Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η κρυφή γοητεία της αλαζονείας


Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν γεμάτο πολιτικά γεγονότα. 
Ολοκληρώθηκε μέσα στον Ιούνιο μια διαπραγμάτευση με στάση πληρωμών προς τους δανειστές, ακολούθησε ένα δημοψήφισμα με ελέγχους συναλλάγματος και απειλή χροκοπίας επί θύραις, ήρθε ένα εκπληκτικό ΟΧΙ που αντιμετωπίστηκε σαν μια σύγχρονη έξοδος του Μεσολογγίου, και ολοκληρώθηε η φάση αυτή με μια διαπραγμάτευση για όρους ανακωχής που κατέληξε στη συμφωνία θρίλερ της 13ης Ιουλίου και την εν συνεχεία διαδικασία ψήφισης των προαπαιτούμενων στη Βουλή με τις διαρροές του Σύριζα. Και κατόπιν είχαμε την εξαγγελία των εκλογών και το 7,5% της διαφοράς του Σύριζα όταν οι δημοσκοπήσεις έλεγαν ότι όλα θα κριθούν με λίγες ψήφους. 

Αν σε όλα αυτά προστεθούν και μια-δυο περίοδοι διακοπών για την κάθε οικογένεια και τα συνήθη 20-25 μπάνια του λαού, αν συνυπολογιστεί και η επίμονη καλοκαιρία των 36 βαθμών Κελσίου με τον καταγάλανο ουρανό, τότε δικαιολογημένα θα λέγαμε ότι το μενού αυτού του καλοκαιριού παραβάρυνε.

Τα μπουρίνα και οι περαστικές πλην καταιγιστικές κακοκαιρίες των τελευταίων ημέρων ήρθαν αμέσως μετά τις εκλογές, λες και αποφάσισαν οι θεοί να ξεπλύνουν όλο αυτό το βάρος με μιας και να ελαφρύνουν τους ώμους μας!
 
ΟΛΥΜΠΟΣ, ο τόπος από όπου ο νεφεληγερέτης Δίας μας στέλνει τα νέφη του για να ξεπλύνουν το φετινό καλοκαίρι με το OVERDOSE της πολιτικής που λίγο έλειψε να κάψει τα μυαλά πολλών φίλων και συνανθρώπων μας. (φωτο από το Travel Book)
Παρ' όλα αυτά κάποιοι επιμένουν.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το ράδιο μεταδίδει την είδηση ότι στη Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει συγκαλέσει την επιτροπή αλήθειας για το χρέος και συνεδριάζει μαζί της κεκλεισμένων των θυρών. Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό όλο το σημαίνον και το σημαινόμενο του πράγματος. Η Ζωή εξακολουθεί να είναι Π.τ.Β. (έτσι λέει το Σύνταγμα) παρά τις εκλογές που έγιναν. Θέλει να ολοκληρώσει μια διαδικασία που ξεκίνησε με την κάλυψη του Σύριζα και του Αλέξη Τσίπρα έστω κι αν οι δρόμοι τους έχουν πλέον χωρίσει. 
Άραγε έχει κατανοήσει τίποτε; 
Έχει αντιληφθεί ότι η δύναμή της να είναι "ο 3ος πολιτειακός παράγοντας της χώρας", όπως επαιρόταν να λέει, στηριζόταν στην αποδοχή της από τον "ψεύτη" πρωθυπουργό που την διόρισε στη θέση της και στην ψήφο των "συμβιβασμένων" και "εθελόδουλων" ψηφοφόρων που δεν την ακολούθησαν στην ασυμβίβαστη πολιτική της και οι οποίοι έδιναν τη δύναμη στον πρωθυπουργό για να την βάζει στην θέση που την έβαλε; Πίστευε πως η δύναμη ήταν δική της; Οποία αλαζονεία!

Η Αριστερή Πλατφόρμα υπέκυψε από αλαζονεία. Δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι μέσα από τον ενιαίο Σύριζα ήταν ένας κεντρικός παίκτης στην πολιτική ζωή του τόπου και ότι μπορούσε να παλεύει για καθολική επικράτηση των απόψεών της. Δεν πίστεψε ότι αντλούσε δύναμη μόνο μέσα από το ενωμένο κόμμα του οποίου ήταν σημαντικός παράγοντας. Πίστεψε ότι το "δίκιο" και η "συνέπεια" θα επικρατήσουν της δύναμης και του ρεαλισμού. Αν ήταν έτσι η Ελλάδα δεν θα περίμενε 400 χρόνια για να ελευθερωθεί, ούτε θα χάναμε τη μάχη με τον Σόιμπλε, ενώ οι Μαοϊκοί θα είχαν από χρόνια τώρα την θέση του ΚΚΕ κι όχι μονάχα 0,2%.
Η Λαϊκή Ενότητα θα ακολουθήσει τώρα τον δύσκολο δρόμο της για τέσσερα χρόνια χωρίς πόρους, χωρίς προβολή από τα μέσα, χωρίς τον κεντρικό ρόλο που της έδινε το γεγονός ότι είχε τραφεί ΕΝΤΟΣ του Σύριζα και εξ αυτού αντλούσε τη δύναμή της.
Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει, έχει πάντως στελέχη αξιόλογα, με πρώτον τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έχουν περάσει πολύ δυσκολότερα στη ζωή τους και άντεξαν.



Να θυμίσω με την ευκαιρία και μιαν αναλογία της σημερινής εποχής με μιαν άλλη, πριν 22 ολόκληρα χρόνια. 
Τότε, οι εκλογές του 1993 είχαν γίνει και πάλι αιφνιδιαστικά τον Σεπτέμβρη γιατί η τότε κυβέρνηση είχε χάσει την δεδηλωμένη. Ο τότε Συνασπισμός, προερχόμενος από μια διάσπαση (του ΚΚΕ) κατέβηκε στις εκλογές με την Μαρία Δαμανάκη επικεφαλής και παίρνοντας 2,9% έμεινε εκτός Βουλής. 
Μοιάζει με την σημερινή ΛΑΕ που, προερχόμενη κι αυτή από μια διάσπαση, κατέβηκε στις εκλογές που έγιναν αιφνιδιαστικά Σεπτέμβρη επειδή η κυβέρνηση έχασε την δεδηλωμένη, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη επικεφαλής και πήρε πάλι 2,9% μένοντας εκτός Βουλής. Και τότε και τώρα το όριο εισόδου ήταν και είναι 3%. Το 1993 ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε αυτό το όριο για να αποκλείσει αμιγώς μουσουλμανικούς ή σλαβομακεδονικούς συνδυασμούς να κατεβούν με εθνικό μειονοτικό χαρακτήρα και να μπουν στη Βουλή. Και στις δυο περιπτώσεις η ανανεωτική πλευρά έμεινε με 2,9% έξω. Τότε η Δαμανάκη παραιτήθηκε και στη θέση της μπήκε ο Κωνσταντόπουλος. Λέτε τώρα να πάρει τη θέση του Λαφαζάνη η κόρη του; Θα είναι μια κωμωδία από αυτές στις οποίες έχει αδυναμία η ιστορία και ο θεός Διόνυσος, λάτρης κάθε φάρσας!