν τις αξίες των ακινήτων και θα βγάλουν την πόλη από το τέλμα. Με το 50-60% της γης να παραχωρείται στον δήμο, με υποχρεωτική εισφορά σε χρήμα των ιδιωτών προς τον δήμο και με δύο μητροπολιτικά πάρκα 150-200 στρεμμάτων.
Ας μην χαθεί μια ακόμα ευκαιρία.
Οι σκέψεις αυτές γίνονται για τον δημόσιο διάλογο που πρέπει να αναπτυχθεί ώστε ο δημότης, ενημερωμένος, να μπορεί να εκφέρει αξιόπιστη γνώμη.




Το βίντεο που ανήρτησα στο youtube πραγματεύεται ακριβώς αυτό το ζήτημα εξετάζοντας τις προτάσεις που βρίσκονται αυτόν τον καιρό στο τραπέζι.  

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Διάθεση Βιβλίων

Τα βιβλία που παρουσίασα πρόσφατα («Τρεις Γενιές Ονείρων» και «Έρωτας κι Επανάσταση») είναι διαθέσιμα για όποιον τα θέλει.
Σε βιβλιοπωλείο δεν θα τα βρείτε. 
Επικοινωνείτε μαζί μου με έναν από τους εξής τρόπους:

  • Πάρτε με τηλέφωνο στο 6972093606 ή στείλτε μου SMS
  • Ενημερώστε με μέσω Μέσεντζερ στο Tsiridis Georgios 
  • Με μέσω Φέϊσμπουκ στη διεύθυνση https://www.facebook.com/G.Tsiridis
  • Με email στη διεύθυνση gtsiridis2012@gmail.com

Για το βιβλίο «Από τον Πόντο και τη Μικρασία, στον Πειραιά ... εδώ στη Δραπετσώνα» μπορείτε να επικοινωνείτε με την 
  • Ένωση Ποντίων (Κώστας Ανδρονικίδης τηλ. 6973693819)

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Σαββατοκύριακο με τη Δραπετσώνα και την προσφυγιά

Το Σάββατο 23/11 το μεσημέρι 12 με 1 μμ. στην εκπομπή "Αφύλακτη Διάβαση" της ΕΡΤ, πρώτο πρόγραμμα, μιλάμε για Δραπετσώνα και προσφυγιά.
Την Κυριακή 24/11 το πρωί στις 11 πμ. από τον Σταθμό Λαρίσης στον Αγ. Διονύση ξεκινά Ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα με σταθμούς τη Γέφυρα, τα Βούρλα, τον προσφυγικό οικισμό, το Καστράκι, τις δεξαμενές. Θα προβληθούν και κομμάτια της ταινίας του Γιώργου Χατζοπούλου, θα υπάρχουν επεισόδια θεατρικά, ζωντανή μουσική, φωτογραφικό υλικό και όλα τα κόλπα που ξέρει να κάνει ο Θωμάς Σίδερης για να δημιουργεί συναρπαστικές καταστάσεις εντρυφώντας στην ιστορική μνήμη.
Ακούστε μας το Σάββατο και ελάτε παρέα μας την Κυριακή.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Το Πολυτεχνείο έριξε την χούντα.

Έριξε το Πολυτεχνείο την Χούντα;
Νά ένα ερώτημα που επανέρχεται, με καλές ή κακές προθέσεις, κάθε τέτοια επέτειο. Ας το δούμε, λοιπόν, κάπως καλύτερα αυτό το θέμα:
 
Ως γνωστόν το Πολυτεχνείο έγινε στις 14 ως 17 του Νοέμβρη του 1973 ενώ η χούντα έπεσε στις 24 Ιουλίου του 1974. Υπάρχει μια απόσταση οχτώ περίπου μηνών στις οποίες είχαμε το καθεστώς Ιωαννίδη (από τις 25 Νοεμβρίου 1973 που πήρε τον έλεγχο εκδιώκοντας τον Παπαδόπουλο). Η χούντα έπεσε στην κυριολεξία από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στην οποία δεν αντιστάθηκε είτε γιατί δεν μπορούσε είτε γιατί δεν ήθελε. 

Είχε, όμως, ουσιαστική συμβολή σε αυτή την πτώση το Πολυτεχνείο ή όχι. Θα έπεφτε η χούντα ούτως ή άλλως με την υπόθεση της Κύπρου; Θα συνέβαινε αυτό ακόμα κι αν δεν είχε προηγηθεί το Πολυτεχνείο και η όλη αναταραχή από το φοιτητικό κίνημα;

Όταν λέμε φοιτητικό κίνημα μιλάμε κυρίως για τις δημόσιες εκδηλώσεις των φοιτητών κατά του καθεστώτος. Ξεκίνησαν με την πορεία της Φυσικομαθηματικής τον Μάρτιο του 1972, πέρασαν από την διαδήλωση στην Πλατεία Κοτζιά, συνεχίστηκαν με την Νομική τον Μάρτιο του 1973 κι έφτασαν ως τα γεγονότα του Νοέμβρη του '73. Χωρίς αυτά θα είχε πέσει ή θα είχε διατηρηθεί η χούντα;
Φυσικά εδώ χωρά η επιστημονική φαντασία και ειδικά η θεωρία των άπειρων συμπάντων. Ωστόσο, χωρίς να καταφύγουμε στην μυθοπλασία, ας δούμε καθαρά τα γεγονότα.

Α.- Το Πολυτεχνείο και το φοιτητικό κίνημα έδιωξαν αναμφίβολα τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η αντικατάστασή του ήταν άμεση, μια εβδομάδα μετά το Πολυτεχνείο όταν ξαναβγήκαν τα τανκς στους δρόμους.
Β.- Η πτώση του Παπαδόπουλου έδειξε πως η χούντα ήταν τρωτή και ασταθής. Αυτό ίσως άνοιξε την όρεξη των Τούρκων αλλά παράλληλα καταδίκασε οριστικά στη συνείδηση όλων των Ελλήνων και ξένων την ίδια τη Χούντα.
Γ.- Μετά το Πολυτεχνείο δεν υπήρχε πια κανένα περιθώριο ούτε για φιλελευθεροποίηση ούτε για την παραμικρή διεθνή αποδοχή ή ανοχή. Οι ώρες της χούντας Ιωαννίδη ήταν μετρημένες.

Μετά το Πολυτεχνείο, η χούντα έμεινε να κυβερνά ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ και χωρίς plan B. Το δυστύχημα είναι ότι οι γελοίοι χουντικοί δεν κατάλαβαν ότι εκτός από τον εσωτερικό εχθρό υπήρχε κι εξωτερικός. Κι έτσι αυτοί, στρατιωτικοί όντες, δεν έλαβαν τα μέτρα τους για το μόνο με το οποίο έπρεπε να απασχολούνται, με την προστασία από τον εξωτερικό κίνδυνο. 
Δυστυχώς,την πλήρη αποδυνάμωση της χούντας, που οδηγείτο νομοτελειακά σε κατάρρευση, πρόλαβαν και την εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι. Το Πολυτεχνείο βεβαίως κι έριξε την χούντα, μεσολάβησε όμως παρένθετος οργανισμός (το τουρκικό κράτος) σαν καταλύτης. Αυτό έχει επιτρέψει να διατυπώνονται επιχειρήματα ότι την χούντα δεν την έριξε το Πολυτεχνείο. Λες και η εξέγερση έγινε για να αλλάξει ο δικτάτορας και να μπει στη θέση του Παπαδόπουλου ο Ιωαννίδης. Όχι βέβαια! Απλά, οι χουνταίοι ήταν πιο ηλίθιοι και πιο προδότες από όσο μπορούσε κανείς να τους φανταστεί.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Σήμερα Είμαστε Όλοι Βρεττάκοι!

Σήμερα εκδικάζεται αγωγή του Μελισσανίδη κατά του δημάρχου Χ.Βρεττάκου. Ο καταγγέλλων θεωρεί ότι ο δήμαρχος τον δυσφημίζει λέγοντας ότι η βρόμα στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι εκπορεύεται από το δικό του εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων των πλοίων.
Πέρα από το άδικο της κατηγορίας, η ουσία της υπόθεσης έχει κριθεί, νομίζω, με τις προ μηνών ανακοινώσεις του Δημόκριτου που καταδεικνύουν τον καταγγέλλοντα ως δράστη της μυρωδιάς που κατακλύζει την περιοχή. Αυτά όμως θα κριθούν στο δικαστήριο. Εκείνο που θέλω να τονίσω σήμερα οίνοι ότι τυχόν δικαίωση του Μελισσανίδη, έστω και για ένα ευρώ, θα του επιτρέψει να συνεχίσει την δραστηριότητά του χωρίς να αναγκαστεί σε κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος. Το αίτημα για απομάκρυνση των εργοστασίων, που ορθώνεται πλέον ως επιτακτικό από τους κατοίκους και τους φορείς, θα δεχτεί πλήγμα. 
Για όλους αυτούς τους λόγους, σήμερα είμαστε όλοι Βρεττάκοι και θα είμαστε έξω από τα δικαστήρια για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση της πολιτικής.   

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Να φύγετε, να πάτε αλλού!

«Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης.»

Αυτά ήταν τα λόγια του του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προχτές Τετάρτη όταν μίλησε σε μια σχετική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (πηγή: ΤVXS σήμερα).

Καλά έκανε και τα είπε τραγικά ο Υπουργός μιλώντας στην Ε.Ε. ώστε να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους για να μας βοηθήσουν όσο γίνεται περισσότερο. Δείχνουν όμως όλα αυτά 1) το μεγάλο πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση (και συνεπώς η Ελλάδα) αλλά και 2) την ανεπάρκειά μας να το αντιμετωπίσουμε. Δείχνουν επίσης ότι 3) το πρόβλημα είναι διαχρονικό και δεν είναι θέμα Σύριζα ή θέμα Νέας Δημοκρατίας αλλά θέμα Ελλάδας, δηλαδή όλων μας, όποια κι αν είναι η κομματική μας τοποθέτηση κι όποια κι αν είναι η άποψή μας για την "καθαρότητα" της φυλής.
Αυτοί που φωνάζουν "όχι μετανάστες στην πόλη μας" δεν είναι όλοι ρατσιστές και φασίστες. Οι πιο πολλοί φοβούνται ενδόμυχα την υποβάθμιση της εικόνας της γειτονιάς τους και προτιμούν να φωνάξουν "να φύγετε, να πάτε αλλού!" Όταν τους λέμε "ρατσιστές" τους διώχνουμε και τους σπρώχνουμε σε πολιτικούς φορείς που ενδίδουν στον ρατσισμό ή τον υποθάλπουν αφού μόνο εκεί τους "καταλαβαίνουν".

Ο καιρός που θα πουν πως η κυρά-Τασία είχε δίκιο δεν είναι μακριά. Και το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο κυνισμός της παραδοχής, ούτε η δικαίωση της κυρά-Τασίας, αλλά, ότι για μιαν ακόμη φορά αποδεικνύουμε σαν έθνος, σαν κράτος, σαν πολίτες και σαν πολιτεία πόσο ανεύθυνα βιαστικοί είμαστε στις κρίσεις και τις αποφάσεις μας.